Novi Vinodolski

Posveta velikoj glumici: Monografija “Milene Dravić ili ključ snova” u Novom

Ante PeričićNOVI VINODOLSKI – Grad Novi Vinodolski, sa svojim kulturnim institucijama – Centrom za kulturu i Narodnom čitaonicom i knjižnicom – svake godine uspješno ostvaruje suradnje s riječkim History Film Festivalom. Tako je u dvorištu Doma braće Mažuranić prikazan film »Slučaj Makavejev ili proces u kinodvorani« redatelja Gorana Radovanovića. Priča je to o javnoj tribini nakon projekcije filma Dušana Makavejeva »WR Misterij organizma«, rasprave koja će dovesti do izolacije redatelja, njegova kreativnog izgnanstva iz bivše Jugoslavije, a neki od najradikalnijih i najinovativnijih filmova istočne Europe tijekom drugog dijela 20. stoljeća tako su stigli na crnu listu. Dokumentarni film, koji je na riječkom HFF-u imao svoju hrvatsku premijeru te osvojio glavnu nagradu Festivala, opisuje eru kasnog socijalizma kada je, unatoč nekim ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama u Jugoslaviji, postupno postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaratelja uopće. Jednu od glavnih uloga u filmu »WR Misterij organizma« odglumila je čuvena Milena Dravić.
Drugog dana programa u Novom Vinodolskom, u atriju Srićine kuće, posjetitelji su imali prilike prisustvovati predstavljanju monografije o toj glumici pod nazivom »Milena Dravić ili ključ snova« autorice Anite Panić. U prekrasnom primorskom ambijentu, više od sat vremena autorica je kazivala priče o veličanstvenom životu jedne od najvećih glumica s ovih prostora, a sve uz pratnju filmskih isječaka iz Mileninih filmova te fotografija iz privatnog i profesionalnog života. Predstavljanjem je monografije, za koju se tražila stolica više, moderirala ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj-Butković, a svečana je gošća bila i znamenita kazališna, filmska i televizijska glumica Branka Petrić Fehmiu – prijateljica i kolegica Milene Dravić. Iako je Milena Dravić igrala u samo 12 kazališnih komada, Branka Petrić Fehmiu i Milena Dravić su samo s predstavom »Larry Thompson« na pozornicu stale više od tri stotine puta.
Branka Petrić Fehmiu, rođena Novljanka, prisjetila se svih divnih trenutaka provedenih uz glumicu, kao i njenih posljednjih dana, kada je, gotovo svakodnevno, bila uz nju. Posjetitelji su imali prilike i kupiti tu divnu monografiju, dvojezično izdanje, s mnoštvom prikupljenih fotografija, kao i tekstovima Mileninih kolega – od Rade Šerbedžije, Mire Furlan, Veljka Bulajića…
A. PERIČIĆ


Boris Perović