Pomorska baština

Ovako će izgledati buduća Ribarska kuća u Klenovici. U Povile, pak, stižu tunere

Robert Šimonović

Interijer ribarske kućice u Klenovici opremit će se izložbenim stolovima na kojima će biti izložene makete, dok će se na zidovima fiksirati ribarski alaNOVI VINODOLSKI – Grad Novi Vinodolski ove godine planira započeti provedbu dvaju projekata vezanih uz razvoj ribarstva i očuvanje pomorske baštine i tradicije. Radi se o projektu »Interpretacijski centar Ribarska kuća Klenovica«, odnosno projektu adaptacije i opremanja muzeja ribarstva u Klenovici, kao i projektu izgradnje tunera u Povilama. Oba projekta financirat će se iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a odobrena su putem natječaja LAGUR-a Tunera.


LAGUR Tunera je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu, odnosno partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog sektora u ribarstvu, preradi ribe i akvakulturi, osnovano s ciljem razvoja ribarstva na lokalnom području, a obuhvaća teritorijalni ustroj sedam jedinica lokalne samouprave – gradove Bakar, Crikvenicu, Kraljevicu i Novi Vinodolski te općine Fužine, Kostrena i Lokve, a koje na ovaj način čine jedinstveno ribarstveno područje.


Bogatija ponuda


Više detalja oko samih projekta otkrili su nam gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i voditeljica projekta te pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za financije i javnu nabavu Sandra Ristić. U okviru provedbe Mjere B.1.1. – Mali muzeji ribarstvene i/ili brodograditeljske baštine, LAGUR Tunera je Gradu Novom Vinodolskom odobrio potporu u iznosu od 754.700 kuna, i to za provedbu projekta »Interpretacijski centar Ribarska kuća Klenovica«. Aktivnosti ovog projekta odnose se na adaptaciju objekta i opremanje unutrašnjeg prostora ribarske kućice, kao i njenog okoliša te na izradu osnova vizualnog identiteta, oblikovanje i tisak brošure. Novim projektom zadovoljan je gradonačelnik Tomislav Cvitković, a koji smatra da će se njime i dodatno obogatiti turistička ponuda Novog Vinodolskog.
– Osnovni cilj projekta je stvoriti interpretacijski prostor koji će objediniti i na zanimljiv način prezentirati pomorsku baštinu i ribarstvo, ali čime će se ujedno stvoriti i jedan novi turistički sadržaj. Iako je ribarstvo kao gospodarska djelatnost danas mnogo manje zastupljeno nego što je to bilo kroz povijest, Klenovica je i dalje prepoznatljiva kao ribarsko mjesto. Možemo reći da smo na turističkoj karti rivijere prepoznati kao iznimna gastrodestinacija, za što je upravo zaslužan spoj ribarstva i ugostiteljstva – rekao je gradonačelnik Tomislav Cvitković, koji i sam živi u Klenovici te je veliki ljubitelj mora i ribe.


Voditeljica projekta Sandra Ristić pojašnjava nam da će se interijer ribarske kućice u Klenovici opremiti izložbenim stolovima na kojima će biti izložene makete, dok će se na zidovima fiksirati ribarski alat. Kako navodi, postavit će se i multimedijalni paneli koji će na suvremen način prikazati nematerijalnu pomorsku i ribarstvenu baštinu, no ribarska će kuća pritom zadržati tradicijski izgled, a čemu će pridonijeti i uređenje vanjske površine oko građevine. Konkretno, planira se postaviti drvena pergola suvremenog oblikovanja te formirati trg s klupicama koji će biti popločen štokanim kamenim pločama.


Dvije tunere


– Stanovnici Klenovice sačuvali su brojne fotografije koje pričaju o životima ribara i ribarskih obitelji, o predaji znanja i vještina u ribarenju i moreplovstvu, o legendama i dogodovštinama. Želja nam je kroz multimedijalni prikaz predstaviti koliko je pomorska baština utisnuta u identitet Klenovara te zašto predstavlja važan segment njihova kulturnog nasljeđa. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 940.610 kuna, no tu treba još nadodati i troškove nadzora te troškove prethodno izrađene projektne dokumentacije – ističe Sandra Ristić te nadodaje da će se, osim uređenja interpretacijskog centra, iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (putem Mjere B.1.2. Tunere) financirati i postavljanje dviju tunera u naselju Povile.


– Višestoljetna tradicija i jedinstveni način izlova tune na Sjevernom Jadranu trajno su obilježili život na Kvarneru, uključujući i naselje Povile, gdje su u povijesti postojale dvije stajaće tunolovke. Nažalost, danas ne postoji trag koji bi svjedočio o prijašnjim vremenima i najvažnijoj gospodarskoj djelatnosti u povijesti ovoga kraja, stoga vjerujem da će projekt izgradnje tunera u naselju Povile pridonijeti očuvanju ribarstvene baštine, kao i stvaranju prepoznatljivog amblema ribarstvenog područja obuhvaćenog LAGUR-om Tunera – zaključila je Sandra Ristić.


Za provedbu ovog projekta odobreno je 323.600 kuna potpore, a u Povilama se u skorijoj budućnosti namjerava provesti i projekt izgradnje i opremanja muzeja ribarstva. Projekt je trenutno u fazi projektiranja, nakon čega slijedi ishodovanje građevinske dozvole.