Maškarani šušur

Tri tjedna ludovanja pod maskama. Maškare va Selcu nastavljaju tradiciju dugu čak 156 godina

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovogodišnja događanja u Selcu započinju danas, i to otvaranjem programa Maškar va Selcu 2023, uz tradicionalno podizanje »peteha« – zastave Selačke mantinjadeSELCE – Od kolijevke pa do groba, najljepše je peto godišnje doba! Nakon što je vrhunac ovogodišnjih maškara u Crikvenici prošle nedjelje protekao u znaku Dječje i Velike maškarane povorke, maškarani šušur od ovog se tjedna premješta u obližnje Selce. Maškarana tradicija u Selcu traje već 156 godina, a ovogodišnja događanja u Selcu započinju danas, i to otvaranjem programa Maškar va Selcu 2023, uz tradicionalno podizanje »peteha« – zastave Selačke mantinjade. Maškarana događanja potrajat će sve do Pepelnice, odnosno 22. veljače, kada će biti pročitana šentenca, a pust spaljen


Maškarani šator


Vrijedi izdvojiti i da ove godine sve ljubitelje maškara u Selcu očekuje i jedna novost – maškarani šator, koji je postavljen na placi, ispred Harmice, odnosno bivše Erste banke, u kojem će se održavati maškarane zabave na kojima će glazbu puštati DJ Steve te druga zbivanja. No, krenimo redom…


Nakon današnjeg podizanja zastave, prvi je na redu Tusti četvrtak, kada selačke mažoretkinje i svirači od 16 sati kreću u obilazak mjesta, a od 20 sati sve očekuje maškarana zabava u šatoru. Selačka mantinjada tada obilazi placu, brljansku štirnu i štirnu na Jami te pritom pozdravlja mještane i obrtnike. U subotu 4. veljače u šatoru će se održati maškarani pikado turnir od 14 sati, koji organiziraju Udruga umirovljenika grada Crikvenice i Udruga mladih Selce. Od 20 sati u šatoru starta maškarana zabava. U nedjelju 5. veljače održat će se dječja maškarana reduta, što znači da od 14 sati kreće zabavno poslijepodne za najmlađe u šatoru. Na Tusti četvrtak (9. veljače) od 16 sati ponovo kreće mantinjada po Selcu, uz maškaranu zabavu u 20 sati u šatoru. U subotu 11. veljače od 20 sati također će se održati maškarana zabava u šatoru, a na treći četvrtak, Poberuhi, bit će mantinjada po mestu uz večernje maškarane tance u šatoru. Subota, 18. veljače, je dan za još jednu večernju maškaranu zabavu u šatoru, a u nedjelju 19. veljače u jutarnjim satima bit će ispraćaj mantinjade i maske Zlatne krafne na 40. Međunarodni riječki karneval.


Mlaća prazne slame
Posljednjeg tjedna maškara, na Mesopusni ponediljak, 20. veljače, tradicionalno mladići posjećuju neudane djevojke od 13 sati, a na mesopusni utorak 21. veljače, tradicionalno se održava dobro prepoznat običaj – Mlaća prazne slame te Selačko kolo od 15 sati. Selčani vole reći da, za razliku od cijeloga svijeta koji praznu slamu mlati cijele godine, oni praznu slamu mlate samo jedan dan u godini, i to doslovno. Mantinjada će u utorak pozdravljati okupljene mještane te krenuti prema Brdu, gdje se okupljaju žene u nošnjama, da bi se nakon toga svi zajedno vratili u centar mjesta. Tada se na glavnom selačkom trgu prostre prazna slama koja se potom izmlati te u konačnici spali. Dok slama gori, pjeva se tradicionalna pjesma »Zorčica zori«, a mantinjada svira plesove Kolunati i Hrvacki. Potom se pleše Selačko kolo, a koje se izvodi u tek nekoliko prilika godišnje. U večernjim satima u šatoru će biti maškarana zabava uz goste iznenađenja te izvlačenje velike tombole.


Maškarana događanja tradicionalno završavaju na Čistu srijedu (Pepelnicu), kada će od 15 sati biti pročitana šentenca, a mesopust spaljen. Program organiziraju Udruga mladih Selce, Caffe bar Bakan, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice te KUD Neven Selce. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Turistička zajednica grada Crikvenice i Mjesni odbor Selce, a sponzori Kudumija, ŠRK Oslić Selce, Limena glazba Selce i Knez elektro.


Jakovarske krabulje


Ovoga tjedna starta i prva maškarana zabava u Jadranovu. Tako će ovoga petka s početkom u 21 sat u Domu kulture Jadranovo početi Jakovarski maškarani petak, u sklopu kojega će nastupiti glazbeni sastav Baruffa. U subotu od 14 sati će uslijediti obilazak Jadranova (Vidikovac – I. G. Kovačića – Obala). Iduće subote, 11. veljače, na rasporedu je još jedan obilazak (Banija – Školska – Centar). U petak 17. veljače, u jakovarskom Domu kulture nastupit će grupa Aurora. U nedjelju 19. veljače, jakovarske krabulje će posjetiti Riječki karneval, dok će na Pepelnicu (22. veljače) od 17.30 sati na Placi biti pročitana šentenca i spaljen mesopust.