Problemi

Stožeri Crikvenice, Novog i Vinodola upozoravaju: Teško ćemo u borbu s koronom bez više podataka

Franjo Deranja

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U lokalnim stožerima CZ-a Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prevladava mišljenje da bi se oni trebali više uključiti u aktivnosti Županijskog stožera civilne zaštite jer bi tada mogli biti i učinkovitije angažirani na svojem područjuTri lokalne jedinice, gradovi Crikvenica i Novi Vinodolski te Vinodolska općina, ušli su u drugu polovicu studenoga s opominjućim podacima o broju zaraženih koronavirusom, odnosno oboljelih od bolesti COVID-19. Na području tih triju lokalnih jedinica trenutačno su 173 aktivna slučaja te bolesti.


U lokalnim stožerima prevladava mišljenje da bi se oni trebali više uključiti u aktivnosti Županijskog stožera civilne zaštite jer bi tada mogli biti i učinkovitije angažirani u djelovanju svatko od njih na svojem području. Karakterističan je u tome stav Tomislava Cvitkovića iz Stožera CZ-a grada Novog Vinodolskog.


– Nama pojedini slučajevi zaraze dođu s područja Senja ili, primjerice, iz Crikvenice ili iz Rijeke, ali mi ne dobijemo njihova imena, nego samo podatak o povećanom broju oboljelih. Nemamo podatke o eventualnim žarištima ili njihovoj eventualnoj blizini ili povezanosti s našim područjem – govori Cvitković.


Puno evidentiranih
Na području Grada Crikvenice, gdje je ukupno 10.692 stanovnika, u proteklih 14 dana evidentirano je 89 aktivnih slučajeva zaraze bolešću COVID-19. Svi oboljeli su s poznatim prebivalištem, to znači također na području Grada Crikvenice (Crikvenica, Selce, Dramalj i Jadranovo), a njihovi kontakti također su evidentirani.


– Najzastupljeniji bili su dani 7., 12., 14. i 17. studenoga, kad je evidentirano 14 (17. studenoga), a u preostala tri dana 11, odnosno po 10 novih slučajeva – javlja načelnik Stožera civilne zaštite grada Crikvenice Veselko Mutavgjić.


Na temelju, također, podataka Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obavještavaju se građani Grada Novog Vinodolskog – gdje živi ukupno 4.783 stanovnika – da je u prethodnih 16 dana, a zaključno sa srijedom, 18. studenoga, na području Grada Novog Vinodolskog evidentirano ukupno 40 slučajeva zaraze od bolesti COVID-19 – podaci su načelnika Stožera civilne zaštite grada Novog Vinodolskog Tomislava Cvitkovića.


Na području Vinodolske općine, s mjestima Bribir, Grižane, Tribalj i Drivenik – s ukupno 3.264 stanovnika – evidentirana su 44 aktivna slučaja zaraze epidemijskom bolešću COVID-19, a »najjači« dan u protekla dva tjedna bio je 11. studenoga kad je evidentirano 11 novih slučajeva – podaci su Stožera civilne zaštite na čijem je čelu Daniel Grbić.


Stožeri civilne zaštite u suradnji s nadležnom epidemiološkom službom poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, i to utvrđivanjem mjesta zaraze oboljelih, identificiranjem kontakata, propisivanjem samoizolacije te izravnom podrškom u nabavci namirnica i osnovnih potrepština pojedinim mještanima i sugrađanima.


Poruka građanima


Stožer apelira na obvezu nošenja maske za lice u svim zatvorenim prostorima te na otvorenom gdje se ne može održavati propisana fizička distanca. Također, građanima poručuju da se u slučaju kontakta sa zaraženim osobama ponašaju odgovorno i da se odmah jave nadležnim službama.


Za sva pitanja i pomoć glede COVID-19 bolesti građani se mogu obratiti svojim stožerima civilne zaštite.


U svakom slučaju, bolje je uklopiti se mjerama zaštite u aktualni »maskenbal« nego – ne dogodilo se! – postati sudionikom novovjekog, a nekada davno freskom oslikanog beramskog – Plesa mrtvaca!