Završni radovi

Obnavlja se lukobran u Povilama: Od zahvata u lukama najviše koristi imat će domaći ljudi

Ante Peričić

Foto Ante Peričić

Foto Ante Peričić

Lukobran u Povilama samo je jedan od valova renesanse koja posljednjih godina pozitivno mijenja hrvatsku obalu, ističe novljanski dogradonačelnik CvitkovićGrad Novi Vinodolski se posljednjih nekoliko godina usmjerio razvijanju nautičkog turizma. Osim Klenovice, koja je dobila novi lukobran i nove rive, izgrađene su i dvije marine koje su modernizirale i popularizirale grad, ali i pozitivno promijenile njegovu vizuru.


Radovi na još jednom lukobranu, onom u Povilama, ovih se dana privode kraju. Završne radove na devetnaest milijuna kuna vrijednom projektu obišao je i zamjenik novljanskog gradonačelnika Tomislav Cvitković.


Valja naglasiti da je inicijativa za sve metamorfoze našeg novljanskog priobalja krenula od Grada. Dva od spomenutih devetnaest milijuna kuna osigurala je Primorsko-goranska županije, dok je veliki ostatak iznosa pokrilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
– Uzmite za primjer Klenovicu prije gradnje luke i rive i poslije – ona s izgrađenim rivama ne izgleda ni približno kako je izgledala prije i Klenovare to veseli, oni su oduševljeni, a tako će biti i s Povilarima, naglasio je Cvitković.


– Ugovor potpisan u ožujku prošle godine dio je velikog procvata koji naša obala doživljava posljednjih godina, a lukobran u Povilama, kao i onaj u Klenovici, važan je prvenstveno za domaće ljude – jer oni se bave i žive od turizma, njima su potrebni vezovi i njima je stalo do toga kako njihovo mjesto izgleda, naglasio je Cvitković.


Radove izvodi riječka tvrtka San Adria, specijalizirana za morske radove, a s obzirom na to da mi nismo tradicionalna nautička ruta, nego kanal koji nema uvijek savršenu vremensku prognozu, put kojim smo krenuli i koji je ispred nas nije jednostavan, no – atraktivni smo i to nas veseli i tjera naprijed, dodao je zamjenik novljanskog gradonačelnika.


– Poradi krčkog i vinodolskog akvatorija, koji je prekrasan i jedinstven, nastojat ćemo se profilirati kao nautička destinacija, a lukobran u Povilama samo je jedan od valova renesanse koja posljednjih godina pozitivno mijenja hrvatsku obalu, zaključio je.