Oaza na rivijeri

Podvorska: Obiteljska plaža na kojoj nema čega nema

Mirna Šumberac

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tražeći parking naišli smo na postaju s električnim romobilima koji se mogu iznajmiti. Ovih dana sve češće viđamo vozače romobila tako da je ovo očito sjajan potezNa crikveničkoj rivijeri smjestila se Podvorska, jedna od najposjećenijih plaža ovog područja. Prilikom dolaska na nju prolazili smo kroz Crikvenicu prepunu štandova, apartmana, restorana i naravno, reklama.


Turizam uvijek ostavi traga na vizuri primorskih gradića, gubi se šarm i autentičnost, a Crikvenici bi se uskoro moglo dogoditi isto.


A sve je započelo krajem 19. stoljeća izgradnjom prvog morskog drvenog kupališta »Banje poli Vrutka« 1888. godine i hotela »Therapia« i »Miramare«.
No nećemo sada ulaziti u tu tematiku, krenimo prema plaži unutar koje ćemo svrstati i njene »priraslice« – Lučicu i Šahovsku plažu.


Zabave ne nedostaje


Iznad Podvorske nalazi se parking koji se naplaćuje i ne odgovara njezinom kapacitetu jer tko god dođe popodne, teško će pronaći parking. Najsretniji su oni smješteni u obližnjim eklektičnim apartmanima. Tražeći parking naišli smo na malu postaju s električnim romobilima koji se mogu iznajmiti.


Minuta vožnje košta 1,5 kuna, dakle, za 20 minuta korisnici će platiti 30 kuna, malo skuplje nego u Autotroleju. Ovih dana sve češće i češće viđamo vozače romobila tako da je ovo, svakako, jako dobra investicija.


Foto galerija: Plaža Podvorska, Crikvenica Foto: Vedran Karuza


U 14 sati plaža je bila prepuna kao da je srce sezone, kupači su očigledno umorni od upozorenja Civilne zaštite pa ih jednostavno ignoriraju.


Podvorska je uglavnom šljunčana, no sadrži i stjenovite i betonske dijelove. Na njoj se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, komplet od dvije ležaljke i suncobrana kupači će platiti od 70 do 90 kuna dnevno, a malo raskošniji baldahin 180 kuna.


More se čini čistim i bistrim, a tome u prilog govore i mjerenja čistoće koja su posljednji put učinjena 3. srpnja te Podvorskoj daju izvrsnu ocjenu. Opremljenost plaže gotovo je savršena. Tuš sa solarnim panelom košta 2 kune po tuširanju, korištenje sanitarnog čvora je besplatno, a plaža na svakom kutku ima i koševe za smeće.


– Tu sam već, tri, četiri dana, godinama ovdje dolazimo, imamo mali apartman. Zadovoljna sam sa svime, čak su i WC otvorili, jako je čist, podijelila je svoje mišljenje s nama Katarina Šare iz Međimurja.


Plaža vrvi i ostalim sadržajima. Za djecu tu je malo igralište s pješčanikom i trampolinom, a odrasli se mogu zaigrati u kafićima i na igralištu za badminton ili odbojku čije će korištenje sat vremena platiti 80 kuna.Uz kopnenu zabavu, u ponudi je i ona morska – pedaline, kajaci i sup daske, koji se mogu iznajmiti na pola ili cijeli sat. Cijene u kafićima su prihvatljive, najviše se ispijaju kave i pive. Cijene kava sežu od 9 do 16 kuna, a pive od 21 do 28 kuna.


Cijene sladoleda oduvijek su varijabilne, prilikom našeg posjeta kuglica je bila 8 kuna, a možda će već u kolovozu biti 9, tko zna. Što se tiče lučki, najskuplja se može kupiti po cijeni od 17 kuna, dok je najjeftinija 6 kuna.


U hladu pinija


Trn u oku ove plaže je »krama« koja se nalazi između jednog kafića i sanitarnog čvora koju bi svakako trebalo dovesti u red.


Ispod jedne od pinija koje ovdje kupačima daju malo prirodnog hlada smjestila se obitelj iz Rumunjske, a u njihovo ime govorio je Titian Tudori.– Danas smo stigli u Hrvatsku, nismo još vidjeli mnogo toga. Plaža je čista i sviđa nam se, jedino je parking problem, ako ne dođete u zoru, nećete ga naći. Također, ako želiš doći do hrane moraš prohodati stotinjak metara, rekao je.


Ne znamo slažemo li se s gospodinom budući da smo u blizini naišli na mali restoran koji nudi dnevni meni za 70 kuna, a sastoji se od pilećeg filea, aromatiziranog krumpira, salate i deserta.


Podvorska zbog svoje popunjenosti možda ne nudi romantični »getaway«, ali pogled koji se s nje pruža na otočje zaista ostavlja bez daha.


Ocjena


• Pristup plaži                                        10


• Pristup moru                                       10


• Plaža                                                        9


• Ugostiteljska usluga                             8


• Sadržaji                                                 10


• Parkiralište                                             5


• Čistoća                                                     9


• Pridržavanje epidemioloških mjera  5Unikatno sunčalište


Uz Podvorsku se nalazi jedina svjetska šahovska plaža koju su prošle godine otvorili šahovski svjetski velemajstori Gari Kasparov i Maurice Ashley, a sastoji se od šahovskih polja na tlu i niza šahovskih betonskih stolova. Na njoj tada nismo sreli šahiste, ali su stolovi i polja svakako dobili novu, ljetnu, ulogu.