Ulaganje

Novom Vinodolskom 45.000€ za sigurnost u prometu

Robert Šimonović

Foto Grad Novi Vinodolski

Foto Grad Novi VinodolskiTemeljem prijave na poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za 2024. godinu, Gradu Novom Vinodolskom odobreno je 45.217,20 eura za uvođenje pametnih pješačkih prijelaza na dvije lokacije – u Novom Vinodolskom kod skretanja za hotel Tamaris te u Povilama kod autobusnog stajališta, javljaju iz Grada Novog Vinodolskog.


Kako ističu, neprimjerena brzina vozila na ovim dijelovima Jadranske magistrale, nepregledni pješački prijelazi, tranzitni promet te intenzivni prijelazi pješaka, osobito djece zbog pristupa plaži i zabavnim sadržajima koji se nalaze uz more, ishodovali su “zeleno svjetlo” MUP-a za provedbu ulaganja u sigurnost pješaka i biciklista.


Novi, pametni pješački detektirat će prilazak pješaka ili biciklista svjetlosnom signalizacijom koja će vozače upozoravati na oprez i privremeno zaustavljanje vozila prije pješačkog prijelaza.
Također, prijelazi će biti opremljeni i zvučnom signalizacijom za pješake i bicikliste te će mjeriti značajke prometa kao što su prekoračenja brzine, statistika broja i smjera kretanja pješaka i vozila.


– Sretan sam da smo ostvarili pomoć za ulaganje u pametne pješačke prijelaze. No, unatoč našim aktivnostima opremanja cesta s ciljem sigurnosti u prometu, koje će svakako doprinijeti svijesti o brzini i pojačanom oprezu u vožnji, pozivam sve vozače na oprez! Užurbani tempo života i korištenje mobitela u vožnji sve je značajniji uzročnik prometnih nezgoda.


Pozivam vas da budete odgovoran sudionik u prometu, da ne koristite mobitel u vožnji i da uvijek pazite na one najugroženije u prometu, djecu i bicikliste.


A s obzirom na sunčano i toplo vrijeme koje je izmamilo na asfalt mopediste i motoriste, apeliram da i vi pripazite na gas, kazao je novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković, osvrnuvši se na projekt i sigurnost u prometu.