VINODOLSKA OPĆINA

Promocija vinodolskih običaja i tradicije nizom događaja

Ante Peričić

Zahvaljujući svim aktivnostima TZ-a, uz podršku Općine, brizi o prirodnim atrakcijama i kulturno-povijesnim građevinama, uređenju centra mjesta i javnih površina, osmišljavanju novih sadržaja i stalnim ulaganjima u ruralni turizam, povećava se kvaliteta ponude Vinodolske općineBRIBIR – Turistička zajednica Vinodolske općine svesrdno se trudi te daje svoj doprinos u povećanju ambijentalne vrijednosti samog mjesta pa je i ove godine organizirala niz događanja i manifestacija.


Njezini djelatnici započeli su s Noći muzeja u Kući Klović, nastavili s obilježavanjem Svjetskog dana glazbe i Svjetskog dana voda. Posebnu pozornost posvetili su promociji Vinodola, vinodolskih običaja i tradicije – izradom audio-video materijala svih događanja, započevši s filmom posvećenim J. J. Kloviću, pa sve do filmova o maškaranim običajima u Vinodolu te promocije bribirskog prisnaca. Obilježavali su tako i mjesne blagdane, a u sklopu manifestacije Volim Vinodol inicirali su i pokrenuli brojne akcije čišćenja, održavanja i uređenja turističke infrastrukture te organizirali sadnju sadnica cvijeća u sva četiri mjesta Vinodolske općine. Obilježili su i Svjetski dan glazbe nastupom KUD-a Bribir, na perilu Vrbica u Bribiru.


– Aktivnosti smo nastavili s Vinodolskim ljetnim večerima, u sklopu kojih smo održali dvanaest događanja u trinaest večeri. Program je bio raznolik, zanimljiv i namijenjen svim dobnim skupinama, s ciljem promocije našeg Vinodola, običaja, tradicije, kulturno-povijesnih objekata, ali i KUD-ova i udruga Vinodola. Od zborskog pjevanja i plesa, koncerata klasične glazbe, solističkih i jazz koncerata, predstava za djecu i odrasle pa do književnih večeri i klapske pjesme, vikenda harmonike i večeri tambure – nabraja ponosno događanja direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja i kazuje da su njihove aktivnosti nastavljene i tijekom rujna i listopada, s novim projektom započetim na proljeće – Interpretacijskim šetnjama po Vinodolu.


Ljepote zavičaja
Tijekom proljeća održane su četiri šetnje u sklopu kojih su sudionici imali priliku upoznati ljepote svoga zavičaja – kulturno-povijesne atrakcije, graditeljsku baštinu, prirodne atrakcije te uživanje u gastro deliciji kao što je bribirski prisnac, za čiju promociju Vinodolska općina koristi svaku prigodu i događanje. Jesenska tura Interpretacijskih šetnji nastavljena je obilaskom Soplja iznad Triblja te šetnjama u Grižanama i Bribiru.


– O ljepoti koju smo zatekli na vrhu Soplja, ali i ljepoti pogleda koji se pružao na dolinu, redovito smo informirali naše pratitelje putem weba i Facebook stranice TZ-a Vinodolske općine. Ove subote, 9. listopada, održat ćemo prvu radionicu posvećenu smokvi. To je nastavak aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju poljoprivrede u Vinodolu s kojima smo započeli ove godine, u ožujku, s 4. skupom maslinara, voćara i vinograda Vinodola te smo tom prilikom snimili i audio-video uradak – naglašava Alenka Spoja i dodaje da će se tijekom listopada održati i završne aktivnosti izbora za najljepšu okućnicu i vrt Vinodola – sve to u sklopu akcije Volim Vinodol. Radi vrlo dobrog odaziva kod lokalnog stanovništva, ove godine uveli su i dodatnu kategoriju mediteranskog vrta. Sama je aktivnost inicirana idejom i željom animacije lokalnog stanovništva na uređenje svojih okućnica i vrtova kako bi uljepšali i oplemenili ne samo svoje životne prostore, već i cijelu zajednicu.


Okućnice i vrtovi


Do realizacije ove aktivnosti izbora za najljepšu okućnicu i vrt Vinodolske općine došlo je uz podršku Vinodolske općine, kao čin zahvale svim vrijednim mještanima koji s ljubavlju pristupaju uređenju ne samo svojih okućnica, već sate i dane provode obrađujući svoje vrtove i njegujući plodove vinodolske zemlje. Zahvaljujući svim navedenim aktivnostima, kao što je promocija destinacije, briga o prirodnim atrakcijama, kulturno-povijesnim građevinama, uređenja centra mjesta i javnih površina, osmišljavanje novih sadržaja, stalna ulaganja u ruralni turizam, a koje inicira i provodi TZ Vinodolske općine, uz nezaobilaznu podršku i pomoć Vinodolske općine, povećava se kvaliteta ponude te se Vinodol ne mora bojati za svoju budućnost i prepoznatljivost.


– Zahvaljujem Vinodolskoj općini i načelniku Danielu Grbiću na bezrezervnoj podršci u svim aktivnostima, događanjima i manifestacijama Turističke zajednice – zaključila je direktorica Alenka Spoja.