Novo lice Jadranova

Plaža Grabrova dobiva novo ruho, a Jakovari trg »s nogama u moru«

Robert Šimonović

Plaža će se prostirati na 4500 četvornih metara. Novi trg bit će uređen na površini od 760 četvornih metara. Tu su pješačka i biciklistička staza, zelene hortikulturno uređene površine i parkirališteVeć ovoga ljeta, svi oni koji se budu zaputili prema Jadranovu, bilo da se radi o namjernim putnicima ili tek slučajnim prolaznicima, mogli bi se ugodno iznenaditi onim što će tamo vidjeti. Zašto? Zato što je ondje upravo u tijeku završnica dosad najveće investicije u mjestu, one koja se odnosi na uređenje nove plaže i trga u uvali Grabrova, a kojom će čitavo Jadranovo poprimiti jedan sasvim novi oblik i drugačiju, ljepšu, kvalitetniju, moderniju vizuru…


Novo ruho, stari identitet


Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, a podršku gradskome vodstvu Grada Crikvenice od samog su početka, između ostalih, pružili Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo pomorstva. Konkretno, Ministarstvo turizma i sporta financijski je poduprijelo zamisao i ostvarenje projekta, u iznosu od 640.000 kuna, dok je Ministarstvo pomorstva sudjelovalo s financijskom potporom u vrijednosti od 500.000 kuna. Čitavim projektom zadovoljan je i gradonačelnik Damir Rukavina, koji je istaknuo kako će Jadranovo novom plažom i trgom dobiti ljepše i suvremenije ruho, ne gubeći pritom svoj primorski »štih«, odnosno identitet mjesta.


– Radovi na plaži Grabrova u Jadranovu skoro su gotovi. Uređenjem plaže Jadranovo je osim novog i atraktivnog plažnog prostora, dobilo i dugoočekivano mjesto okupljanja. Uz samo sunčalište formiran je prostor trga koji će služiti za druženja, okupljanja i brojna događanja. Ovim je projektom Jadranovo dobilo sasvim novu vizuru, ali je zadržalo svoj identitet pitomog primorskog mjesta, rekao je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.


Plažni kompleks
Radovi na uređenju nove plaže i trga primiču se kraju, već je do sada mnogo toga napravljeno, pa je tako u prvoj fazi radova uređeno privezište i valobran na zapadnoj strani uvale, od Grabrove prema spoju s Nerizom. Nakon toga započelo je uređenje plaže Grabrova u središtu Jadranova. Plaža se formirala od ruba obale, pa do otprilike 24 metra prema moru, tako što se je kameni materijal nasipavao u odgovarajućem nagibu, a sve kako bi plaža u konačnici bila u skladu s postojećim terenom i valnim utjecajima. U svrhu stabilnosti plaže izgrađena su i tri istaka – pera, dva središnja dužine 25 metara i širine 3 metra, a završno zaštitno pero, koje formira konačni oblik, dužine je 60 metara. Istovremeno je počelo i formiranje samih plažnih površina temeljnim kamenim materijalom između spomenutih pera.


Tehnički direktor graditeljske tvrtke izvođača radova Izgradnja d.o.o., ing. građ. Goran Rubčić, detaljnije je iznio pojedinosti oko same gradnje i uređenja plaže i trga:


– Na obalnom dijelu plaža će se prostirati na 4500 četvornih metara. Novi trg bit će uređen na površini od 760 četvornih metara i pokriven bijelim brušenim betonom te opremljen linijskom podnom LED rasvjetom. Predviđene su pješačka i biciklistička staza na ukupno 1300 četvornih metara, zelene hortikulturno uređene površine od 600 četvornih metara i parkirališne površine na 350 četvornih metara.


Trg kao dodatna vrijednost


Valja napomenuti i kako su na novoj plaži, nakon dovršene prve faze radova, kupači bili prisutni još prošle turističke sezone, budući da je nakon izvedene prve faze radova ishođena privremena uporabna dozvola. U drugoj fazi se zahvat dovršava, s naglaskom na novi trg koji će oplemeniti prostor, a dovršavaju se rubni dijelovi plaže, te će ona biti u potpunosti dovršena, uređena i spremna za prihvat turista i kupača ove turističke sezone. Posebna faza radova uključuje uređenje novog prostora, površine uz plažu na kojoj će biti uređen novi trg. Uz radove na uređenju trga, što će tek uslijediti, bit će uređen i obalni zid te prostor na predjelu Perkova mula. Ovom, dosad najvećom investicijom ostvarenom u jednom i jedinstvenom graditeljskom programu, plažom Grabrova i uređenjem novog trga, Jadranovo će, kao iz dana u dan sve poznatije i sve posjećenije turističko odredište na crikveničkoj rivijeri, dobiti posve novo lice te uz to steći prave atribute primorskog ljetovališta koje će znatan dio svakodnevnog života provoditi upravo na obali i uz more.


Top 5 na Jadranu


Ivan Grbčić, predsjednik Mjesnog odbora Jadranovo, nije krio oduševljenje projektom koji će na duži vremenski period transformirati Jadranovo.


– Napokon će Jadranovo dobiti središnji trg na moru! Nakon dugih godina traženja najboljeg rješenja, ovo se pokazalo najprimjerenijim za naše mjesto. Odustalo se robovanju tradiciji kako središnji trg treba biti u blizini crkve. Okrenuli smo se onom najljepšem i najboljem što ima jedno primorsko mjesto, a to je more! Ostvarenjem ovog projekta premještamo dosadašnji trg, te uz pripadajuću novouređenu plažu, ulazimo u takvih top pet urbanističkih rješenja na Jadranu! Nova plaža i novi trg u uvali Grabrova bit će novo lice i dat će novu živost ovom dijelu Jadranova i čitavom mjestu. U ime Mjesnog odbora Jadranovo zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog za Jadranovo prevažnog projekta, poručio je Ivan Grbčić.