Delnički branitelj

U Crikvenici predstavljena druga knjiga dragovoljca Arsena Silića “Oteti svoje”

Robert Šimonović

Arsen Silić / Foto Marko Gracin

Arsen Silić / Foto Marko Gracin

Knjiga ovog delničkog branitelja tematizira osvajanje JNA kasarne na Dragomlju i velikih vojnih skladišta tadašnjeg delničkog garnizonaGradska knjižnica Crikvenica je u crikveničkoj Dvorani Zora predstavila drugu knjigu dragovoljca Domovinskog rata Arsena Silića – “Oteti svoje”.


Knjiga ovog delničkog branitelja tematizira osvajanje JNA kasarne na Dragomlju i velikih vojnih skladišta tadašnjeg delničkog garnizona početkom studenog 1991. godine, što je bilo vrlo važno za daljnji tijek rata budući da se u skladištima V2 i V3 nalazilo naoružanje neophodno potrebno za borbu protiv agresora.


Silić je opisao napad na stražarnicu vojnog skladišta V2, koji su izveli pripadnici Posebne jedinice Policijske stanice Delnice kamionom Tatra, odlazak pripadnika JNA, otpremu oružja, napad neprijateljske avijacije…

O važnosti akcije u pogovoru knjizi piše i general bojnik u miru Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, koji naglašava da knjigu nije pisao netko sa strane nego neposredni sudionik akcije, a težinu knjizi svojim su pogovorima dali i general pukovnik Mladen Markač, zapovjednik ATJ Lučko koja je oslobađala kasarnu te Anton Crnković, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Delnice.


Budući da je iz oslobođenih skladišta na ratišta širom Hrvatske upućeno preko 700 šlepera naoružanja i bojne opreme, može se reći da je akcija doprinijela uspješnoj obrani i promjeni stanja na bojištima u korist branitelja.


Baš kao i u prvoj knjizi “Plitvice iz rova”, motiv autoru za pisanje knjige bila je istina, jer kako je rekao na predstavljanju:


“Najglasniji su oni koji nisu bili blizu, koji nisu ni željeli ovu i ovakvu Hrvatsku. Laži vrijeđaju i istinu treba napisati”.


Da mu je istina na srcu autor je pokazao i člankom pod nazivom “Lažete, gospodine generale”, gdje je reagirao na neistine generala JNA Marijana Čada iznesene u tjedniku “Globus” još davne 1993. godine.


U predstavljanju knjige uz autora su sudjelovali predsjednik HVIDR-e Crikvenica Davor Pavičić te predsjednik HVIDR-e Gorski kotar Željko Glavić.


Knjiga “Oteti svoje” je izdana u vlastitoj nakladi, ilustracije potpisuje Dušan Jurković – Duško, karte je izradio Ivica Urbanc, a knjigu je uredila Tea Marković.