PRIPREMNA FAZA

Stigla četiri arhitektonska rješenja: Nova dvorana u Dramlju bit će i više od kuglane

Franjo Deranja

Na natječaj Grada Crikvenice pristigla su četiri idejna rješenja za polivalentni sportsko-rekreacijski objekt koja su izradile tvrtke Rožić arhitekti i partneri, Beretin, ALM i Ing-ProjektDRAMALJ – Zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima Grada Crikvenice usmjerenih na osiguravanje transparentnog, održivog i kvalitetnog sustava sporta i brige za sve one koji se sportom bave – bilo rekreativno ili profesionalno – zaljubljenici u kuglanje uskoro će u Dramlju dobiti novu kuglanu.


Aktivnosti na samom početku provedbe ovog projekta počele su pozivnim natječajem, odnosno ugovaranjem izrade idejnog rješenja, i to arhitektonskog rješenja kojim se definirao izgled i oblikovanje objekta kuglane, uključujući i sve sadržaje potrebne za njegovo funkcioniranje i korištenje.


Četiri rješenja​


Na natječaj su pristigla četiri idejna rješenja koja su bila javno izložena i objavljena na mrežnoj stanici Grada Crikvenice čime je široj javnosti pružena mogućnost uvida u projekte i davanja eventualnih sugestija i komentara. Ponude upravo prispjelih idejnih projekata izradile su tvrtke Rožić arhitekti i partneri, Beretin, ALM i Ing-Projekt.
Rožić arhitekti i partneri objekt su zamislili kao prizemnicu bruto površine 842 četvorna metra s deniveliranim prostorom sa šest staza za kuglanje i tribinom za sjedenje za 60-ak osoba. Objekt sadrži i cafe-bar s vanjskom terasom, fitness, prostor za pikado, ambulantu, salu za sastanke, sanitarne prostorije za posjetitelje, svlačionice i prostoriju za suce. Građevinu krasi prohodni ozelenjeni krov s prostorom za relaksaciju i odmor.


Rožić arhitekti i partneri u rješenju nude, između ostalog, i cafe-bar s vanjskom terasom


Projektanti tvrtke Beretin u svome su rješenju ponudili objekt bruto površine 1.070 četvornih metara, podijeljen na dvije etaže – suteren i prizemlje. U suterenu se nalaze natjecateljski prostor kuglane sa šest staza, svlačionice sa sanitarnim prostorijama i dodatna multifunkcionalna dvorana, a u prizemlju tribina sa 130 sjedećih mjesta, ugostiteljski objekt s vanjskom terasom, sanitarne prostorije, prostorije kuglačkog kluba i prostorije pikado kluba.


Prema projektu tvrtke Beretin kuglana sa šest staza nalazila bi se u suterenu


Još većom, buduću dramaljsku kuglanu zamislili su arihitekti tvrtke ALM – bruto površina bila bi joj 1.185 četvornih metara i taj bi objekt bio podijeljen na dvije etaže – prizemlje i prvi kat. U prizemlju se nalaze natjecateljski prostor kuglane sa šest staza, tribina, svlačionice, prostorija za odmor i masažu i sanitarne prostorije. Na prvom katu su ugostiteljski objekt s terasom, fitness, prostorija za pikado, sala za sastanke i ured kluba.


Arhitekti ALM-a projektirali su objekt bruto površine 1.185 četvornih metara, podijeljen na dvije etaže – prizemlje i prvi kat


Tvrtka Ing-Projekt predložila je objekt bruto površine 861 četvornih metara, također podijeljen na dvije etaže – suteren i prizemlje. U suterenu se nalaze prostorija za šah, prostorija za pikado i sanitarne prostorije. U prizemlju se nalaze natjecateljski prostor kuglane sa šest staza, tribina, svlačionice sa sanitarijama, fitness, prostorija za odmor i masažu, sauna, klupska prostorija i kancelarijski prostor.


Ing-Projekt zamislio je objekt bruto površine 861 četvorni metar, podijeljen na dvije etaže – suteren i prizemlje


Svi projekti predviđaju objekte koji bi bili prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.


Značajan objekt


Gradsko vodstvo i predstavnici Mjesnog odbora Dramalj imaju sada zaista »slatke brige« izabrati najbolje rješenje od četiriju prispjelih i predloženih idejnih zamisli projektanata. Dramalj će tako, nakon izbora najboljeg idejnog rješenja pa zatim i izrade projektno-izvedbene dokumentacije te izbora izvođača radova dobiti jedan posve nov polivalentni i multifunkcionalni društveno i sportsko-rekreacijski značajan objekt.


Osnovni ciljevi ove investicije su unaprjeđenje sportske infrastrukture – razvoj i izgradnja sportsko-rekreativnih kapaciteta, povećanje kvalitete života građana, očuvanje i poboljšanje zdravlja građana, poticanje bavljenja sportom, zatim približavanje sporta građanima kao i animiranje djece i mladih za bavljenje sportom, a, kako kažu u Gradu Crikvenici, nadaju se i da će ovaj multifunkcionalni objekt povećati kvalitetu turističke ponude, odnosno obogatiti je te pridonijeti atraktivnosti destinacije što, dugoročno gledajući, znači smanjenje sezonalnosti i bolje turističke rezultate.


Proračunska sredstva za izradu projektne dokumentacije Grad Crikvenica osigurao je u ovoj godini, dok će se u narednim godinama planirati financijska sredstva za izgradnju samog objekta.