Projekt vrijedan pola milijarde kuna

Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce: Sustav odvodnje otpadnih voda gotov do 2023. 

Robert Šimonović

Radovi u Crikvenici kod nogometnog igrališta / Snimio Vedran KARUZA

Radovi u Crikvenici kod nogometnog igrališta / Snimio Vedran KARUZA

Radi se o najvećem i najvrednijem projektu na području čitave Primorsko-goranske županije, ukupne vrijednosti 459.545.345 kuna, od čega je iz europskog Kohezijskog fonda osiguran iznos od 261.119.567 kuna bespovratnih sredstavaCRIKVENICA – Trenutne aktivnosti i detalji oko projekta »Sustav odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce«, vrijednog gotovo pola milijarde kuna, predstavljeni su jučer na konferenciji za novinare koja se održala u Centru za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić« u Crikvenici. Radi se o najvećem i najvrednijem projektu na području čitave Primorsko-goranske županije, ukupne vrijednosti od 459.545.345 kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 367.636.276 kuna, dok je iz europskog Kohezijskog fonda osiguran iznos od 261.119.567 kuna bespovratnih sredstava.Ovaj značajan projekt predstavili su članovi uprave Komunalnog trgovačkog društva VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol, Veselko Mutavgjić i Igor Uremović, stručnjak za upravljanje projektom iz tvrtke Eko-mlaz.dm Dorijan Jurić, kao i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina. Nakon predstavljanja projektnih aktivnosti organiziran je i obilazak lokacije gradilišta Ričina – Bribirska cesta u Novom Vinodolskom, gdje su nadležni prezentirali i operativni status projekta.


Sinergija građana


Veselko Mutavgjić rekao je da projekt aglomeracije podrazumijeva gradnju nove i rekonstrukciju postojeće mreže odvodnje otpadnih voda te izgradnju dva nova uređaja za biološko pročišćavanje, jednog u Novom Vinodolskom, drugog u Crikvenici. Konkretnije, projekt obuhvaća izgradnju 2.749 m vodoopskrbne mreže, rekonstrukciju 13.091 m vodoopskrbne mreže, izgradnju 56.792 m kanalizacijske mreže, rekonstrukciju 20.669 m kanalizacijske mreže, izgradnju 13 crpnih stanica, rekonstrukciju 11 crpnih stanica te izgradnju dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Aglomeracija obuhvaća gradove Novi Vinodolski i Crikvenicu te Selce, Dramalj i Povile. Mutavgjić je izrazio vjeru u dovršenje radova u zadanom roku te pozvao građane na strpljenje.


Dokidanje septičkih jama
Zadovoljstvo čitavim projektom nije skrivao niti gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, a projekt se potrudio predstaviti rječnikom razumljivim većini građana Crikvenice i Novog Vinodolskog.
– Što za gradove Novi Vinodolski i Crikvenicu te njihove građane znači ovaj projekt? Projekt donosi kvalitetu boljeg življenja, a aglomeracija, najjednostavnije rečeno, znači da će svaki objekt obuhvaćen aglomeracijom biti priključen na sustav odvodnje otpadnih voda. Više neće biti septičkih jama, problema curenja ili pražnjenja istih, a rezultat čitavog projekta jasno će se vidjeti na primjeru našega mora. Ono će biti još čišće i kvalitetnije nego do sada, što će dodatno poboljšati turističku uslugu Crikvenice i Novog Vinodolskog. Izrazito sam ponosan činjenicom da se upravo u periodu mog mandata dovršava najvažniji i najveći projekt na području našega grada, od velikog značaja za sve naše sugrađane – rekao je gradonačelnik Rukavina.


– Radovi su većim intenzitetom krenuli od rujna prošle godine, odmah po završetku sezone. Danas u svakom dijelu našega grada možete vidjeti strojeve, mehanizaciju, odnosno radove koji garantiraju da ćemo u roku uspjeti završiti ovaj projekt. Službeni rok izvršenja radova predviđen je krajem 2023. godine. Da bismo čitav projekt uspjeli dovesti do kraja, potrebna je sinergija svih naših građana, njihovo razumijevanje i strpljenje, budući da se diljem Crikvenice nalaze razni semafori, odnosno na snazi je ponešto drukčija regulacija i sporija protočnost prometa od one na koju smo navikli. Potrudit ćemo se da radovi što manje utječu na svakodnevni život građana kojima zahvaljujem na dosadašnjem razumijevanju – istaknuo je Mutavgjić.


Višegodišnji napori


Igor Uremović u kratkim je crtama iznio presjek svih dosadašnjih najvažnijih aktivnosti oko projekta te podsjetio da lokalne samouprave i poduzeća neumorno rade na projektu već sedmu godinu zaredom, a sada se u stvarnosti vide i prvi konkretni pomaci ka ostvarenju dugo priželjkivanog cilja.
– Do 2014. godine obje lokalne samouprave razmišljale su o potrebama pročišćavanja otpadnih voda, što se poklopilo s europskim smjernicama za rješavanje problematike zaštite okoliša. U veljači 2015. godine Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenica i poduzeća VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol i Eko Murvica ušli su u projekt kao partneri te potpisali Ugovor o sufinanciranju studijsko-projektne dokumentacije s Hrvatskim vodama i nadležnim ministarstvom, vrijedan 13,5 milijuna kuna. Ugovorom je određeno da će Hrvatske vode i Ministarstvo pokriti iznos od 85 posto sredstava, dok će ostalih 15 posto otpasti na lokalnu komponentu. Ugovor smo potpisali i sa zajednicom ponuditelja, gdje je bilo sedam članova i osam podugovaratelja, sveukupno 15 tvrtki koje su iznjedrile čitav projekt. U 2016. godini smanjili smo svoj udio od 15 posto na 7,5 posto. Godine 2018. s Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama potpisali smo ugovor o sufinanciranju ukupnog iznosa čitavog projekta, od čega je naših 28 milijuna kuna. Godine 2019. uslijedile su nabave, potpisali smo ugovore za mrežu, upravljanje, nadzor, promidžbu i vidljivost… Vrlo sam sretan što smo nakon sedam godina došli dovdje, a radi se o iznimnom projektu kojim štitimo turizam i našu vodu. Hvala gradovima, Nadzornom odboru, skupštini, Ministarstvu i Hrvatskim vodama na suradnji – poručio je Uremović.
Dorijan Jurić najavio je predstojeće aktivnosti te izrazio nadu u što uspješniji dovršetak planiranih radova.
– Izvođaču neće biti lako, ali svi ćemo se upregnuti kako bi radovi završili do predviđenog roka. Idući tjedan očekuje nas otvaranje ponuda za nabavu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a ostale aktivnosti idu svojim tokom, izjavio je Jurić.