Knjigoljupci

Što se ljeti čita u Gradskoj knjižnici Crikvenica

Franjo Deranja

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U ljetnim mjesecima se već uobičajeno traže trileri, naročito skandinavskih autora te ljubavni ili povijesni romani – ističe ravnateljica crikveničke Gradske knjižnice Irena KrmpotićMnogi bi se prevarili misleći da je ljeti u prvom planu, pa stoga jedino i u glavama ljudi, sunce, more i kupanje. Ipak, nije baš tako. Nađe se vremena i za knjigu i za čitanje. To je najbolje provjeriti, pa i potvrditi na pravom mjestu: u Gradskoj knjižnici. Gradska knjižnica Crikvenica prostire se na ukupno 696 m2, a radi na trima lokacijama: u Središnjem odjelu u Crikvenici, Ogranku Selce i knjižničnoj stanici Dramalj.


Sukladno epidemiološkim mjerama, Knjižnica radi prema prilagođenom radnom vremenu, no unatoč tome, korisnicima su usluge dostupne čak deset sati dnevno.


Crikvenička knjižnica ima ukupno 1.240 korisnika, od kojih stotinjak usluge knjižnice koristi gotovo isključivo u ljetnim mjesecima. Knjižnici gravitira i 140 korisnika okolnih mjesta i gradova.


Presretni vikendaši
– Naši vikendaši presretni su zbog činjenice da top naslove, koje primjerice u Zagrebu čekaju mjesecima, u crikveničkoj knjižnici mogu posuditi bez čekanja, što njihovo ljetovanje svakako čini još ugodnijim – govori ravnateljica Irena Krmpotić.


U odnosu na lanjsku godinu, u prvom tromjesečju knjižnica bilježi uzlazni trend posudbe i broja korisnika u odnosu na prethodnu godinu, no razdoblje privremene zatvorenosti, uslijed pandemije COVID 19, rezultiralo je trendom laganog opadanja posjeta knjižnici i posudbe knjiga.


– Ljetni mjeseci tradicionalno donose povećani interes za lakše beletrističko štivo pa se već uobičajeno traže trileri, naročito skandinavskih autora, te ljubavni ili povijesni romani. Ne zaostaju ni fantasy-romani koje podjednako vole mladi i stariji čitatelji, kao također i self-help literaturu.


Najomiljenija autorica u crikveničkoj knjižnici prema statističkim pokazateljima je Karin Slaughter, dok je od domaćih autora najčitaniji Pavao Pavličić. Tri najčitanija naslova su: »Zgodne djevojke«, »Austrijanac: priča ratnog zločinca« te »Genijalna prijateljica«.


Knjižnica raspolaže fondom od gotovo 64.000 knjiga i 1.400 jedinica audiovizualne građe. Unatoč otežanim uvjetima poslovanja knjižnica općenito, povećan je priljev nove građe, što između ostalog treba zahvaliti i povećanom otkupu knjiga Ministarstva kulture.


Noć knjige


Atraktivan i uvijek dobro posjećen program Bebeteka privremeno se ne održava zbog epidemioloških mjera, no u tijeku je osiguravanje uvjeta pa će Bebeteka ponovo krenuti u rujnu. Gradska knjižnica Crikvenica jedna je od rijetkih knjižnica koja je u vrijeme privremenog zatvaranja javnih ustanova za Noć knjige pripremila program emitiran uživo putem Facebook stranice knjižnice.


Online programi emitiraju se i dalje putem Youtube kanala Gradske knjižnice Crikvenica, a postavljaju se i virtualne izložbe na platformi Artsteps. No knjižnica nije okrenuta samo online programima pa su tako već krajem srpnja predstavljene dvije zbirke poezije kojima je knjižnica sunakladnik – rekla je ravnateljica prof. Irena Krmpotić.