Senj

Predstavljena knjiga Kaćunka i Pečarića “Biskup dr.sc. Mile Bogović”

Dorotea PrpićSENJ U senjskom Domu kulture predstavljena je knjiga “Biskup dr.sc. Mile Bogović” autora don Anđelka Kaćunka i akademika dr. Josipa Pečarića, a o knjizi su uz don Kaćunka govorili i  mag. theol. Franje Puškarić i ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, prof.  


„Biskup Bogović je iza sebe ostavio trag koji nam služi kao putokaz  o čemu svjedoče njegovi brojni radovi, bilo znanstveni bilo pastoralni“, rekao je među ostalim u svojoj pozdravnoj riječi senjski župnik dr. Richard Pavlić,  a pastoralni put  biskupa Bogovića predstavio je ravnatelj senjskog Pučkog učilišta Ivan Prpić koji je bio i moderator predstavljanja knjige. 


 „Uspomena i sjećanje na ovog velikog čovjeka zauvijek žive u svima nama koji smo ga poznavali, s njime surađivali i napose voljeli ovog posebnog čovjeka, koji je uvijek na prvom mjestu imao svog hrvatskog čovjeka i Domovinu“, kazala je ravnateljica Ljubović i istaknula kako je njena obitelj imala veliku čast i privilegij poznavati biskupa Milu od njegove prve svećeničke službe (1964.) kada je došao za župnika u župu Krivi Put i započeo svoju svećeničku službu tijekom koje je dobro upoznao vjernički puk Krivog Puta i svih godina stalno mu se vraćao, pratio što se s njim događa, te o njemu i pisao.
„Dolaskom u Senj mons. dr. Mile Bogović uspostavio je plodnu znanstvenu suradnju s Gradskim muzejom Senj i uredništvom Senjskog zbornika  u kojem je objavio brojne znanstvene radove na dobrobit promocije i valorizacije bogate kulturno-povijesne baštine Grada i Crkve. Njegov dolazak u grad Senj  imao je veliki utjecaj na njegov znanstveni rad i opus, proučavanje crkvene povijesti, posebno onog dijela koji je ušao u sastav Gospićko-senjske biskupije, kao i hrvatske glagoljske kulture po čemu je Senj itekako poznat. Kao svećenik i znanstvenik iskreno, u srcu i duši, volio je Senj, ali i Senj biskupa Bogovića. To dokazuje i priznanje – Plaketa počasnog građanina Senja“, rekla je ravnateljica Ljubović i podsjetila na niz izložbi i kulturnih događanja Gradskog muzeja Senj nastalih u suradnji  s Gospićko-senjskom biskupijom i dekanatima.  


„Ostat će upamćen kao prvi gospićko-senjski biskup, poznati crkveni povjesničar, znanstvenik, vizionar, čovjek širokih vidika, velikih vizija i snažne osobnosti čije će djelo i djelovanje  ostati trajna i neporeciva vrijednost generacijama koje dolaze“, zaključila je ravnateljica Ljubović. 


„Bogovićeva temeljna znanstvena, a moglo bi se reći i životna misija, bila je spašavanje povijesti. Na tom tragu je i ova knjiga u kojoj se ne spominje samo biskup Bogović, nego i drugi u Crkvi i izvan nje s kojima je Bogović dijelio radost i nadu, žalost i tjeskobu. Prvi dio knjige u većoj ili manjoj mjeri ocrtava društveno-političku situaciju u kojoj je Bogović živio i djelovao tijekom svoga biskupstva. U tom djelovanju nije se libio „zaratiti“ s drugima, reći svoje mišljenje makar ga to kasnije i „koštalo“. Za razliku od mnogih drugih on nije nabrajao što sve možemo dobiti od Europske unije, nego što mi njoj možemo i trebamo ponuditi. U drugom dijelu navedeni su Bogovićevi javni govori, propovijedi, božićne i korizmeno-uskrsne poruke i drugi tekstovi iz kojih možemo iz prve ruke doznati što je Bogović vjerovao, promišljao i govorio svojim suvremenicima, a u trećem dijelu predstavljen je najveći ostvareni san i projekt biskupa Bogovića, Crkva hrvatskih mučenika na Udbini“, rekao je Puškarić koji je s biskupom Bogovićem surađivao nešto od više od osam posljednjih godina njegova života i dodao kako je na biskupovu računalu ostala nedovršena knjiga naslova „Kršćanski Senj – Senia christiana“ u kojoj je Bogović htio iznijeti rezultate svoga rada i rada svećenika Josipa Frkovića. Zahvaljujući biskupu Mili i njegovu poticaju drugima imamo danas veliki broj radova iz crkvene i svjetovne povijesti našega naroda i područja naše biskupije. Sve to kao i ova knjiga ima za cilj spašavanja povijesti. Bogović je iz te povijesti učio, u sadašnjosti djelovao i prema budućnosti svoj pogled usmjeravao“, zaključio je Franje Puškarić.    


Don Kaćunko je zahvalio akademiku Pečariću kao glavnom autoru knjige i istaknuo da je Biskup Mile  bio čovjek knjige.


„Uz znanstvena i publicistička djela biskupa Bogovića i iz svega što su drugi o njemu napisali slaže se značajan doprinos o tome hrvatskom i crkvenom ugledniku, tom jednostavnom čovjeku koji je u presudnim godinama borbe za hrvatsku slobodu i državu stao u prvi red duhovne bojišnice u kojoj je imao velebitnu ulogu i to ne samo za gospićko-senjsku biskupiju nego i za cijeli hrvatski narod. Danas bi se među biskupima teško moglo naći biskupa koji je tako stepinčevski govorio, a cjelokupna ostavština biskupa Bogovića  danas se  može nazvati bogovićologija“, rekao je Don Anđelko Kaćunko.