Dvije ekološke akcije

“Senjski osnovci čuvaju more”: U more bacili oko 1700 EM kugli

Dorotea Prpić

Snimila Dorotea PRPIĆ

Snimila Dorotea PRPIĆ

Čistilo se je područje senjskih plaža Điga, Banja i  Škver, a uz  učenike sudjelovali su i  volonteri Ivan Nekić, Ivan Vlatković te volonterka i zaposlenica GD Crvenog križa Senj Ines SavatovićSENJ Pod motom “Senjski osnovci čuvaju more!!!!” učenici Osnovne škole S.S .Kranjčevića Senj proveli su dvije ekološke akcije, jednu u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Senj, a drugu u organizaciji svoje škole. 


Tridesetak učenika  petih razreda sudjelovalo je u ekološkoj akciji Gradskog društva Crvenog križa  pod nazivom „Crveni križ u plavom okviru“, a projekt je nastao s ciljem razvijanja pozitivne navike očuvanja okoliša i postupanja s otpadom. Prije same akcije u školi  su  zaposlenici Crvenog križa  za pete razrede održali edukativno predavanje na temu zaštite mora, priobalja i okoliša, a u interakciji sa učenicima vidjelo se je da o zaštiti okoliša puno znaju. Nakon toga učenici su dobili majice, vreće za smeće, rukavice, te  vodu i sokove i akcija  čišćenja je mogla početi . Čistilo se je područje senjskih plaža Điga, Banja i  Škver, a uz  učenike sudjelovali su i  volonteri Ivan Nekić, Ivan Vlatković te volonterka i zaposlenica GD Crvenog križa Senj Ines Savatović. Bili su tu i učitelji  prof. Snježa Orlić I prof. Darjan Bajrović, a sakupljali su se papirići, odbačene boce, plastične vrećice…. i ukupno je sakupljano oko 100 kilograma otpada, a nakon obavljenog posla Crveni križ je djecu,  učitelje i volontere počastio   obrokom zahvale u jednom senjskom restoranu.


Snimila Dorotea PRPIĆ


Učenici petih razreda su se po završetku svoje akcije priključili   osnovnoškolcima  od 4. do 8. razreda i svi zajedno su sa senjske Glavne rive u more bacili oko 1700 EM kugli.  To su  biološki pročišćivači mora i podmorja, zapravo glinene kugle s ‘pametnim’ mikroorganizmima koji   čiste morsko dno. Značajno je i da su kugle učeničkih ruku djelo. U okviru izvannastavnih aktivnosti, izradili  su ih učenici 5.a razreda, a kasnije se je u izradi priključio i 5. b. razred.  Otkrili su nam da se EM kugle rade se od cigle koja se razbije i stavi u vreće, po njima se poliju mikroorganizmi, odnosno alge iz mora, sve to odstoji  nekoliko dana, a onda se rade manje kugle i uvaljaju u jednu vrstu piljevine.
„Ovim putem se Gradsko društvo Crvenog križa Senj zahvaljuje svima na sudjelovanju  u  ovoj ekološkoj akciji te s veseljem očekujemo  daljnju suradnju i nastavak akcija ovakvog  karaktera“, kaže ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Senj Ante Škrgatić, a nastavak ekoloških akcija  žele i učenici  jer sudeći po njihovu  zadovoljstvu, ponosu i entuzijazmu nesumnjivo je da će ekoloških akcija biti još.  


Ovim akcijama senjski su osnovci ukazali na važnost očuvanja mora i priobalja, ali i pridonijeli jačanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša koji nas okružuje.


Snimila D. PRPIĆ