Natjecanje

U novljanskoj školi učenici iz PGŽ “čitali do zvijezda”

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Novljanska škola ugostila je sveukupno 24 škole, 76 učenika, njihove mentore i druge članove povjerenstva natjecanja "Čianjem do zvijezda"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda! Poznata je to “opomena” Antuna Branka Šimića, a osim što je put do zvijezda nerijetko posut trnjem, do visina se stiže i marljivim radom, trudom, učenjem te prije svega – upornim i čestim čitanjem.


U novljanskoj Osnovnoj školi Ivana Mažuranića tako je danas održana županijska razina natjecanja projekta “Čitanjem do zvijezda”, koja u prvi plan ističe upravo čitanje kao put koji vodi do uspješnog, zrelog, informiranog, kulturnog, samosvijesnog, osviještenog, kritički nastojenog građanina svijeta.


Prije samog početka natjecanja učenici novljanske osnovne škole svojim su gostima priredili prigodni zabavni program. Otvorili su ga novljanski “deški” svirajući sopile, a potom je uslijedio nastup novljanskih “divojak” u narodnim nošnjama, koji je uključivao pjesmu i recitaciju.

Osmijehe na licima i toplinu oko srca izazvao je humoristični dramski skeč koji su zajednički izveli učenici i učenice novljanske osnovne škole.


Dva dijela


Dobrodošlicu okupljenima poželio je Boris Turjak, ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića koja broji 250 učenika.


– Izuzetna nam je čast biti domaćinom susreta osnovnih škola Primorsko-goranske županije, odnosno domaćinom županijske razine natjecanja projekta “Čitanjem do zvijezda”.


Veseli broj škola koje su se odazvale našem susretu, a mi smo se doista potrudili da ih ugostimo kao pravi domaćini.


Zahvaljujem Gradu Novom Vinodolskom na susretljivosti i financijskoj pomoći, kao i Primorsko-goranskoj županiji, rekao je ravnatelj Turjak, koji nam je u razgovoru otkrio da je nakon natjecanja organiziran posjet učenika novljanskom gradskom muzeju i Narodnoj čitaonici i knjižnici.– Ako nam vrijeme dozvoli sudionike natjecanja povest ćemo i na kratku vožnju brodom, nakon koje će uslijediti druženje i okrepa, dodao je Turjak.


U sklopu županijske razine natjecanja projekta “Čitanjem do zvijezda” novljanska škola ugostila je sveukupno 24 škole, 76 učenika, njihove mentore i druge članove povjerenstva natjecanja.


Natjecanje je bilo sastavljeno u dva dijela. Natjecatelji, njih 72 (24 škole po tri učenika u ekipi), prezentirali su svoja znanja i vještine o pročitanim knjigama kroz pismeni ispit.


Drugi dio natjecanja odnosio se na kreativno izražavanje, u sklopu kojeg je četvero učenika izrađivalo plakate i na taj način prezentirali knjige koje je prethodno bilo potrebno pročitati.Ove godine za natjecanje su izabrana tri naslova – Sir Arthur Conan Doyle: “Sherlock Holmes – Grimizna istraga”, Krunoslav Mikulan: “Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva” te David Walliams: “Zvijer iz Buckinghamske palače”.


Važnost čitanja


Koordinatorica za natjecanje pri OŠ Ivana Mažuranića bila je profesorica i magistra bibliotekarstva Ana Božić Blažević. Kako otkriva Božić Blažević, pravo nastupa na državnoj razini natjecanja ostvaruju dvije najbolje plasirane škole iz svake županije.


– Projekt za poticanje čitanja i promociju kulture čitanja pokrenut je u školskoj godini 2009./2010. Cilj projekta je poticati čitanje kod učenika, potaknuti timski rad i individualni napor, poučavati korisnike, posebice djecu i mlade, informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima, raditi na unapređenju životnih vještina i sposobnosti djece i mladih, poticati razvoj kreativnosti djece i mladih, poticati djecu i mlade na organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena, poticati stvaralaštvo djece i mladih; ali i skrenuti pozornost javnosti na važnost usvajanja vještine čitanja, zaključila je Božić Blažićević.