Oproštaj od Josipa Kršula

U 110. godini u rodnom Selcu preminuo marinac koji je ratovao na otoku Iwo Jima

Franjo Deranja

Snimio Franjo DERANJA

Snimio Franjo DERANJA

Umro je u obitelji nećaka Žarka i njegove žene Željke, a do prije nekoliko godina u toj istoj kući živjela je i njegova sestra Jelena Jeličić, koja je umrla u 102. godini 


SELCE   Selčanin Josip Kršul preminuo je u noći na petak u 110. godini života! Potkraj prošle godine proslavio svoj 109. rođendan, i to u istoj kući u kojoj je bio i rođen 10. prosinca 1911. godine!


Kršul je, može se reći bez pretjerivanja, bio zaista živuća legenda, ili – još slikovitije rečeno – neispisani ali itekako proživljeni roman!
Nakon školovanja u Selcu i Crikvenici Josip je u Beogradu izučio za električara, a tečaj za radiotelegrafista završio je u Šibeniku. Oskudica i siromaštvo toga vremena u kojoj su živjeli Josipov otac Jakov i njegov stariji brat, očev imenjak, također Jakov, nagnalo ga je na pomisao da nekamo mora otići…  


Selčanin na pacifičkoj bojišnici


Nedugo nakon toga što je izučio za dva posla, ukrcava se u Rotterdamu na brod „Zvir“ i plovi sve do početka Drugog svjetskog rata. Rat ga zatječe u Galvestonu, u Teksasu, gdje je radio kao perač suđa i konobar, ali po uključenju SAD-a u rat odmah se javlja u američku vojsku. Uskoro kao marinac odlazi na pacifičko bojište.      


Američki marinci – među njima je i Josip Kršul – neposredno pred odlazak na teške i pogibeljne operacije na Iwo Jimi / Foto obiteljski arhiv

Američki marinci – među njima je i Josip Kršul – neposredno pred odlazak na teške i pogibeljne operacije na Iwo Jimi / Foto obiteljski arhiv


                                                               


Danas Havaji potiču neke posve drugačije asocijacije i slike opuštenosti i bezbrižnog odmora, ali je to za Kršula bilo područje ratnih operacija, a, pogotovo, uskoro nakon što je sa svojom postrojbom dospio u ratne operacije na legendarnom otoku Iwo Jimi! Ta se bitka vodila od 19. veljače do 26. ožujka 1945. godine a bila je presudna u kasnijoj pobjedi Amerikanaca nad Japancima.


Raritetna fotografija podizanja američke zastave na vulkanskoj planini Suribachi objavljena je bezbroj puta širom svijeta u različitim novinama i publikacijama toga vremena, a i godinama kasnije, sve do danas!


Borbe su tog proljeća 1945. – premda službeno završene u ožujku – potrajale sve do sredine svibnja. U zapadnom Pacifiku, na tom vulkanskom otočju, u borbama za Iwo Jimu poginulo je 7 tisuća vojnika, američkih marinaca. Ranjenih Amerikanaca bilo je 17 tisuća. Predalo se svega tisuću Japanaca, neki čak godinama nakon završetka rata…


Povijest koju je neposredno ispisao i Josip Kršul: podizanje američke zastave na Iwo Jimi / Foto arhiv

Povijest koju je neposredno ispisao i Josip Kršul: podizanje američke zastave na Iwo Jimi / Foto arhiv


Preživio je Kršul sve to i nakon rata vraća se opet u Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju. 


Od trenutka kada se bio javio u američku vojsku imao je američko državljanstvo a regulirao je i hrvatsko.


Obojica Josipovih Jakova, otac i stariji brat, otišli su također u svijet, ali u Južnu Ameriku, u Petru, gdje im se gubi svaki trag. Josipov otac Jakov Andro Kršul umro je, navodno, u Limi između 1948. i 1950. a brat Jakov stradao je u potresu dok je radio u tamošnjim rudnicima bakra. Obitelj je tih godina nastojala doznati pojedinosti i gdje su im posmrtnim ostaci, ali sve je prošlo bez željenog rezultata.


 


Američke godine – i povratak


Najviše svojih američkih godina Josip provodi u San Franciscu, i to u Western Unionu, na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom našega roda koja je umrla prije četrnaest godina – nisu imali djece – a on se uskoro, šest godina nakon toga, u poznim godinama i, zaista, u dubokoj starosti vratio u rodno Selce.


Josip protekle godine živi u obitelji nećaka Žarka i njegove supruge Željke, a do prije nekoliko godina u toj istoj – njihovoj rodnoj kući – živjela je i Josipova sestra Jelena Jeličić koja je umrla u 102. godini!


 


„Krasna zemlja Hrvatska!“


„Sava teče po dolini, Kupa šumi po planini! Oh, kako je to krasna zemlja: Hrvatska je sanak moj!“ – pjesma je što ju u trenucima dobrog raspoloženja ponekad pjevao Josip Kršul. 


– To su pjevali u nekadašnjoj pučkoj školi, ovdje, prije sto godina, – pojasnio je  Josipov nećak Žarko Jeličić.


Josip Kršul na selačkoj rivi na svoj 108. rođendan / Snimio F. DERANJA

Josip Kršul na selačkoj rivi na svoj 108. rođendan / Snimio F. DERANJA


 


Marinci žive dugo!


Josipa Kršula dobro pamte američki ratni vojni ljetopisi, pa se također zna da je on do jučer bio jedan od rijetkih živućih veterana iz Drugog svjetskog rata!


Josip je za svoje visoke godine bio razmjerno dobrog zdravlja, pa je gotovo svakodnevno, kada bi to dopuštali vremenski uvjeti, s nećakom Žarkom prošetao selačkom rivom, rado susreo i pozdravio svoje Selčane, našalio se pokatkad …


Kršula je nedavno u Selcu posjetilo i američko izaslanstvo na čelu s veleposlanikom SAD-a u Republici Hrvatskoj, Robertom Kohorstom, te mu uručilo posebno priznanje.


Foto F. DERANJA

Foto F. DERANJA


 


Odlazak s neispijenom čašom crnog vina


Žarko Jeličić, Josipov nećak, rekao je da su u četvrtak navečer do kasno zajedno pratili tv-program. U jednom trenutku Josip je zamolio nećaka da mu natoči čašu crnog vina: – Popio je samo gutljaj – i zauvijek zaspao! – rekao je Žarko.                                                                           


Rekli bismo: marinci žive dugo, ali odlaze tiho!                                                                           


Uz Josipa Kršula, uz njegov dug i jedinstven život – treba li i to još reći?! – vezuje se mnogo kurioziteta, a između mnogih je i ovaj: bio je najstariji navijač HNK „Rijeka“ a od pretprošlog rođendana ima i poseban, prigodni dres riječkog prvoligaša!…S brojem 108.


U Selcu je preminuo najstariji žitelj tog sve poznatijeg turističkog gradića, najstariji građanin Primorsko-goranske županije i vjerojatno najstariji Hrvat, Josip Kršul, Selčanin koji je od prosinca prošle godine do danas bio u 110. godini života.