Crikvenica

Predstavljena brošura o izgradnji tunera u Dramlju i Jadranovu

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Gradu Crikvenici odobren je iznos od 54.336,67 eura, čime su sagrađene dvije tunereBrošura “Izgradnja tunera u Dramlju i Jadranovu”, koja je nastala u sklopu provedbe istoimenog projekta Grada Crikvenice, financiranog sredstvima LAGUR-a Tunera, odnosno Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, predstavljena je u crikveničkoj Gradskoj upravi.


Brošuru, ali i sam projekt, predstavile su zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, voditeljica LAGUR-a Anamaria Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan te viša savjetnica za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice Denise Mandekić.


Podsjećamo, Gradu Crikvenici odobren je iznos od 54.336,67 eura, čime su sagrađene dvije tunere, jedna u uvali Bršćanovica, odnosno na Kačjaku u Dramlju, a druga u uvali Perčin u Jadranovu.


Kruna projekta
Zamjenica gradonačelnika zahvalila je LAGUR-u na pruženoj podršci od početka realizacije projekta, kao i Ministarstvu poljoprivrede.– Ova publikacija na neki je način kruna i završetak cjelokupnog projekta izgradnje tunera u Dramlju i Jadranovu, a znamo da je prethodno izgrađena i tunera u Selcu.


Vesele nas svi projekti koji valoriziraju i stavljaju naglasak na našu bogatu ribarsku tradiciju, a znamo da su Crikveničani bili poznati ribari širom svijeta, kao i da su alati koje su oni osmislili i danas iznimno cijenjeni i hvaljeni.


Izgradnja tunera samo je jedan od projekata koji provodimo u cilju očuvanja ribarske baštine i isticanja naše bogate tradicije. Trenutno je u fazi provedbe i projekt izgradnje ribarske kućice u Selcu, koja će, osim što će biti dana na korištenje ribarskom društvu ŠRD Oslić, poslužiti i kao muzejski postav za promociju ribarske, brodograditeljske i pomorske baštine.


Jednu takvu ribarsku kućicu sa stalnim muzejskim postavom već imamo u Jadranovu, a na projekte vezane uz more i ribarstvo naslanja se i započeta izgradnja šetnice uz more na području Havišća u Jadranovu, rekla je Matošić Gašparović.


Osigurali više od 2.000.000€


Voditeljica LAGUR-a Tunera kazala je da je LAGUR na kraju operativnog razdoblja, u sklopu kojeg je raspisano četiri mjere, odnosno uspješno su prijavljena 22 projekta.


– Važna vijest je da smo dobili rješenje o odobrenju lokalne razvojne strategije za novo programsko razdoblje, čime su osigurana sredstva u iznosu nešto većem od dva milijuna eura za razdoblje do 2027. godine. U budućnosti imamo za priobalni ribolov osiguran stopostotni iznos sredstava iz europskih fondova, kazala je Grubišić.


Kako je istaknula Denise Mandekić, u brošuri je detaljnije prikazana povijesna funkcija tunera i njihov značaj za crikvenički kraj.


Dodala je da je brošura četverojezična, točnije, u njoj se nalaze hrvatska i engleska verzija teksta, dok se do njemačke i talijanske verzije dolazi skeniranjem QR koda koji vodi do informacija dostupnih na webu.


Tradicijsko značenje i estetska funkcija


Pročelnica Vjekoslava Glavan napomenula je da tunere imaju tradicijsko značenje i estetsku funkciju, stoga je po istima zabranjeno penjanje.


Što se lokacija tiče, kako je pojasnila Glavan, uvala Perčin je odabrana za izgradnju tunere jer je i ranije na tom mjestu postojala tunera, ali je uslijed nevremena i protekom godina uništena.


Tunera u uvali Bršćanovica sagrađena je na lokaciji na kojoj je prema katastarskim kartama iz davne 1862. godine evidentirana vjerojatno najstarija tunera u Dramlju.


– Izgrađene tunere se sastoje se od dva obla trupca dužine 15,2 metara, koji su međusobno povezani drvenim daskama, dok je na vrhu tunere tzv. osmatračnica, košara drvene konstrukcije, kazala je Glavan.