Vremenska kapsula

Tribaljski vrtić Cvrčak i mrav bit će gotov u veljači iduće godine

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Vrtićarci Manuel i Katia, uz pomoć ravnateljice Dajane Jerčinović te načelnika Marijana Karlića, položili su u temelje vremensku kapsulu, svojevrsnu poruku današnjeg vremena generacijama budućnosti, u kojoj se nalaze crteži i poruke djece i djelatnika vrtića Cvrčak i mrav u TribljuNa gradilištu u Triblju jučer je položena vremenska kapsula, odnosno simbolični temeljni kamen kojim je svečano obilježen početak radova na novom objektu Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav.


Svečanosti su prisustvovali načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav Dajana Jerčinović, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić i Ivan Mihalić, predstavnik izvođača radova Jedinstvo Krapina, a uz vesele tribaljske vrtićarce i roditelje, pridružili su im se predsjednik Upravnog odbora Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav Boris Glavan te mnogi općinski čelnici.


Vrtićarci Manuel i Katia, uz pomoć ravnateljice Dajane Jerčinović te načelnika Marijana Karlića, položili su u temelje vremensku kapsulu, svojevrsnu poruku današnjeg vremena generacijama budućnosti, u kojoj se nalaze crteži i poruke djece i djelatnika Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav. Novi vrtić moći će primiti 120 djece i omogućit će otvaranje osam novih odgojno-obrazovnih skupina, od čega četiri jasličke i četiri vrtićke. Osim prostorija za vrtićarce, u njega će se smjestiti i upravna zgrada te centralna kuhinja koje trenutačno djeluju u Driveniku.


Modularna gradnja
Objekt će biti modularne gradnje, a izvođač radova je tvrtka Jedinstvo Krapina, renomirana tvrtka koja ima tridesetogodišnje iskustvo u izgradnji modularnih objekata. Prednost ovakve gradnje jest upravo brzina izgradnje objekata. Tako se moduli novog vrtića već slažu te je, nakon završetka zemljanih i betonskih radova, u listopadu planirano montiranje modula, a novi vrtić u Triblju trebao bi biti gotov u veljači 2021. godine.


Projekt izgradnje novog objekta Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav u Triblju investicija je vrijedna 13.119.985,19 kuna, a dio sredstva za izgradnju financijski podupire Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede, u iznosu od 7,4 milijuna, dok je ostatak potrebnih sredstava osigurano kreditiranjem HBOR-a. Ovom prilikom načelnik Marijan Karlić izrazio je veliko zadovoljstvo i sreću jer je ovo jedna od najvažnijih aktivnosti Vinodolske općine ove godine.


– Ovo je projekt koji smo radili iz ljubavi, misleći na potrebe ljudi našega kraja i na poboljšanje kvalitete života u našoj općini. Konačno će naša djeca moći ući u prostor dostojan 21. stoljeća – kazao je načelnik Karlić, zahvalivši se svim suradnicima i partnerima koji su sudjelovali u projektu.


– Vrtić trenutačno djeluje na dvije lokacije, pri osnovnim školama u Bribiru i Triblju. Ovo je prvi naš prostor gdje će se djeca i naša djelatnost moći razvijati u punom opsegu. Možda u prvom trenutku nećemo imati puni kapacitet djece, ali imamo pripremljen prostor kako bi jednog dana sva djeca u Vinodolskoj općini mogla koristiti naše programe. Time smo im omogućili jednake startne temelje, a oni podrazumijevaju kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje u poticajnom materijalnom okruženju – kazala je ravnateljica Dajana Jerčinović.


Velik iskorak


Boris Glavan istaknuo je da je izgradnja vrtićkog odjela u Triblju velik iskorak za Vinodolsku općinu i jedan od osnovnih preduvjeta za prosperitet i njezin daljnji razvoj, kao i zadržavanje mladih obitelji. Zadovoljstvo nije skrivala ni Tanja Borić, predstavnica roditelja dječjeg vrtića u Triblju, naglasivši da će se, nakon izgradnje, u vrtić moći upisati veći broj djece i riješit će se problem upisa u jasličke skupine te u potpunosti ukinuti trenutačno postojeća lista čekanja za upis.


– Novi vrtić omogućit će bolju organizaciju i uspješno izvršenje svih odgojno-obrazovnih procesa. Naše odgojiteljice su vrijedne i marljive, a sada će imati veći prostor za obavljanje svog posla – kazala je Tanja Borić te otkrila da ona i djeca s nestrpljenjem očekuju njegovo otvaranje.