Da se ne zatare

U Crikvenici je danas bilo onako kako tradicija nalaže, ostatak maškara bit će online

Slavica Mrkić Modrić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Meštar crikveničkih maškara Damir Benić i članovi njegove maškarane svite odmah su na pal podigli karnevalsku zastavu - nek' se zna tko u narednim tjednima vlada CrikvenicomNa području Crikvenice, Grižana i Bribira danas je baš onako kako to tradicija nalaže. A nalaže da unatoč koroni i svim zabranama, dakako uz pridržavanje svih epidemioloških mjera Pust uđe u taj dio maškaranog svijeta.


Vjerujte, lakše je bilo ilegalcima u Drugom svjetskom ratu doći do informacija nego li poštenom novinaru saznati tko, gdje, kad.


Uglavnom prva pusna subota nakon dolaska i odlaska sv. Tri kralja obilježava se u Crikvenici i Vinodolu u uvjetima sukladnim situaciji u kojoj se, ne samo Primorje, već i Hrvatska i cijeli svijet nalazi, što znači da je na navedenom području bilo “kratko ali slatko”, da je ispoštovana tradicija i da je počeo Pust 2021.
Crikveničani su prvi počeli pa su “ranim jutrom”, negdje oko 11 sati, ispred Gradske galerije upriličili tradicionalnu “smjenu vlasti” koja podrazumijeva da gradski ključevi do Čiste srijede ili Pepelnice prelaze u ruke maškara.


Tako to bi i danas kad je gradonačelnik grada Crikvenice, Damir Rukavina, iste uručio meštru crikveničkih maškara Damiru Beniću i članovima njegove maškarane svite koji su odmah na pal podigli karnevalsku zastavu – nek’ se zna tko u narednim tjednima vlada Crikvenicom.


Foto TZ Crikvenica


Nažalost virtualno ili kako bi to rekla Marijana Biondić, prva “i maškarana, i nemaškarana dama” crikveničke Turističke zajednice:


– Ovogodišnje će maškare biti prve on line maškare u Crikvenici. Svi znamo razlog. Ali isto tako bit će trajan e-podsjetnik na minule dane, ali i svojevrsna najava ljepših maškaranih dana u budućnosti.


U prijevodu – u 2021. godini maškarana će se ekipa družiti na društvenim mrežama i kanalima, prvenstveno na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica.


Doznajemo i kako će u virtualnom okruženju istaknuto mjesto imati simpatična mačka, simbol crikveničkih maškara, koja će ove godine biti zdravstvena djelatnica, uvijek spremna pomoći svima, i na svoj će se način boriti s brigama i problemima.U Grižanama se ulazak u Mesopust 2021. godine zbio u 15 sati kad su Griški krabunosi uz parolu Minimum minumuma napali na virus kako najbolje znaju i umiju.


Njih trinaest okupilo se na Griškoj placi pa predvođeni tradicionalnom glazbom, uz isto tako tradicionalni poklič “Bubanj i muzika slozno udaraj, obišli centar Grižana.


Organizator je Udruga za narodne običaje i kulturnu baštinu Juraj Julije Klović Grižane Belgrad, a komandant povorke je Domagoj Raguž. Sve je održano u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Općine Vinodolske.