Crikvenička manifestacija

Start crikveničkog Ribarskog tjedna turisti dočekali s veseljem, za panoramsku vožnju tražilo se mjesto više

Ante Peričić

Ribarski tjedan započeo je besplatnom panoramskom vožnjom koju su osigurali lokalni brodari pa su se brodice Sfera, Kamelija i Primorka s dobro raspoloženim posjetiteljima otisnule u 20 sati, a istovremeno je i na glavnom trgu počela fešta uz grupu Trend



CRIKVENICA – U večernjim satima subote započeo je u Crikvenici još jedan, 54. po redu Ribarski tjedan. Crikveničani i njihovi gosti će tako, do 5. rujna, imati prilike uživati u primorskoj pjesmi, raznim izložbama i odličnoj gastronomskoj ponudi. Sukladno epidemiološkoj situaciji, neki od tradicionalnih programa nažalost se neće moći održati.


Ribarski je tjedan započeo besplatnom panoramskom vožnjom brodovima, koju su osigurali crikvenički brodari. Karavana »Ribarski tjedan« koju su činile turističke brodice Sfera, Kamelija i Primorka, otisnula se u 20 sati iz crikveničke luke u pravcu Dramlja, gotovo u isto vrijeme kada je glazbeni sastav Trend krenuo zabavljati prisutne na Trgu Stjepana Radića. Za uvijek dobro posjećenu panoramsku vožnju i ovaj put tražilo se mjesto više, a Zagrepčanka Marina Tomić, inače stalna crikvenička gošća, pohvalila je kompletni program, ističući kako se u Crikvenici ona i cijela obitelj osjećaju uvijek izvrsno i dobro primljeno te da im nikad nije dosadno.


Meniji za 100 kuna




Na Trgu je Stjepana Radića bila postavljena i izložba plakata Ribarskog tjedna od 2006. godine do danas. Inače, posjetiteljima rivijere i ljubiteljima ribljih jela pripremljena je i bogata gastronomska ponuda u koju je uključeno sedam ugostiteljskih objekata unutar projekta Cesta plave ribe. Riječ je o restoranima Bodulka, Karoca i Trabakul u Crikvenici, Feral u Jadranovu te Kantunić, Riva i Ulika u Selcu. Svi nabrojani sudionici pripremili su posebnu ponudu jela od srdele, poput srdela na padelu ili u sezamu sa slanutkom i blitvom. Ne zvuče loše ni one u salsi s palentom, kao ni okruglice od srdela u umaku od pomidora. Koja je kombinacija najukusnija, posjetitelji će morati sami saznati. Ovogodišnji je naglasak upravo na srdeli, ribi koja je imala izniman značaj u prošlosti, kad je egzistencija stanovnika uvelike ovisila o ribolovu. Naravno, uz specijalne ponude jela od naše najpoznatije ribe, ugostitelji su pripremili i menije od tri slijeda s uključenim predjelom i desertom za samo 100 kuna.


Tragom ribara


Od prošle je godine Ribarski tjedan dio projekta »Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine« ili, skraćeno, Arca Adriatica. Navedeni je projekt dio programa INTERREG Italija-Hrvatska, a za glavne ciljeve ima zajedničku zaštitu, promociju i turističku valorizaciju bogate jadranske pomorske baštine.



U narednom tjednu posjetitelji će moći uživati u Primorskoj noći uz Trio Crikvenica 3. rujna i Festivalu ribarske pjesme – promenadnom nastupu glazbenih sastava – Trija Crikvenica, klape Histri i Klamaruša u srijedu 2. rujna. U petak će se, 4. rujna, po prvi puta organizirati interpretacijska šetnja na temu crikveničkog ribarstva i tradicije pod nazivom Rogi ribaru, a 54. će se Ribarski tjedan zatvoriti u subotu, 5. rujna, nastupom klape Tramuntana.


U program je uključen i Muzej Grada Crikvenice, koji svim posjetiteljima Ribarskog tjedna omogućuje slobodan ulaz na izložbe »Prva na Jadranu« i »Ljubavna« u Crikvenici te »Kućici od ribari« u Jadranovu.