Mjesni blagdan

Petrova va Bribiri: Promoviran film o bribirskom prisnacu

Robert ŠimonovićBRIBIR – Višednevna svetkovina mjesnog blagdana sv. Petra i Pavla apostola Petrova va Bribiri primakla se svojem kraju. Program je bio bogat i raznovrstan, od turnira u pikadu, smotre KUD-ova, boćarskog turnira, natjecanja u kuhanju kotlića pa do kazališne predstave. Na sam dan svetih Petra i Pavla održana je koncelebrirana misa koju je predvodio nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, nakon koje je nastavljeno druženje pred crkvom »uz landicu prisnaca, ku god slašćicu i žmuj pivi«.


Tom prilikom promoviran je i film o bribirskom prisnacu, gastronomskom nasljeđu vinodolskih predaka, na koje su Bribirci izuzetno ponosni. Kako je pojasnila direktorica TZ-a Vinodolske općine Alenka Spoja, motiv nastanka ovog filma je očuvanje tradicije i običaja, kao i valorizacija gastronomskih specijaliteta vinodolskih predaka u turističke svrhe.


– Film je nastao u produkciji TZ-a Vinodolske općine i produkcijske kuće Art film iz Matulja, a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine. Na filmu su požrtvovno radile brojne institucije i pojedinci. Od Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav i tadašnje direktorice Dajane Jerčinović, koja je ujedno i osmislila ovaj film, sve do Osnovne škole dr. Josipa Pančića i profesorice Jelene Franjković koja je osmislila sve dramske tekstove i uvježbala igrokaze. Mnogi pojedinci nesebično su podijelili s nama svoja iskustva i znanja vezana uz izradu i nastanak prisnaca, od načelnika Daniela Grbića, Franke Tomić, Ivana Ligatića, Draženke Savić, Ruže Kršul do Danijele Lakotić. Od ideje do realizacije protekle su dvije godine, na tom putu omela nas je korona i smrt jednog od članova naše ekipe, snimatelja Zorana Ventina. Na neki način ovaj film je posvećen njemu i njegovom radu – rekla je Alenka Spoja.
Iako je do realizacije filma došlo tek ove godine, tradicionalno u sklopu mjesnog blagdana Petrove Udruga sv. Petra i Pavla apostola Bribir organizira čašćenje hodočasnika i posjetitelja prisnacem i pivom. Duži niz godina na dan Petrove Turistička zajednica Vinodolske općine i KUD Bribir organizirali su Dan bribirskog prisnaca.


– Projektom »Ča su jili naši stari« Učenička zadruga Omorika OŠ dr. Josipa Pančića te publikacijom »Mića Vinodolska kuharica« Dječji vrtić Cvrčak i mrav prepoznali su važnosti očuvanja tradicije i izvornosti te implementacije autohtonih jela u današnje prehrambene navike – rekla je Alenka Spoja.