Onečišćenje

Otkriveno što je toliko zagadilo more na plaži u Klenovici da su ljudi povraćali

Hina, Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler, čitateljica

Foto Sergej Drechsler, čitateljica

S kraja plaže, pored skakaonice Tunera, utvrđene su visoke koncentracije bakterije Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobriKoncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu, objavio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Dodatno ispitivanje kakvoće mora provedeno je u utorak, nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica, na području Novog Vinodolskog.


O cijelom slučaju smo ranije pisali OVDJE. Na sve nas je upozorila čitateljica koja je istaknula da je stanje mora stravično.
“U prilogu vam šaljem fotografije kako biste vidjeli kakve gadosti plivaju po moru.


Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proljev i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece.


Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbjegli, nakon dvanaest godina posjećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem«, napisala nam je čitateljica.


Navodi da je najveći problem u kampu, koji se »proširio za 500 posto, a kanalizacija je ostala ista, stoga svi plivamo u fekalijama«.


Što se događa u Klenovici: “Razboljela se cijela plaža! Djeca nam imaju proljev i povraćaju”Ispitivanja su obavljena na početku plaže, kod objekta „Marintimo“, zatim na sredini plaže te na kraju plaže, pored skakaonice Tunera.


Ostali rezultati provedenih analiza bit će dostupni sutradan, a o nalazu su obavještene sve nadležne institucije, naveli su iz primorsko-goranskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda u Županijskom zavodu Darija Vukić Lušić izjavila je za Hinu da su u uzorku mora s kraja plaže, pored skakaonice Tunera, utvrđene visoke koncentracije bakterije Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobri.


Navela je kako je riječ o prvim nalazima te da će ostali parametri i nalazi biti gotovi u četvrtak.


O nalazima su obavješteni mjerodavna inspekcija, kako bi izašla na teren i nadalje postupala, Grad Novi Vinodolski i komunalno društvo s tog područja.


Uzorkovanje mora na toj plaži danas će biti ponovljeno, a nastavit će se i sljedećih dana, kako bi se stanje i nadalje pratilo, istaknula je.


Prema podacima sa stanica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na kojima se prati kakvoća mora za kupanje, more je na plaži Klenovica tijekom prethodnih sedam uzorkovanja, od svibnja pa do 11. kolovoza, bilo ocijenjeno izvrsnom ocjenom.


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković izjavio je za Hinu da je suradnja lokalne samouprave i zavoda u vezi s kvalitetom mora stalna, naglasivši da je do nedavno, tijekom više ispitivanja, more na cijeloj plaži bilo izvrsne kvalitete.


Inspekcija će istražiti uzrok onečišćenja, a mi ćemo im nastojati pomoći u tome, rekao je Cvitković. Ispitivanja uzoraka, dodao je, nastavit će se sljedećih dana, a nakon toga trebalo bi biti jasnije je li riječ o trenutnom ili trajnijem onečišćenju.


O onečišćenju plaće u Klenovici u utorak je pisao Novi List u u tekstu s naslovom “Mrlje u moru turiste tjeraju iz Klenovice”, a u njemu je nekoliko građana ustvrdilo da je more uz plažu bilo onečišćeno te da su kod kupača učestale probavne i druge zdravstvene tegobe.