
Cilj manifestacije je očuvanje običaja i tradicije, a istodobno i ponuda novih, atraktivnih sadržaja za turiste, rekla nam je Alenka Spoja direktorica TZ Vinodolske općine
povezane vijesti
BRIBIR – Vinodolska općina počela je s obilježavanjem 21. izdanja manifestacije “Ružica Vinodola”, koja tradicionalno oživljava drevni običaj biranja najvrjednije beračice grožđa. Ovogodišnje slavlje počelo je u starom Bribiru, gdje su se predstavile kandidatkinje za Ružicu Vinodola, njih osam, a prvi dio manifestacije bio je obogaćen i popularnim Festivalom “bribirskih makaruna”.
Legenda kaže…
Priča koja potječe iz vremena Frankopana, govori da se po završetku berbe, među beračicama birala najspretnija i najmarljivija djevojka, nazvana Ružica. Okićena vinovom lozom i praćena zvucima tradicijskih sopila, Ružica bi bila provedena kroz grad. Prema zapisima, posljednji put ovaj se događaj zbio 1880. godine. Upravo je ta priča poslužila kao temelj za rekonstrukciju manifestacije koja se danas održava.
– Tijekom dva desetljeća, “Ružica Vinodola” postala je prepoznatljiv turistički proizvod koji uspješno spaja bogatu baštinu, folklor i gastronomiju Vinodola s modernim zahtjevima posjetitelja. Manifestacija je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a njezin uspjeh leži u tome što je izrasla iz okvira lokalne fešte i postala cijenjeni etno događaj. Cilj manifestacije je očuvanje običaja i tradicije, a istodobno i ponuda novih, atraktivnih sadržaja za turiste, rekla nam je Alenka Spoja direktorica TZ Vinodolske općine.

Alenka Spoja / Snimila Ana Križanec
Delicija nad delicijama
Program u Bribiru, ispred Frankopanske kule Turan, počeo je nastupom “bribirskih sopilaša”, članova KUD-a Bribir. Nakon predstavljanja, kandidatkinje za Ružicu okušale su se u revijalnoj igri “va mišenju makarunih”, gdje su morale u zadanom vremenu zamijesiti što više savršeno oblikovanih bribirskih makaruna. O njihovoj spretnosti odlučivat će stručni žiri, koji je odlučio da je pobjednica Eleonora Brenac.
Posjetitelji su imali priliku kušati ovu tradicionalnu deliciju koju su pripremile članice KUD-a Bribir.
– Pripremili smo čak 400 porcija “bribirskih makaruna” po tradicionalnom receptu, rekla nam je Ksenija Hrelja, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Bribir.
Svoje kulinarsko umijeće pokazala je i poznata MasterChefica Antonia Mikac, koja je kroz gastro show prezentirala svoju interpretaciju ovog tradicionalnog jela. Posjetitelji su mogli uživati i u vrhunskim vinima Udruge Vina Kvarnera.
Za glazbeni dio večeri pobrinuo se Tedi Spalato i grupa Insula, koji su zabavljali posjetitelje i na pučkoj fešti nakon natjecateljskog dijela programa. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu, Bribir je oživio u duhu glazbe, veselja i neodoljivih mirisa.

Foto ANA KRIžANEC
Združene snage
Manifestaciju su organizirali Turistička zajednica Vinodolske općine, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski i Pavlomir, a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski te Katarina-linea, tvrtke koja je i sponzor glavne nagrade za pobjednicu. Uspjeh manifestacije, kao i mnogih drugih projekata, plod je zajedničkog rada brojnih lokalnih udruga i pojedinaca, uključujući KUD Bribir i Lovačko društvo Vepar Bribir, kao i dječji vrtić Cvrčak i mrav. Događanje u Bribiru tek je početak ovogodišnje proslave, koja se nastavlja od 21. do 23. kolovoza u Pavlomiru i Novom Vinodolskom. Ovogodišnja “Ružica Vinodola” i Festival “bribirskih makaruna” ponovno su pokazati kako se tradicija može uspješno sačuvati i predstaviti na moderan i privlačan način, spajajući bogatu prošlost sa sadašnjošću.