DVOSTRUKA SVEČANOST

Novi Vinodolski: Nova monografija, ali i gradonačelnik

Franjo Deranja

Ediciju što predstavlja Novi Vinodolski, a koja je objavljena nakon gotovo 12 godina (koliko je prošlo od prošlog, sličnog izdanja), osmislili su Velimir Piškulić (glavni urednik) te Tomislav Cvitković, Barbara Kalanj Butković, Ivan Balažević i Ante PeričićNOVI VINODOLSKI – Jučer je u frankopanskom kaštelu, u uredu gradonačelnika, organizirana dvostruka svečanost: predstavljena je nova fotomonografija Grada Novog Vinodolskog, a potom je obavljena primopredaja gradonačelničke dužnosti između dosadašnjeg gradonačelnika Velimira Piškulića (nezavisni) i Tomislava Cvitkovića (HDZ), novoizabranog gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog.


O novoj ediciji što predstavlja Grad Novi Vinodolski, a koja je objavljena nakon gotovo 12 godina (koliko je prošlo od prošlog, sličnog izdanja), govorio je akademski slikar Ivan Balažević iz Novog Vinodolskog, koji je obavio glavninu posla – od tehničke pripreme i likovnog oblikovanja do izrade glavnine od ukupno 259 fotografija.


Edicija je tiskana u formatu primjerenom takvim izdanjima, a u uredništvu su bili Velimir Piškulić kao glavni urednik, zatim Tomislav Cvitković, Barbara Kalanj Butković, Ivan Balažević i Ante Peričić.
U ediciju su, osim tekstualnih priloga čiji su autori Barbara Kalanj Butković i Ante Peričić, i poetski prilozi devetero domaćih autora.


Ova je monografija tiskana i s prilogom na engleskom jeziku u prijevodu Verbuma (Opatija). Prethodna edicija sličnog formata i namjene otisnuta je 2009. godine.


Nakon te prigode Velimir Piškulić, dosadašnji gradonačelnik koji je tu dužnost bio preuzeo 2016. godine, nakon što je dotadašnji gradonačelnik Oleg Butković imenovan za ministra u Vladi RH, predao je u dužnost svom nasljedniku. Novoizabrani gradonačelnik Tomislav Cvitković (HDZ) i Velimir Piškulić potpisali su odgovarajući dokument o primopredaji dužnosti i uzajamno zahvalili jedan drugomu na dosadašnjoj suradnji koja je, prema riječima obojice, bila vrlo korektna i produktivna.


Na području Novog Vinodolskog trenutačno je nekoliko važnih projekata u realizaciji od čega je najveći aglomeracija Novi Vinodolski – Crikvenica – Selce i uređenje lokalnih prometnica, a predstoji još nekoliko iznimno važnih projekata bitnih za turistički razvoj Novog Vinodolskog.