NOVI-CRIKVENICA-BRIBIR

Poduzetnički centar Vinodol ove godine samozapošljavanje pomogao s 400 tisuća kuna

Franjo Deranja

U aktualnoj godini koja je pri kraju ostvarene su bespovratne mjere u vrijednosti od gotovo 400 tisuća kuna! To je omogućilo otvaranje četiriju novih privatnih poslovnih subjekata, a to znači četiriju »biznisa« na crikveničko-vinodolskom područjuNOVI VINODOLSKI – Nakon što je istekom prošloga listopada završilo ovogodišnje razdoblje za predaju zahtjeva radi ispunjavanja uvjeta i mjera radi samozapošljavanja, vrijeme je rezimiranja uspješnosti posredovanja u tome Poduzetničkog centra Vinodol.


Mjere aktivnog zapošljavanja provodi već godinama Hrvatski zavod za zapošljavanje, a moguće potpore odnose se, primjerice, za samozapošljavanje, usavršavanje, obrazovanje za rad, očuvanje radnih mjesta i stjecanje prvog radnog iskustva. Time se ostvaruje financijska potpora nezaposlenim osobama koje su odlučile pokrenuti vlastiti posao, a pravo na to imaju nezaposlene osobe prijavljene u evidencijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


U pružanju pomoći zainteresiranim osobama od početka uvođenja tih mjera ističe se Poduzetnički centar Vinodol, a ta pomoć ogleda se u potpori u primjeru prikupljanja dokumentacije, izradi poslovnog plana i ispunjavanju prijave za dobivanje spomenute mjere. Putem te mjere i uz pomoć Poduzetničkog centra Vinodol u aktualnoj godini koja je pri kraju ostvarene su bespovratne mjere u vrijednosti od gotovo 400 tisuća kuna! To je omogućilo otvaranje četiriju novih privatnih poslovnih subjekata, a to znači četiriju »biznisa« na crikveničko-vinodolskom području, na području dvaju gradova – Crikvenici i Novom Vinodolskom – i u Vinodolskoj općini.
Novi zahtjevi za takvo apliciranje sukladno mjerama za nova samozapošljavanja u 2022. godini očekuju se već uskoro i moći će se predati početkom iduće godine, osobito u veljači. U tome, u prvom koraku prema mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, opet će, kao i dosad, biti na raspolaganju potpora Poduzetničkog centra Vinodol.


LAG Vinodol sveprisutan


LAG Vinodol prisutan je – moglo bi se reći i sveprisutan – na području ne samo triju lokalnih jedinica – u gradovima Crikvenici i Novom Vinodolskom te u Vinodolskoj općini – nego i na području od Bakra, Kraljevice i Kostrene pa sve do Grobnišćine. Na crikveničkom području pomogli su opremanje Doma prosvjete u Selcu, u Vinodolskoj općini opremanje i uređenje zelene površine u Driveniku, i to za izgradnju potpornih zidova i popločavanje, a na širem području je za lokalnu razvojnu strategiju u protekle nepune tri godine za 39 projekata osigurano više od šest milijuna kuna.