Šira paleta usluga

Ulaganje Mitan marine: Započela izgradnja nove hale u sklopu suhe marine

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Nova hala, tzv. zimski stacionar brodova površine 3.350 četvornih metara, bit će izgrađena do rujna, u neposrednoj blizini postojeće koja je površine 3.100 četvornih metara



Gradonačelnik Velimir Piškulić jučer je položio temeljni kamen za gradnju nove hale u sklopu suhe marine, na području Poslovne zone Zapad.


– Suha marina dodatni je adut u našoj ponudi more-kopno, jer mnogi vlasnici u izvansezonskom razdoblju rado ostavljaju svoje brodove na čuvanju u zatvorenim prostorima, rekao je direktor Mitan marine Tomislav Salopek.


Nova hala, tzv. zimski stacionar brodova površine 3.350 četvornih metara, bit će izgrađena do rujna, u neposrednoj blizini postojeće koja je zapremine 3.100 četvornih metara i u njoj je, u uvjetima vrhunske kvalitete, moguće smjestiti i do 85 brodova, a za radove je zadužen Građevinski obrt Dado čiji je vlasnik Davor Kocijančić iz Novog Vinodolskog.


Vrhunska usluga




– U novoj hali bit će manipulacija brodovima još usavršenija, rekao je Salopek koji se osvrnuo i na očekivanja od predstojeće nautičke sezone.


– I u ova neizvjesna vremena nastojat ćemo nautičarima osigurati vrhunsku uslugu i brigu o njihovim plovilima. U skladu sa situacijom te iskustvom od prošle godine, posebna se briga svakako vodi oko epidemioloških mjera.


Organiziran je smjenski rad sa što manjim brojem ljudi, gdje god je to bilo moguće, a također je nedavno organiziran za sve djelatnike test na COVID-19, kako bismo bili sigurni za svoje ljude i zdravlje naših klijenata, govori direktor Mitan marine, jedne od ukupno dvije novljanske marine.


Mitan Marina Novi Vinodolski


– Unatoč neizvjesnoj situaciji, dočekujemo ovu sezonu spremniji no ikad. Prošle godine nije nam radio jedan od dva ugostiteljska objekta u sklopu luke. Ove godine, u planu je u sezoni svakako otvoriti vrata Lounge bara.


Takva je odluka donesena na temelju pokazatelja na početku godine te najavama o velikom broju cijepljenih u Hrvatskoj, kaže Salopek te uspoređuje ovu i prošlu godinu.


Oprezni nautičari


– Ove je godine dosta toga različito u odnosu na prethodnu. Činjenica je da lani početkom godine nije bilo koronakrize, kao zimu prije toga, pa su rezervacije za vezove pristizale u većem broju nego što je to sada slučaj.


Razlog tomu može biti djelomice i u tome što ove godine nisu bili održani nautički sajmovi u Austriji i Njemačkoj, ali zaključak je i da su nautičari s razlogom sada oprezniji.


Pored samih vezova u moru, mi ovdje imamo i odlagalište plovila na kopnu u sklopu kojega pružamo sve potrebne servisne usluge. I u tom segmentu osjećamo blagi pad interesa i pad broja narudžbi jer je taj segment usko vezan sa spuštanjem brodova u more. Vjerujem ipak da će s lijepim vremenom i boljim brojkama ipak sve doći na svoje.


– Plovila u Mitan marini većinom su u vlasništvu privatnih osoba pa s razlogom očekujemo da će oni pronaći način kako doći ovamo na odmor. Veseli nas činjenica da smo za vrijeme Uskrsa imali ispunjeno parkiralište što je dobar pokazatelj planova nautičara kad su posrijedi njihovi dolasci.


To samo dodatno dokazuje da je Kvarner idealna autodestinacija i da, ako se sami svi skupa više potrudimo, možemo ranije krenuti sa sezonom i zadovoljni je zaključiti – i naši gosti i mi, zaključio je Tomislav Salopek.


Brodovi i megajahte


U Mitan marini ima mjesta za 180 brodova do 15 metara duljine, a magajahte mogu se vezati na vanjskoj strani lukobrana. Marina je zaštićena 240 metara dugim lukobranom temeljenim na nasipu u koji je ugrađeno 70.000 prostornih metara ili 230.000 tona kamena.


Marina je pokrivena sustavom brzog interneta, sustavom nadzora i čuvarskom službom.