Okupljanje bajkera

Harley Davidson show: Pogledajte kako izgleda kada kultni motocikli okupiraju Novi

Ante Peričić

Foto: A. PERIČIĆ

Foto: A. PERIČIĆ

Motoristi su se okupili u Captains clubu, potom su obišli vinariju Pavlomir, pa se »izložili« na Frankopanskom trgu. Danas idu u FužineNOVI VINODOLSKI – Novi je Vinodolski, već treću godinu za redom, domaćin Harley Davidson Showa! Dalmacija Chapter – udruga ljubitelja Harleya okuplja vlasnike tih famoznih vozila. Ove je godine Novi Vinodolski ugostio mnoge bajkere iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Italije. Sve je započelo u novljanskoj luci, u poznatom kafiću Captains club koji je, godinama, bio mjesto okupljanja bajkera. Nekad, kada nije bilo pandemije, znalo se na jednom mjestu naći i 450 motora.


– Najviše uživamo u vožnji i druženju. Koronavirus spriječava, već dvije godine zaredom, da ostvarimo svoj potpuni potencijal. Trudimo se pripremiti bogat program za bajkere. Uvijek je tu prezentacija turizma, naše bogate povijesti te raznolike gastronomske ponude. Želimo ljude upoznati s ovim krajem i podići mu popularnost, ističe Kristijan Lipovšek, član Dalmacija Chaptera.


Humanitarna strana


Lipovšek dodaje i kako prve godine mnogi nisu niti znali kako je Novi nešto više od same magistrale, kojom često prolaze.
– Nastojimo promovirati naš kraj. Nije ovo klasični susret gdje se samo sjedi. Prve smo se godine usredotočili na Novi, lani smo išli u Senj, a ove godine bajkere vodimo u Fužine, kazuje Lipovšek.
Iskusni novljanski motorist i kapetan Miljenko Žanić, koji je još 1997. pokrenuo okupljanje motorista u Novom Vinodolskom, podržava i rado sudjeluje u ovim susretima i pohvaljuje Lipovšeka koji revno organizira svaki susret. Za same je turiste to poseban događaj – dva dana imaju prilike ući u svijet te urbane kulture te razgledati velik broj Harley Davidson vozila na jednom mjestu.
Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog financijski potpomažu susrete, a okupljanje »harlijevaca« ima i svoju humanitarnu stranu.Naime, prilikom svakog susreta dolazi do prikupljanja sredstava za neku dobrotvornu svrhu. Tako su lani prodavali majice i skupili novac kojim su, u suradnji s crikveničkom trgovinom Storm, kupili informatičku opremu koju su jučer poklonili novootvorenom novljanskom Domu zdravlja.


Danas u Fužinama


– Novi Vinodolski ima dugu tradiciju moto susreta koju je započeo kapetan Žanić, a danas ju nastavljamo mi, odnosno naš član, Novljanin Kristijan Lipovšek. Dovukli smo dosta ljudi te će i ova godina, koliko nam to epidemiološke prilike dopuštaju, biti popraćene solidnim brojem motora. Cilj nam je jedan – širiti se i privući što više članova, kazuje asistent direktora Dalmacija Chaptera, Zadranin Mladen Jozić Rodijak koji je, sa svojom suprugom, proputovao nebrojene zemlje. Oni su prvi bračni par na svijetu koji je iz Dalmacije, na Harleyu, otišao za Vladivostok i vratio se. Sljedeći plan – Indija, Nepal, Himalaja. Jedini je problem, kažu organizatori moto susreta, to što se trenutno u Novom ne može naći slobodan apartman te je to demotiviralo jedan dio motorista. Susreti se, na godišnjoj razini, održavaju još u Splitu i Zadru, a već dvije godine u planu je jedan i u Mostaru, no aktualna pandemija ih je u tome naumu spriječila.


Motoristi su se jučer okupili u spomenutom Captains clubu, potom su obišli vinariju Pavlomir gdje su imali degustaciju vina, slijedila je večera i izložba motora u centru Novog Vinodolskog, na Frankopanskom trgu.


Za danas je planiran izlet u Fužine, obilazak špilje Vrelo i vožnja brodom jezerom Bajer, ručak te ponovna izložba motora kod Pivnice Nill.