Trodnevni skup

U Crikvenici počeo 4. Simpozij mladih gastroenterologa

Franjo Deranja

Sudjeluje 200 liječnika, u životnoj dobi do 40. godine, specijalizanata gastroenterologije iz 27 hrvatskih kliničkih i općih bolnicaOkruglim stolom, o tome što se može učiniti na unapređenju edukacije mladih gastroenterologa, u Crikvenici je u petak navečer počeo 4. Simpozij mladih gastroenterologa, u radu kojeg će ovog vikenda, do nedjeljnih poslijepodnevnih sati, sudjelovati 200 liječnika, u životnoj dobi do 40. godine, specijalizanata gastroenterologije iz 27 hrvatskih kliničkih i općih bolnica.


Značaj gastroenterologije može se ilustrirati činjenicom da su od svih ljudi koji se javljaju na hitni interni prijem 40 posto gastroenterološki slučajevi, 40 posto kardiološki, a 20 posto slučajeva bolesti su preostalih područja interne medicine.


To govori i o stručno-medicinskom i o javnozdravstvenom značaju gastroenterologije te, posljedično, o potrebi mnogobrojnih dobro organiziranih subspecijalističkih praksi. Sve to upućuje i na velik značaj i ulogu Hrvatskog gastroenterološkog društva.
Cilj simpozija, koji je u Hotelu Omorika otvorila doc.dr.sc. Ivana Mikolašević, s Medicinskog fakulteta Rijeka i predsjednica Sekcije mladih gastroenterologa Hrvatskog gastroenterološkog društva, daljnje je stručno i kvalitetno obrazovanje i osposobljavanja mladih gastroenterologa.


Osim prilike za učenjem, simpozij će omogućiti razmjenu iskustava, upoznavanje i ostvarivanje kontakata između mladih gastroenterologa.


U radu sudjeluje i profesor Daniel Pohl iz Švicarske, dr. sc. Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci koji je također gastroenterolog, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, bivši ministar zdravstva i bivši predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva te prof. dr. sc. Neven Ljubičić, bivši ministar zdravstva i sadašnji predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, a tu su i mnogi drugi cijenjeni profesori i domaći stručnjaci iz područja gastroenterologije.


S obzirom na značaj edukacije skup je pozdravio i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Goran Hauser.


– U većini centara nedostaje gastroenterologa, ali i medicinskih sestara, no hrvatska gastroenterologija uspijeva pratiti svjetske trendove, – istaknuto je ovom prigodom.


Na skupu je bilo riječi o funkcionalnim poremećajima gastroenterološkog sustava i o različitim bolestima s tim u vezi, a u sklopu toga i o optimizaciji liječenja pacijenata s blagim do umjerenim ulceroznim kolitisom.


Organizatori simpozija vjeruju da je ključ uspjeha upravo zajedništvo, kvalitetna podjela posla i želja za radom i napredovanjem, a sve uz sustavan timski rad, rečeno je na simpoziju što je organiziran i prema hibridnoj virtualnoj verziji.


To znači da će se u online praćenje moći uključiti i liječnici te članovi medicinskog osoblja koji nisu u mogućnosti izravno nazočiti simpoziju.