MALI MARATONCI

Sportski duh malih trkača jači od bure: Na humanitarnoj utrci u Crikvenici i jasličari, i srednjoškolci

Robert Šimonović

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Sva sredstva prikupljena donacijama, koja su ujedno bila i kotizacija za navedenu utrku, bit će uplaćena izravno na račun crikveničke Udruge UspjehCRIKVENICA – Humanitarna dječja utrka Mali maratonci u nedjelju je po drugi put održana u Crikvenici, a sve u sklopu šire manifestacije Advent u Crikvenici, koja je paljenjem lampica i nastupom Grooversa dan ranije svečano otvorena u gradu na Dubračini. Iako je brojna dječja lica tukla hladna crikvenička bura, sportski duh najmlađih Crikveničanki i Crikveničana nitko i ništa nisu mogli slomiti.


Jači od svake vremenske nepogode ili bilo kakve psihofizičke prepreke, sportski duh najmlađih stanovnika grada na Dubračini je u središtu Crikvenice bio dodatno inspiriran i osnažen humanitarnim ciljem i svrhom – sakupiti što više sredstava za djecu s poteškoćama u razvoju i djecu s invaliditetom, ujedno članova crikveničke Udruge Uspjeh.


Više od 300 mališana


»Mali maratonci« humanitarna su dječja utrka prvi put održana prošle godine, a s obzirom na dobru prihvaćenost, organizatori se nadaju da će se utrka nastaviti i idućih godina te postati adventska tradicija. Glavni organizatori su članovi i volonteri Društva Naša djeca Grada Crikvenice, a kako kažu, cilj ove manifestacije je promocija zdravog života u vidu bavljenja sportskom aktivnošću te boravka na svježem zraku, ali prvenstveno razvijanje svijesti o osobama s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom – članovima Udruge Uspjeh koji žive u gradu Crikvenici.
Stoga, sva sredstva prikupljena donacijama, koja su ujedno bila i kotizacija za navedenu utrku, bit će uplaćena izravno na račun spomenute udruge. Ova lijepa humanitarna akcija je na Trgu Stjepana Radića i na Veloj paladi okupila više od 300 mališana, koji su na natjecanje stigli u pratnji roditelja, djedova, baka…Utrka za najmlađe


Prošle je godine utrka obuhvatila 226 malih i mladih trkača raznih kategorija, a ove su godine animirana djeca od jasličke do srednjoškolske dobi. U posjet su došla čak i djeca iz Rijeke i Grobnika.


Prvi su s trčanjem započeli oni najmlađi – jasličari, za koje je održana samostalna utrka i utrka u pratnji roditelja. Trčalo se od caffe bara Leut do klizališta Ledena morska bajka, odnosno svega 100-tinjak metara. Prvi u cilj ušli su tata Dmitrij i dvogodišnja Nora, koji su s nama podijelili riječi pobjednika i prve dojmove.


– Mala Nora nije htjela obući majicu, ali to nas nije spriječilo da prvi stignemo u cilj. Bilo nam je super. Pobjedu nismo očekivali, nama je najbitnije da smo se zabavili, rekao je tata Dmitrij, dok je Nora potvrdno kimala glavicom, da bi sekundu nakon toga pohitala mami Meriti i sestri Rini u zagrljaj.


 Snimila: Ana Krizanec


A među brojnom djecom i roditeljima natjecali su se dvogodišnji Antonio Jurinčić i tata Marko.


– Nismo pobijedili, ali druge godine kreće doručak šampiona, istezanje i jači treninzi, i zato neka nas se dogodine svi paze!, u šali će tata Marko Jurinčić.Nakon utrke najmlađih uslijedile su utrke vrtićke djece, osnovnoškolske i srednjoškolske. Svi sudionici po završetku utrke dobili su medalju, majicu i okrepu, dok su prva tri mjesta u svakoj od kategorija bila posebno nagrađena. Uz Društvo Naša djeca Grada Crikvenice u provedbi utrke sudjelovali su Grad Crikvenica, Turistička zajednica grada Crikvenice, hotelsko poduzeće Jadran, atletski klub Jadran, komunalno poduzeće Eko-Murvica, volonteri Srednje škole Dr. Antuna Barca, Vatrogasno društvo Crikvenica, Udruga umirovljenika Sunce i Udruga umirovljenika Vinodolske općine.