ODJECI I DOŽIVLJAJ PODRHTAVANJA TLA

POTRES U PRIMORJU Bilo je zaista neugodno; činilo se da grmi i škripile su grede

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Bio sam pred kućom i osjetio grmljavinu. Zatreslo se lišće na granama i cvijeće u mojem dvorištu i vrtu. Nije bilo ugodno, posvjedočio je Franjo Miculinić iz BribiraCijeli vinodolski kraj, od Novoga preko Bribira i Grižana do Crikvenice u srijedu u 11 sati i 10 minuta zatresao je srednje jači ili, objektivnije, slabiji potres. Oni koji su to doživjeli malo emotivnije reći će da je to bilo vrlo neugodno podrhtavanje tla i kuća, a oni kojima su u prostorijama u kojima stanuju nastale pukotine na zidovima to će okarakterizirati kao pravi i vrlo neugodni potres.


Dojmovi su različiti ali svi autentični i vrijedni pozornosti.


 
– Bio sam pred kućom i osjetio grmljavinu. Zatreslo se lišće na granama i cvijeće u mojem dvorištu i vrtu. Nije bilo ugodno, posvjedočio je Franjo Miculinić iz Bribira.


 


Milica Blašković, laborantica u Domu zdravlja Crikvenica također je opisala kako je doživjela potres.


– Bila sam na radnom mjestu, za računalom. Odjednom sam osjetila tutnjavu a onda i ljuljanje prostorije. Zaključila sam odmah da je to potres. Pomislila sam kamo se i kako se skloniti čim prije?! Od kolegica sam ubrzo čula da su isto tako doživjele ovaj trenutak potresa u Crikvenici.  Kad sam se vratila s posla, kod kuće – u Bribiru – čula sam također od kćeri Irene, koja se  punih pet godina nalazi na poslu u Irskoj, a nedavno je došla zbog pandemije koronavirusa u naš Bribir i radi od kuće, kako je doživjela te trenutke. Osjetila je kako se u našoj dnevnoj sobi i kuhinji tresu čaše i pokućstvo! Neugodno! Vrlo neugodno!, ispričala je Milica Blašković.


 


Srećko Lončarić iz Bribira također je sojetio potres.


– Upravo sam tada, u 11 sati i 10 minuta, bio u kuhinji, oko spremanja ručka. Učinilo mi se da se cijela kuća trese i ljulja. Supruga Biserka bila je ispred kuće i sve je doživjela drugačije. Kao da je bilo manje podrhtavanja tla ali također neugodno, ispričao je Srećko Lončarić.


 


– Upravo u tim trenucima bio sam s prijateljem na autobusnom kolodvoru u Novom Vinodolskom i dobro smo osjetili kako se trese. Moja supruga Jasmina u to je vrijeme bila na radnom mjestu u marketu u Bribiru i također je osjetila potres, rekao je pak Drago Brozičević-Krstić iz Bribira.


 


Podrhtavanje tla osjetila je i Zlatica Balas iz Grižana.


– Bila sam u kući, i to u dijelu u kojem je stropna konstrukcija od drvenih greda. Osjetilo se škripanje greda. Na ovakav način još dosad nisam doživjela potres. Nisam se ni dospjela prestrašiti, bilo je vrlo neugodno, ispričala je Zlatica Balas.


 


– Bila sam na izlaznim vratima svoje kuće i osjetila tutnjanje. Moj 9-godišnji unuk Karlo bio je u kući i zvao me upozorivši me na potres i rekao da se tresu radijatori, rekla je Marica Papić iz Grižana.


 


Darko Pečuvčić iz Grižana taođer je osjetio potres.


– U tom trenutku bio sam ispred kuće i čuo samo neugodnu grmljavinu. Podrhtavanje tla nisam osjetio. S obzirom na to da na obližnjoj cesti nije bilo nikakva kamiona ni tegljača, zaključio sam po tom zvuku da je to onda očito  potres, ispričao je Darko Pečuvčić.


 


U svakom slučaju i od svih zajednička poruka – Ne ponovilo se!