Grad Crikvenica

Počinju radovi na OŠ Zvonka Cara i školi u Dramlju

Biljana Savić

NL

NL

Crikvenička škola Zvonka Cara bit će energetski obnovljena, a slijedi i uređenje, adaptacija i dogradnja dječjeg vrtića i osnovne škole u Dramlju. Planirani početak radova je početkom lipnjaCRIKVENICA – Nakon energetske obnove zgrade dječjeg vrtića Radost u Crikvenici i zgrade osnovne škole Vladimira Nazora, Grad Crikvenica nastavlja sa značajnim ulaganjima u ustanove predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja. Slijedi početak radova na energetskoj obnovi škole Zvonka Cara te uređenje, adaptacija i dogradnja dječjeg vrtića i osnovne škole u Dramlju. Tim je projektom definirana dogradnja objekta jaslica uz postojeću zgradu unutar koje se sada nalazi u jednom dijelu područni vrtić Dramalj, a u drugom dijelu niži razredi područne škole Vladimira Nazora te dogradnja objekta s pomoćnim prostorima za osnovnu školu i adaptacija postojećih prostora vrtića.
Dječji vrtić nalazi se u sjeverozapadnom dijelu građevine i sastoji se od ulaznog prostora, dnevnog boravka, kuhinje i sanitarija. Osnova škola u dijelu zgrade prostire se kroz postojeće etaže objekta i sastoji se od tri učionice, garderobe, zbornice, spremišta u podrumu i potkrovlju, i sanitarija. Postojeći objekt, izgrađen 30-ih godina prošlog stoljeća, dijelom je i adaptiran kroz protekle godine kako bi se ove djelatnosti mogle odvijati poštujući pedagoške standarde i sigurnost djece.


Prostor za jaslice


Primarni zadatak projekta uređenja, adaptacije i dogradnje dječjeg vrtića i osnovne škole u Dramlju je osiguravanje prostora za jaslice koje se dograđuju na sjevernom dijelu zgrade kao prizemna etaža, a sadržavat će dnevni boravak, prostoriju za njegu djece, garderobu, sanitarije za djecu i osoblje, kuhinju i zbornicu. Krov iznad tog dograđenog dijela jaslica projektiran je kao prohodni krov na kojem se nalazi botanički vrt na kojem će se saditi biljke u »gredicama«.
Prostori sadašnjeg vrtića adaptiraju se kako bi se njihova funkcija uskladila s dogradnjom objekta jaslica te se na taj način dobiva veći prostor za dnevni boravak vrtića. Usporedo se uređuje i parter vrtića i škole te sveukupni okoliš iz objekta zaštićen i dostupan za igru djece, s novim spravama. S obzirom na to da ovaj prostor koriste i školska djeca, bit će definiran kao odvojeni prostor škole i vrtića.
Vrijednost ove investicije je gotovo 5 milijuna kuna te je u tijeku javna nabava za radove s kojima se planira započeti početkom lipnja, a s obzirom na to da je rok za izvođenje radova šest mjeseci, početak rada jasličkih i vrtićkih skupina u Dramlju planiran je za početak 2021. godine.


Vrtić u Gornjem kraju


Grad Crikvenica, osim ovog projekta, ugovorio je i izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog vrtića u Gornjem kraju, na česticama u vlasništvu Grada. Planira se gradnja prizemne građevine s dvije vrtićke i jednom jasličkom grupom te zajedničkom dvoranom, uz sve potrebne prateće sadržaje koje takav objekt prema pedagoškim standardima treba sadržavati. Prema prvim dostavljenim rješenjima, također bi se koristio prohodni krov objekta, dostupan za igru djece.
– Svoj našoj djeci želimo omogućiti da djetinjstvo provedu što ljepše, ugodnije i bezbrižnije te stoga kao popratni sadržaj uređujemo i dječja igrališta na području grada. Osim što na taj način dokazujemo da uistinu jesmo Grad prijatelj djece, naš grad privlači i velik broj obitelji koji iz drugih mjesta dolaze svoje slobodno vrijeme provoditi u naš grad – kaže zamjenica crikveničkog gradonačelnika Silvia Crnić.