Dugogodišnji turisti

Ova austrijska obitelj Selcu i selačkoj obitelji Antić vjerna je više od 40 godina

Filip Brnelić

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinSELCE – Ne čuje se svakog dana priča o gostima koji u istom mjestu kod istog domaćina odsjedaju desetljećima, no u naselju Selce, administrativno gradu Crikvenici, na takve su štorije već navikli. Werner i Renate Römer iz Zistersdorfa na sjeveroistoku Austrije redoviti su gosti ovog primorskog mjesta koje su prvi put posjetili sad već davne 1980. godine.


– Kolega s posla upoznao me je s Hrvatskom, pa sam stigao u Selce, prvi put kamperom sa svoje dvoje djece, govori Werner Römer koji je turističke kampove ubrzo zamijenio privatnim smještajem.


Ugodni gosti


Ove godine bračni par obilježava 40 godina odsjedanja u jednom od apartmana obitelji Antić.
Najprije kod nedavno preminule domaćice Marije, a danas kod njezina sina Dražena, koji se turističkim najmom bave od 1965. godine.


– Werner i Renate su vrlo pristojni i ugodni gosti, nema više mnogo takvih, samo najbolje mogu reći o njima, kaže Dražen Antić čija obitelj broji lijepu garnituru dugogodišnjih austrijskih gostiju koja uključuje bečki par Bousek koji je protekle godine obilježio 50 godina dolazaka i povrataka. Wernera koji ima 76 godina i tri godina mlađu Renate, bračne drugove pune 54 godine, ovom je prigodom darovala Turistička zajednica grada Crikvenice, čije su direktorica Marijana Biondić i voditeljica marketinga Gordana Jelenović vjernim turistima uručile buket cvijeća te prigodnu sliku s lokalnim motivom.


Austrijanci kažu kako im nekad treba šest, nekad osam sati vožnje da bi sa svojom prikolicom na kojoj voze impozantan gliser stigli do toliko željene obale, budući da niti avioni niti vlakovi ne predstavljaju dovoljno zadovoljstvo. Iako su nekad dolazili tri puta godišnje, pod stare se dane ograničavaju na 14 dana boravka u svojoj omiljenoj ljetnoj destinaciji, uvijek u drugoj polovici srpnja, često sa svojom kćeri koja im se ove godine ipak nije pridružila zbog jakih posljedica COVID-19.


Hrvatska večer


Werner kaže kako je tijekom godina mnogo prijatelja uputio na ljetovanje u Hrvatsku, no na pitanje o baratanju jezikom odgovara:


– Naši domaćini toliko dobro govore njemački da osim osnovnih pozdrava i fraza te imena hrvatskih prehrambenih proizvoda, za to nije bilo potrebe.


A upravo su hrana i piće ono što Werner i Renate znaju cijeniti. Vlasnici ugostiteljskog lanca od tri kafića, pekare i slastičarnice specijalizirane za pripremu kolača i torti za velike proslave, svake godine za svojih desetak zaposlenika i njihove obitelji pripremaju »hrvatsku večer«, na kojoj ih časte ćevapčićima, pršutom, lignjama i alkoholnim pićima koja su kupili na ljetovanju. Iako tvrde da ih je pandemija jako pogodila i da biznis ne cvate kao nekad, ovi su turisti zadovoljni da su ovog proljeća mogli ponovo pokrenuti posao, kao i posjetiti najdražu im obalu.