Šušur od jutra

Novljanski gušti: Sve je spremno za ispraćaj ljeta u Novom, evo što vas čeka

Robert Šimonović

Pjenušavi doručak u Pavlomiru oduševio mnoge / Foto: A. KRIŽANEC

Pjenušavi doručak u Pavlomiru oduševio mnoge / Foto: A. KRIŽANEC

Na Novljanskim guštima će ove godine sudjelovati 11 ugostitelja s područja Novog Vinodolskog i Klenovice, točnije deset ugostitelja i Vinska kuća Pavlomir, kaže Tena Peričić, direktorica TZ-a grada Novog Vinodolskog



NOVI VINODOLSKI – Novljanski gušti, jedna od najpoznatijih gastromanifestacija kojom tradicionalno završava ljetni program u Novom Vinodolskom, na rasporedu je ove nedjelje od 10 sati na Trgu Ivana Mažuranića, javljaju iz Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog.


Uz novljansku turističku zajednicu, Novljanske gušte organiziraju Grad Novi Vinodolski i KTD Ivanj, u suradnji s ugostiteljima s područja grada.


Kako kaže direktorica TZ-a Novi Vinodolski Tena Peričić, novljanski će ugostitelji ispuniti Trg Ivana Mažuranića vrhunskim delicijama, slasticama te vinima i pjenušcima. Za cijenu od tri i četiri eura svi zainteresirani tako će moći probati brojne gastrodelicije i slastice, dok će se po cijeni od 2 eura moći kušati “dec” vrhunskog vina te za 4 eura pjenušac.


Lokalni ugostitelji




Kako nam otkriva Tena Peričić, na meniju će se pronaći škampi na buzaru s palentom, pašticada od tune, salata od mrkača, riblji arancini na kremi od graška i mente s umakom od kvarnerskih kozica, brudet od liganja…


Za one koji vjeruju u onu: “Da je riba dobra i vuk bi plivao”, bit će tu i šurlica s tartufatom, wrap’s piletine ili svinjetine, mađarskog perkelta ili, pak, pilećeg sladoleda s umakom. Slatkoljupci će također doći na svoje. Trgom će se širiti primamljiv mirisi mošunskih frita, palačinki s nugatom ili sirom te XXL Princeza. Kod ugostitelja će se moći kušati vrhunska vina našega kraja, dok će Vinska kuća Pavlomir nuditi i svoje nagrađivane pjenušce. Za glazbenu kulisu i dobru zabavu pobrinut će se Trio Insula.


Također, dok vrijedni ugostitelji budu pripremali ukusne zalogaje, konzumacijske bonove prodavat će uvijek vesela i nasmijana udruga “51+” na nekoliko lokacija blizu samog mjesta događanja.


– Ljetna događanja tradicionalno zatvaramo Novljanskim guštima, koji su na rasporedu u jutarnjem terminu, a navečer ćemo ugostiti i koncert grupe Dalmatino, s obzirom na to da se on nije mogao održati 5. kolovoza zbog najave lošeg vremena. Na Novljanskim guštima će ove godine sudjelovati 11 ugostitelja s područja Novog Vinodolskog i Klenovice, točnije 10 ugostitelja i Vinska kuća Pavlomir.


Novljanski gušti uvijek se baziraju na našim lokalnim ugostiteljima pa će se tako predstaviti Restoran Admiral (Marina Novi), Konoba Croatica, Ekskluziva d.o.o., Konoba Navigare, Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, Bistro Adria, Bistro-pizzeria Đir, Konoba Pod Orajom, Bistro Tomas, Hotel Lišanj i Vinska kuća Pavlomir, kaže Peričić.


Tena Peričić / Foto: Matej Paluh


Slavljenička godina


Direktoricu novljanskog TZ-a pitali smo i kako je zadovoljna ovogodišnjim ljetnim manifestacijama, odnosno njihovom provedbom i odazivom posjetitelja.


– Ove godine smo imali velik broj manifestacija s obzirom na to da Novi Vinodolski u ovoj godini obilježava 145. obljetnicu organiziranog turizma na svome području. U tu svrhu imali smo i nekih novih programa. Za istaknuti je Pjenušavi doručak u vinogradu, koji je bio jako dobro posjećen, i koji ćemo zasigurno ponoviti iduće godine, s obzirom na to da postoji velik interes posjetitelja. U povodu slavljeničke, 145. obljetnice turizma, organizirali smo i izložbe te koncerte, a ljetni program se nastavio uz jubilarni, 30. Ljetni karneval, na kojem je sudjelovalo više od 1.200 ljudi u velikoj povorci, odnosno oko 500 ljudi u dječjoj povorci. Što se tiče drugih programa, tu su bile Fešta od kilometra, Ružica Vinodola, Okolotorno…


Sve su to manifestacije koje su postojale i ranije, ali smo u sve uveli neke nove trenutke i dodatno ih oplemenili. Ovog smo ljeta organizirali i novu manifestaciju Snovi Vinodolski, kojom smo oživili prostor Podbarana uz samo more, tj. novljansku rivu. Ova lokacija je izrazito dobro prihvaćena jer su se u neka prošla vremena događanja odvijala upravno ondje, a i turisti vole programe koji se odvijaju uz samo more. Ružica Vinodola je također bila jako dobro posjećena i medijski popraćena.


Uključile su se djevojke iz cijele Hrvatske, a druge godine slavimo 20. obljetnicu same manifestacije, stoga ćemo i po tom pitanju napraviti dodatni iskorak i još bogatiji program. Bilo je tu i manjih događanja poput književnih večeri, koncerata klasične glazbe, festivala…, tako da smo uistinu svaki dan imali poneko događanje u Novom Vinodolskom, ali i našem zaleđu, gdje je svako mjesto obilježilo svog zaštitnika. Ove godine u ljetni program su se uključili i naši lovci iz LD-a Košutnjak, i to tako što su organizirali Lovačku noć na Radinjama u Gornjem Zagonu, koja se isto pokazala kao pun pogodak, govori Peričić.


Outdoor i zaleđe


U našem razgovoru dotakli smo se i budućih planova razvoja turističke ponude, odnosno pitali direktoricu TZG-a Novi Vinodolski u kojem segmentu ponude vidi prostor za napredak.


– Definitivno ćemo više koristiti segment outdoora i poticati razvoj zaleđa. Na razini crikveničko-vinodolske rivijere pripremamo uređenje planinarskih staza. Već smo uredili i na terenu označili biciklističke staze, te izradili brošure i karte za iste.


U fazi istog postupka smo i s planinarskim stazama, i to zato što ljudi sve više traže aktivan odmor, a mi uistinu imamo predivno i prostrano zaleđe koje to može i ponuditi. Ono što je veliki plus u toj priči je i nova ugostiteljska ponuda na području Krmpota u vidu Bistroa Forestia, koji se nalazi na prostoru nekadašnjeg lovačkog doma.


Bistro će raditi čitave godine što je jako dobro jer puno biciklista i planinara boravi u našem zaleđu. Uskoro bi trebala biti otvorena i kušaonica autohtonih proizvoda Poljoprivredne zadruge API Kvarner. Sve su to primjeri dobre prakse koji će, uz ono što već imamo, dodatno obogatiti našu turističku ponudu, zaključuje Tena Peričić.