Susjedstvo Novi

Sve u znaku Mažuranića: Novljanski šušur u vremenskoj kapsuli

Ante Peričić

Foto Martina Rubčić

Foto Martina Rubčić

Šušur je, s planiranih tri dana, zbog pandemije reduciran na jedan, ali vrijedan dan koji je najvećim dijelom bio posvećen nasljeđu Mažuranića pa su Starim gradom odzvanjale riječi, stihovi i djela članova slavne obiteljiDa je Novi Vinodolski grad bogate kulturne prošlosti, grad koji je dao najvažniji hrvatski srednjovjekovni dokument te jednu od najvažnijih obitelji hrvatske političke, kulturne i društvene scene 19. stoljeća, prepoznala je i ovogodišnja europska prijestolnica kulture. Tako se ovog tjedna, u sklopu najvećeg europskog kulturnog projekta – Rijeka 2020, predstavio i Novi Vinodolski unutar programskog pravca 27 susjedstava.


Program je počeo ujutro s dječjom likovnom radionicom Kad Regoč i Kosjenka ožive, inspiriranom likovima hrvatskog Andersena – Ivane Brlić Mažuranić. Održano je i predstavljanje europskog susjedstva Aarhusa iz Danske, odnosno glazbenog kolektiva Lydenskab.


Vrhunac uz Vinčace


Šušur koji je, s početno planiranih tri dana, zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa reduciran na jedan dan, svoje je svečano otvorenje imao na Precrikvi. Otvorenju su prisustvovali novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, njegov zamjenik Tomislav Cvitković, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Nakon uvodnih riječi ravnateljice NČK-a Novi Vinodolski Barbare Kalanj-Butković, voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin uručila je gradonačelniku Piškuliću,,vremensku kapsulu« dobivenu od susjedstva Unije, u koju je Novi Vinodolski dužan pohraniti svoje viđenje budućnosti. Poruke iz kapsule bit će otvorene nakon sto godina. Program otvorenja na Precrikvi uveličao je i četverostruki pobjednik Festivala domaćih klapa u Omišu – novljanska klapa Vinčace s dvije novljanske narodne pisme, ožarivši lišca svih Novljana i onih koji Novi vole.


Raspričana šetnja
Šušur se nastavio kroz gordi i drevni Stari grad, kroz koji su prisutne vodili kazivači priča – profesorice Marina Klement i Ana Blažević te autor ovoga članka. U društvu našeg bana i pjesnika Ivana Mažuranića (Marinko Rubčić), kao i njegove unuke Ivane Brlić-Mažuranić (Mandalena Sokolić), od Preškrila (Starog trga), preko Svete Trojice, Trga Ivana Mažuranića, pa sve do rodne kuće braće Mažuranić odzvanjale su Gradom riječi, stihovi i djela članova naše najslavnije obitelji.


Prisutne je u atriju doma braće Mažuranić dočekao domjenak, kao i izložba dječjih radova s radionice Kad Regoč i Kosjenka ožive. Finale Novljanskog ljetnog šušura obilježeno je višestruko nagrađivanom lutkarskom predstavom Šuma Striborova, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.