Šušur

Pogledajte kako je bilo na slavlju sv. Filipa i Jakova u Novom

Robert Šimonović

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Kafići u centru bili su popunjeni do posljednjeg mjesta, ispijale su se kave i uživalo na svibanjskom suncu, no fritaja od 1.000 jaja digla je na noge mnogeNOVI VINODOLSKI – Negdje roštiljada, drugdje fažol i kobasice, a u Novom Vinodolskom posve druga slika – fritaja od 1.000 jaja sa šparogama, Sajam cvijeća i domaćih proizvoda, »Raspjevani balkoni«…


Rezime je to proslave upriličene u centru grada, ali ne one prvomajske, već proslave organizirane u povodu nadolazećeg blagdana svetih Filipa i Jakova apostola – dvojice zaštitnika novljanske župe. U istoimenoj crkvi u jutarnjim su satima služene dvije svečane mise, a onu predvečernju, uz posvetu kipa svetog Josipa, predvodio je riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić. Pravi šušur u Novom je započeo od ranog jutra, kada su prostor između novljanskog Doma kulture i impozantne kule Kvadrac ispunile boje i mirisi najraznovrsnijeg cvijeća, dok su novljansku žilu kucavicu, odnosno Korzo hrvatskih branitelja, popunili štandovi nekolicine izlagača domaćih, OPG-ovih proizvoda.

Novljanski kafići u centru grada bili su popunjeni do posljednjeg mjesta, na terasama su se ispijale prijepodnevne kave te uživalo u zrakama svibanjskog sunca, a za ugodnu i opuštenu atmosferu pobrinuli su se Joso Butorac, Matea Dujmović i Vivien Galletta, koji su uz klavirske pratnje Mladena Žmaka, Matea Žmaka i Vladimira Babina zabavljali prisutne s prekrasnih novljanskih balkona – balkona Srićine kuće, balkona bistroa Fran i terase caffe bara Arcadia.


Primjerene cijene


Prava atrakcija bila je jajolika oblika – spremala se divovska fritaja od 1.000 jaja sa šparogama, čiji je miris privukao velik broj praznih želudaca, kako onih brojnih Novljana, tako i drugih, domaćih i stranih gostiju.


– Di ste nabavili toliko jaja? – upitali smo Samantu u trenutku u kojem je kuhačom, ili bolje rečeno »špatulom«, miješala divovsku fritaju.


– U dućanu, gdje drugdje? – odgovara kroz smijeh vrijedna novljanska ugostiteljica koja nas je podsjetila na Oliverovu i Borisovu Nadalinu. Zaključak – »jao si ga onome tko je poslije Samante stigao u dućan i ugledao potpuno ispražnjene police s jajima.«


A tek kada je Samanta u pratnji čitave svoje obitelji krenula u »lov« na šparoge… Nekada je bolje stati na vrijeme i ne zamišljati što se tu točno moralo dogoditi.


Foto: M. LEVAK


Nekoliko desetaka metara dalje susrećemo Ivicu Roga iz varaždinskog cvjećarskog poduzeća »Rog«. Na pitanje je li zadovoljan prodajom, kratko nam odgovara: »Bumo vidli na kraju dana«. Kako kaže, ljudi najviše kupuju balkonsko cvijeće, odnosno cvijeće za gredice i terase. Sajam je donio velik izbor različitog cvijeća, a kada je riječ o cijenama, Ivek kaže da su one malo skuplje nego prijašnjih godina, ali i dalje su vrlo korektne i pristupačne, ili kako bi Rog rekao – »primjerene hrvatskom tržištu«.Međimurske jagode


Na štandovima s domaćim proizvodima izlagači su nudili vrijedne jestive plodove svojeg truda i rada, kao i brojne kreativne rukotvorine i umotvorine vlastite izrade. Na štandu OPG-a Kovačević kušali smo međimurske jagode koje su rasle u selu Krščenovec. Gazda Kovačević u ponudi ima i češnjak, jabuke, krumpir, suhe šljive, bučino ulje, džem od jagode… Prodavali su se i proizvodi od lavande, med i medni proizvodi, ručno izrađeni nakit, pa čak i kristali, odnosno drago i poludrago kamenje svih vrsta, boja i oblika. Sve u svemu, na kraju priče može se reći kako je manifestacija uspješno odrađena, a zadovoljna je bila i mlada direktorica Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog Tena Peričić.


Foto: M. LEVAK


– Jako sam zadovoljna odazivom na današnje događanje. Drago mi je da nas je vrijeme poslužilo, pogotovo s obzirom na to da je konstantno postojala mogućnost da padne kiša. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli održavanju manifestacije, napose cvjećarima i izlagačima domaćih proizvoda, ali i našim vrijednim ugostiteljima koji su nam priredili fritaju od 1.000 jaja, kao i vrhunskim imenima naše kvarnerske glazbene scene koja su začinila ovu lijepu priču, rekla je Peričić.