Posjet gradu prijatelju

Rivijera Crikvenica predstavila se u Francuskoj

Franjo Deranja

Crikveničku delegaciju činile su predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, Tena Peričić, u Gradu zadužena za protokol i odnose s javnošću, te Gordana Jelenović iz TZG-a Crikvenice. Predstavljena je turistička ponuda i to uz degustaciju domaćih proizvoda i glazbeni program ansambla Trio CrikvenicaCRIKVENICA – U francuskom gradu Saint-Dié-des-Vosgesu održan je tradicionalni Međunarodni festival geografije.


Grad Crikvenica, kao grad prijatelj ovom francuskom gradu, bio je jedan od sudionika festivala, predstavljajući Rivijeru Crikvenica. Delegaciju Grada Crikvenice predvodila je predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, a u delegaciji su bile i Tena Peričić, u Gradu zadužena za protokol i odnose s javnošću, te Gordana Jelenović, voditeljica marketinga Turističke zajednice grada Crikvenice. Crikvenica je tom prigodom predstavila svoju turističku ponudu i to uz degustaciju domaćih proizvoda i glazbeni program ansambla Trio Crikvenica.


Prijateljstvo ovog francuskog grada i Crikvenice seže još iz 1980. godine, dok je formalno prijateljstvo okrunjeno poveljom 2006. godine otkada se gradovi međusobno posjećuju, uglavnom za dane obaju gradova. Ovaj posjet je oživio i neke uspomene iz ranijih godina te se razgovaralo i promišljalo i o mogućnostima suradnje kroz sport, kulturu i turizam, a sve to na temeljima dugogodišnje tradicije i otvorenog prijateljstva.


Kulturna događanja
Festival geografije održan je 32. godinu zaredom, a Crikvenica je prvi put imala svoje mjesto na ovom festivalskom događanju međunarodnog značaja. Osim Crikvenice, na festivalu su bili i gradovi prijatelji Saint-Diéa iz Belgije, Njemačke, Poljske i Italije, dok su ostali izlagači bili uglavnom iz svih dijelova Francuske. U programu je bio veliki sajam knjiga, prezentacija turističkih odredišta te bogata gastronomska ponuda. Festival je tijekom trodnevnog trajanja, koliko je bila prisutna i Crikvenica, posjetilo oko 10 tisuća ljudi.


Osim festivala, u programu je bilo i mnogo kulturnih događanja na kojima su sudjelovali i predstavnici Grada Crikvenice. Otvorena je izložba o temi prijateljskih gradova u prostoru u sklopu katedrale u Saint-Dié-des-Vosgesu na kojoj je prisutne pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, zahvalila se na pozivu, istaknula značenje ovog prijateljstva i njihova dolaska te razmijenila darove s domaćinom. Otvorena je i zanimljiva etnografska izložba u Musée Pierre-Noël. U sklopu programa upriličen je i sastanak s direktoricom Turističke zajednice grada domaćina Florence Dupont-Colin koja je ujedno bila i vodič u razgledavanju grada i okolice.


Svečana večera


Drugog dana Festivala predstavnice Grada Crikvenice sudjelovale su na tradicionalnoj svečanoj večeri u Gradskoj vijećnici. Na svečanoj večeri bili su i predstavnici ostalih prijateljskih gradova te su se crikveničke predstavnice upoznale i imale priliku razmijeniti iskustva s predstavnicima europskih gradova kao što su Friedrichshafen, Arlon i Cattolica.


Posljednjeg dana Festivala delegaciju Grada Crikvenice primio je i gradonačelnik David Valence koji je održao kraći sastanak s predsjednicom Gradskog vijeća Vesnom Car Samsa. Gradonačelnik Valence je predsjednicu Vijeća upoznao s poviješću njihova grada i načinom funkcioniranja gradskih institucija te izrazio zadovoljstvo dolaskom crikveničke delegacije u Saint-Dié. U ime Grada Crikvenice, predsjednica Vijeća uručila je gradonačelniku prigodan dar, povijesnu fotografiju crikveničkog središta te također upoznala Valencea s crikveničkom poviješću i pozvala ga da se i sam uvjeri u ljepote Rivijere Crikvenica u kolovozu kada Crikvenica slavi svoje dane.