PROMET

Vinodolska magistrala od Križišća do Novog više nije županijska već državna cesta. Što će to značiti u stvarnosti?

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Pripreme za obnovu ceste počet će što prije, a već iduće godine očekuje se izrada projektne dokumentacije i raspisivanje natječaja za rekonstrukciju, najavio je ministar Oleg ButkovićRIJEKA – Županijska cesta Ž5064, od Križišća do Novog Vinodolskog, odlukom ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića prekategorizirana je u državnu cestu koja od sad nosi naziv D 99.


Odluka o prekategoriziranju takozvane Vinodolske magistrale, koja u duljini nešto većoj od 25 kilometara povezuje Križišće, Drivenik, Tribalj, Grižane, Bribir i Novi Vinodolski, ujedno znači i početak priprema za njenu temeljitu rekonstrukciju, zajedno s pratećom infrastrukturom, s obzirom na to da je riječ o prometnici koja je na nekim svojim dionicama u vrlo lošem stanju. Cesta koja stanovnicima Vinodola, ali i brojnim turistima u ljetnim mjesecima život znači, posebno kad dođe do zastoja i gužvi na Jadranskoj magistrali, inače povezuje dvije državne ceste, D 501, od Oštrovice do Meje i D 8, odnosno Jadransku magistralu.


Ministar Butković ističe da će pripreme za obnovu novoimenovane državne ceste koja je od sad pod ingerencijom Hrvatskih cesta(HC), krenuti u najkraćem mogućem roku, a već iduće godine očekuje se izrada projektne dokumentacije i raspisivanje natječaja za njenu rekonstrukciju. Kolika će biti cijena rekonstrukcije, ministar nije želio nagađati prije nego što se napravi projekt, ali sigurno je da će obnova biti zahtjevna, što zbog same konfiguracije terena, što zbog brojnih klizišta na trasi.


Utemeljena odluka
– Odlukom o razvrstavanju javnih cesta, županijska cesta od Križišća do Novog Vinodolskog postala je državna cesta D 99. Na inicijativu općine Vinodolske i uz činjenicu da ta cesta povezuje dvije državne ceste, odluka je utemeljena. Ovo je prilika da Hrvatske ceste odmah 2022. godine krenu s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste D 99 koja bi trebala odmah nakon izrade dokumentacije i započeti, komentirao je odluku Butković.


Obnova Vinodolske magistrale najvjerojatnije će krenuti nakon završetka radova na obnovi državne ceste D 501, od Meje do Oštrovice koji traju još od listopada prošle godine.


Zadovoljstvo odlukom ministra i najavom obnove glavne prometnice kroz Vinodolsku općinu izrazio je tamošnji načelnik Daniel Grbić koji kaže kako je vijest o prekategorizaciji županijske ceste u Vinodolu dočekana s oduševljenjem.


– Velika je to stvar za našu malu općinu. Radi se o više od 25 kilometara ceste koja prolazi cijelom dužinom naše općine, od Križišća preko Drivenika, Triblja, Grižana, Bribira pa sve do Novog Vinodolskog. Riječ je o cesti koja je žila kucavica ovog kraja i vrlo važna premosnica u slučaju bilo kakvog zastoja na Jadranskoj magistrali. Drago mi je da je resorno ministarstvo na čelu s ministrom Butkovićem uvidjelo važnost ove prometnice, te ju je nakon nekoliko održanih sastanaka i na našu inicijativu prebacilo pod okrilje državnih cesta, kaže Grbić.


Prioritet je sigurnost


Cesta je, prema njegovim riječima, u jako lošem stanju, s više kritičnih lokacija, što zbog loše konfiguracije i kvalitete terena, a što zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u održavanje.


– Prema mojem saznanju u najkraćem roku će se pristupiti primopredaji ceste sa dosadašnjeg na novog upravitelja, te izradi plana obnove i ulaganja od strane Hrvatskih cesta. Budući da ova cesta prolazi kroz strogi centar tri mjesta naše općine te ujedno i uz lokaciju osnovne škole i uz područja dječjih igrališta, prioritet će svakao biti maksimalno povećati sigurnost prometa, kako za vozače tako i za pješake. Također će se u suradnji s Županijskom upravom za ceste(ŽUC) pokušati dogovoriti preuzimanje dodatnih kilometara cesta koje su do sad vođene kao ceste u nadležnosti naše općine, kao i pojačano ulaganje u preostale prometnice koje su ostale u nadležnosti ŽUC-a. Budući da se radi o odluci koja je tek stupila na snagu, sve buduće aktivnosti tek se planiraju, te se ujedno za njih osiguravaju sredstva, a svakao se nadam da će u narednom proračunu biti osigurana veća sredstva za održavanje i obnovu cijele trase pod upravljanjem Hrvatskih cesta, ali cesta koje su u nadležnosti ŽUC-A.


Poboljšanje uvjeta za život našeg stanovništva, a osobito komunalne infrastrukture odnosno prometnica, prioritet su mojeg mandata i na tome ću ustrajno raditi i za to se zalagati, rekao je vinodolski načelnik.


Oštrovica – Meja zatvorena za promet od 1. listopada


Rekonstrukcija Državne ceste D 501, od Čvora Oštrovica do Meje, u duljini od 7,2 kilometra, vrijedna 38 milijuna kuna, trajat će do travnja iduće godine, a zbog izvođenja radova ova će prometnica biti zatvorena za sav promet u periodu od 1. listopada, do 15. studenog, najavljeno je iz Hrvatskih cesta.


Cesta Oštrovica-Meja, kojom ljeti dnevno prođe i više od sedam tisuća vozila već je bila zatvorena zbog radova, od ožujka do lipnja ove godine, a njenom rekonstrukcijom značajno će se poboljšati sigurnost prometa.


Radove izvodi tvrtka GP Krk d.d., pod nadzorom Instituta IGH d.d. Radovi se izvode uz privremenu regulaciju prometa.