Pomoć u kući

Ovo je omiljena petorka za mnoge starije Novljane: ‘Mnogi od njih zimi su potpuno odsječeni od grada’

Ante Peričić

Nastojimo stanovnike koji nemaju djecu i rođake opskrbiti kako bi mogli funkcionirati i u takvim uvjetima, objašnjava predsjednica Udruge Pomoć u kući Ljerka FranjkovićUsluga pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Novog Vinodolskog ove godine obilježava 15 godina svoga postojanja. Program je sa svojim djelovanjem započeo 1. studenoga 2006. godine i to pod okriljem Ministarstva socijalne politike i mladih. Program je obuhvaćao oko 150 korisnika na području cijeloga grada, o kojima se brinulo deset djelatnika.


Na početku program je svojim korisnicima nudio besplatnu pomoć koja je financirana sredstvima što Grada, što Republike Hrvatske. No, nakon njegova ukidanja, Ministarstvo socijalne politike i mladih financira s područja grada Novog Vinodolskog samo dvoje korisnika koji imaju primanja do 1.500 kuna, a ostali korisnici sami financiraju pomoć u kući u rasponu od 100 kuna do pune cijene u iznosu od 400 kuna mjesečno – ovisno o broju usluga koje primaju od petero djelatnika čije plaće u potpunosti financira Grad Novi Vinodolski iz svog proračuna, dok se materijalni troškovi namiruju iz prihoda od korisnika usluga koje uključuju pomoć u čišćenju stana, okoliša kuće, prijevoz liječniku i slično.


Plemenit posao


Nekoć su, ističu, imali i medicinsku sestru koje nema od 2014. godine, kada je Ministarstvo ukinulo program i kada je osnovana Udruga Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama te od tada broje pet djelatnika. Tih petero čini četiri junakinje i jedan junak – Ljerka Franjković, Snježana Peričić, Marijana Špalj, Danijela Frković i Nedjeljko Jovanović čija je ruka pomoći, pogotovo u zimskom periodu, od velike pomoći za 50-ak stanovnika grada Novog Vinodolskog.
Ponekad je teško, kažu, ali posao je lijep jer ih, prije svega, oplemenjuje. Njihov ured obiluje toplinom, a u ovo božićno doba i brojnim znacima pažnje kojima ih obasiplju njihovi korisnici koji teško mogu zamisliti život bez njihove ruke pomoći, ali i ono možda važnije – čašice razgovora.


– Tijekom zimskih mjeseci, posebno kada padne snijeg praćen burom i poledicom, stanovništvo u novljanskom zaleđu praktički je odsječeno od grada, a mi nastojimo stanovnike koji nemaju djecu i rođake opskrbiti kako bi mogli funkcionirati i u takvim uvjetima. Tada je opskrba otežana i naše gerontodomaćice su jedine osobe koje do njih u takvim, teškim uvjetima, dolaze i jedine koje s njima komuniciraju. Osim u zaleđu, novljanska bura je u ovim mjesecima snažna i kada se zbog nje nerijetko ne može izaći na ulicu, a starije osobe teško mogu ići u trgovinu, ljekarnu ili k liječniku, tu mi uskačemo, kazuje predsjednica Udruge Ljerka Franjković.


Lijek za usamljenost


Blaženi među ženama, Nedjeljko Jovanović, pored navedenog, opskrbljuje ogrjevom i donosi drva, što po Novom u zgradama bez centralnog grijanja, što po okolnim selima. Dnevna briga tako uključuje skrb oko higijene i zdravstvenog stanja korisnika, prijevoz liječniku, nabavku namirnica i lijekova, pomoć u domaćinstvu, čišćenje okućnica, krošnji i sve druge radove važne za život korisnika. Danijela, Marijana i Snježana naglasit će da im je ipak najdraže kada osjete da nekome tko je sam uljepšaju usamljeničke dane druženjem i razgovorom.


– Svakodnevnim obilascima naši korisnici lakše prevladavaju sve češću usamljenost. Stanovništvo u okolnim mjestima nestaje, oni koji ostaju često su zapostavljeni od svojih bližnjih i njima, zapravo, najviše nedostaje razgovor. Uz tu pomoć tehničke prirode, druženjem s nama ti ljudi, naši sugrađani, lakše koračaju kroz život, ističu gerontodomaćice, dok Franjković dodaje da će starenjem stanovništva navedene potrebe biti sve veće.


– Sve više naših sumještana imat će potrebu za dnevnom pomoći, tim više što je ostanak u svojim domovima, kada je to moguće, najbolji i najprirodniji način za humaniji završetak životnog ciklusa. Provođenjem Programa korisnici u zaleđu manje su socijalno izolirani i imaju sigurnost da nisu zaboravljeni od svih.


Nadstandard


Dino Stošić iz Grada Novog Vinodolskog ističe da Grad, kroz svoj Socijalni program, osigurava Novljanima socijalnu i zdravstvenu skrb kako je utvrđeno zakonom, međutim sve je češća pojava da se neka prava osiguravaju i iznad zakonom utvrđenog standarda.


– Cilj je programa osigurati pomoć pri ostvarivanju osnovnih preduvjeta za kvalitetan život, pomoć slabima, oboljelima, nemoćnima i invalidima, očuvanje zdravlja djece i odraslih te skrb za djecu s posebnim potrebama, kao i pomaganje ugroženim osobama te osobama s nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima koji se uključuju u prevenciju. Činjenica da je program Pomoć u kući zaživio i da od 2014. godine kao gradska udruga uspješno funkcionira, daje nam poticaj k daljnjem usavršavanju istog, kao i za nove projekte, suradnje i slično, kako bismo pomogli osobama zlatne životne dobi u dostojanstvenom životu i starenju, napominje Stošić.


Grad je Novi Vinodolski za ovu udrugu, bez koje mnogi naši sugrađani teško mogu zamisliti svoju svakodnevicu, u proračunu za 2022. izdvojio 408.000 kuna.