Novi projekt

Ovako bi trebao izgledati novi vatrogasni dom u Novom Vinodolskom. Grad će za to tražiti EU novac

Ante Peričić

Sadašnji vatrogasni dom svojim kapacitetom, smještajem te veličinom garažnog prostora ne zadovoljava uvjete za rad vatrogasaca – istaknula je na sjednici Sandra Ristić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za financije i javnu nabavuNOVI VINODOLSKI – Sjednica Gradskog vijeća Novog Vinodolskog počela je vijećničkim pitanjima iz redova oporbe. Renatu Volkmer Starešina (SDP) zanimalo je što je s najavljenom realizacijom dodatnih specijalističkih usluga u Domu zdravlja.


– Jasno je da takav projekt zahtijeva dodatna financijska ulaganja u dijagnostičku opremu i u kadrove, ali pitam – za kad je planirana realizacija te koje bi to usluge i specijalistički pregledi bili koji su najpotrebniji – pitala je vijećnica, na što je gradonačelnik Tomislav Cvitković kazao da je već dio razgovora obavljen sa Županijom te se slažu planovi oko specijalističkih pregleda.


– Mi ćemo sigurno već ove godine vidjeti koje su nam mogućnosti te koje su potrebe naših građana. Prostora ima i sve ćemo raditi u dogovoru sa strukom – istaknuo je Cvitković, podsjetivši da u Gradskom vijeću sjedi i liječnik Hrvoje Sokolić.
Željka Beg Šargač (SDP) upozorila je na upaljena svjetla na igralištu – nekad i po cijelu noć i dio dana, na što je gradonačelnik kazao da se slaže s kritikom.
– Treba gasiti svjetlo, to je jasno, ali odlučili smo se na princip slobodnog korištenja igrališta i omaške se dogode. Svakako ćemo upozoriti na njih – rekao je Cvitković.


Priprema sezone


Saša Đujić (SDP) kazao je da obrtnici nisu zadovoljni kako je pripremljena sezona u Novom Vinodolskom te je apelirao da se nakon sezone održi tematska analiza te da se čuje i njihov glas i njihovo mišljenje. Gradonačelnik Cvitković kazao je da je istina da sezona mora biti spremnija puno bolje i puno ranije te da se takva greška u njegovu mandatu sigurno neće ponavljati.


Na sjednici je odobren prijedlog odluke o pokretanju postupka stavljanja izvan snage Detaljnog plana uređenja dijela Obale Petra Krešimira IV., prijedlog odluke o pokretanju postupka stavljanja izvan snage Detaljnog plana uređenja Marina, prijedlog odluke o dopuni odluke o komunalnoj naknadi, prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete korištenja javnih tuševa na gradskim plažama, prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih strana zastupljenih u Gradskom vijeću Novog Vinodolskog za razdoblje lipanj – prosinac 2021. godine.


Najzanimljiviji donesen svakako je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt izgradnje vatrogasnog doma u Novom Vinodolskom. Naime, jednoglasno je prihvaćena suglasnost za podnošenje projektne prijave na natječaj za provedbu podmjere 7.4 »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.


Premali kapacitet


Svrha je natječaja poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovu razvojnom potencijalu za druge aktivnosti te poticanje rasta i društveno-ekonomske održivosti. Projektna se prijava Grada Novog Vinodolskog odnosi na izgradnju vatrogasnog doma u Novom Vinodolskom.


– Naime, sadašnji vatrogasni dom svojim kapacitetom, smještajem, veličinom garažnog prostora ne zadovoljava uvjete za rad operativne postrojbe kao niti za aktivnosti vatrogasne mladeži, natjecateljskih odjeljenja i kluba seniora. Svrha je projekta pridonijeti kvalitetnijem životu stanovništva unapređenjem sustava zaštite i spašavanja na području Novog Vinodolskog, ali i unapređenjem društvene infrastrukture s obzirom na to da će se rezultati projekta nakon stavljanja u funkciju istog ostaviti dostupnim pojedincima, lokalnom stanovništvu i interesnim skupinama – istaknula je Sandra Ristić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za financije i javnu nabavu.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.365.610,88 kuna, od čega je za sufinanciranje prihvatljivo ukupno 8.960.948,88 kuna. Očekuje se potpora od 80 % – što iznosi 7.168.759,10 kuna, dok će preostali iznos ulaganja, odnosno 20 % prihvatljivog ulaganja – razliku općih troškova, troškove promocije i vidljivosti te troškove priključaka za struju i vodu, što sveukupno iznosi 2.196.851,78 kuna, financirati Grad Novi Vinodolski.