Dvorana Zora

U Crikvenici održan poetsko-glazbeni susret “Eglen od fajde”

Robert Šimonović

Foto Denis Beganović

Foto Denis BeganovićDrugi poetsko-glazbeni susret “Eglen od fajde” (“Koristan razgovor”) nedavno je održan u crikveničkoj dvorani Zora. Susret je otvoren baladom “Lijepo je doći u svoju čaršiju” i recitalom “Jezik naš bosanski”, autora Denisa Beganovića, ujedno i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice te glavnog organizatora programa.


Beganović je naglasio kako je program organiziran povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ali i okruglog jubileja – 20. obljetnice postojanja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.


Foto Denis Beganović
– Republika Hrvatska nam kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jamči sva naša nacionalna i vjerska prava i dostupni su nam svi zakonski mehanizmi za integraciju u svakom pogledu. Zakon je prije 20 godina povećao broj predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koji u posljednjih sedam godina sudjeluju u radu parlamentarne većine.


Ta činjenica je bitna zbog načina na koji vidimo Hrvatsku, kako nam pripadnici nacionalnih manjina mogu doprinijeti razvoju hrvatskog društva, uvažavanju, toleranciji, pluralizmu, jednakopravnosti, jednakovrijednosti…


Kvalitetan okvir poštivanja prava nacionalnih manjina postaje snažna poluga za jačanje položaja hrvatskih nacionalnih manjina, tamo gdje one žive, istaknuo je Beganović.


Foto Denis Beganović


Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina pozdravio je publiku u ispunjenoj dvorani Zora, naglasivši kako se “Eglenu od fajde”, ali ustvari osmoj večeri bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici, redovito odazove svake godine.


Foto Denis Beganović


– Bilo bi uredu da zaslužim, ne plaketu, jer nju očekujem za 10. obljetnicu održavanja večeri bošnjačke kulture, već jednu pjesmu po mojoj želji koju će otpjevati naša prijateljica Sinanović. Sevdalinke su moja velika ljubav, jako ih volim i nisu one uzalud zaštićeno kulturno dobro.


Sevdalinke jako visoko kotiraju u svijetu, a i imaju i zašto, s obzirom na to da ispunjavaju srce i opuštaju ljude kao malo koje kulturno dobro, rekao je Rukavina i otvorio poetsko-glazbeni susret.


Foto Denis Beganović


U poetsko-glazbenom dijelu večeri predstavilo se osam književnika, pet solista, dječji zbor OŠ Zvonka Cara “Zvončići” te premijerno ansambl Šadrvan iz Rijeke.