ZA PLAVU ZASTAVU

Novi koncesionar atraktivne crikveničke plaže otkriva zašto je firmu osnovao tek nakon što je raspisan natječaj: ‘Ulaz se više neće naplaćivati’

Biljana Savić

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJ

Od ukupno 54 milijuna kuna, oko 13 milijuna ulaganje je u komunalnu infrastrukturu, prema projektu Grada, a preostali dio uložen će biti u opremu i sadržaje potrebne da se na plaži opet zavijori Plava zastavaCRIKVENICA – Sanjin Valerijev, odnosno njegova tvrtka Tete Filumena d.o.o. iz Čavala, dobila je koncesiju na Gradskom kupalištu Crikvenica koje je spletom okolnosti i raznoraznih neodgovornosti tri godine bilo bez koncesionara. Ugovor o koncesiji Valerijev još nije potpisao, ali smo ga kontaktirali da ipak građanima objasni svoje planove, posebice stoga što su mnogi razočarani što je njegova tvrtka dobila ovako veliki komad torte, tako odgovoran posao, većinom glasova na Skupštini Primorsko-goranske županije, unatoč njegovoj nepoznatoj tvrtki. No, njegova je biografija poprilično impresivna.


Tvrtka s garancijom


Koplja su se lomila oko toga da ste u prijavi za natječaj naveli bogato iskustvo u sličnim poslovima na Lošinju, a tvrtka je osnovana nakon raspisivanja natječaja i sa 20.000 kuna temeljnog kapitala. Kako to?


– S tvrtkom Teta Filumena d.o.o. javio sam se na javni natječaj za dodjelu koncesije koji je objavljen u elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina. Društvo jest novoosnovano upravo iz razloga što se radi o novom projektu, i za mene novoj destinaciji. Upravo je ta informacija o novoosnovanoj tvrtki i njezinom temeljnom kapitalu, kako čujem, najviše puta spominjana u samom postupku odlučivanja za dodjelu koncesije. Međutim, ono što vam o svemu tome mogu reći jest da to nije niti prvi, ni zadnji slučaj u RH da je novoosnovana tvrtka dobila neku koncesiju, jer je navedena mogućnost prijave takvih tvrtki u potpunosti u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima vezanim uz sam postupak koncesioniranja na pomorskom dobru. Iza ove tvrtke stoje bankovne garancije kako bismo upravo na taj način davatelju koncesije dokazali da želimo pažnjom dobrog gospodara upravljati navedenom plažom te planiramo izvršiti sva studijom predviđena ulaganja na plaži.


E, to nas zanima. Koliko planirate uložiti i što ćete sve napraviti i promijeniti na plaži?


– U prvom redu, u odnosu na prethodnu koncesiju promijenit će se to što se neće naplaćivati ulaz na samu plažu. Što se tiče onoga što planiram napraviti, odnosno uložiti u plažu, možda vam najbolje može dočarati predviđeni iznos ulaganja u 20 godina, što je, složit ćete se, prilično dugo razdoblje, a koji iznosi 54 milijuna kuna. U ovaj iznos uključen je i iznos od približno 13 milijuna kuna koliko iznosi ulaganje u komunalnu infrastrukturu, sve po idejnom projektu koji je izradio Grad Crikvenica. Preostali dio ulaganja odnosi se na gradnju novog aquagana, nabavu privremenih montažnih objekata za ugostiteljstvo, ležaljki, suncobrana, opreme za sportove na vodi, sportske sadržaje, besplatni wi-fi, videonadzor i sve one sadržaje koje plaža mora sadržavati kako bi se na njoj ponovo zavijorila Plava zastava.


Iznimna odgovornost


Što stoji u ugovoru, kad počinje koncesija i kad će plaža biti uređena?
– Koncesija započinje danom sklapanja ugovora o koncesiji. Kao što vam je poznato, jučer je Županijska skupština Primorsko-goranske županije izglasala odluku o dodjeli koncesije. Nakon što prođe žalbeni rok na ovu odluku, pod uvjetom da se nitko od preostalih ponuđača ne žali, dužan sam u roku od 180 dana na temelju idejnog projekta koji je izradio Grad Crikvenica ishodovati pravomoćnu lokacijsku dozvolu. Tek nakon pravomoćne lokacijske dozvole dolazi do potpisivanja koncesijskog ugovora i tek od tada kreće toliko željeno investicijsko ulaganje na plaži. Za ovu sezonu, uz suglasnost Županije, Grad Crikvenica će izdati koncesijska odobrenja.​Koncesija je dodijeljena na 20 godina, ovo je kupalište biser Crikvenice s velikom povijesnom vrijednošću. Osjećate li odgovornost?


– Naravno da osjećam iznimnu odgovornost s obzirom na to da znam što ova plaža znači Crikveničanima i njihovim gostima. Ono što vam svakako mogu obećati jest da će crikvenička Gradska plaža ponovo biti najljepša plaža na Jadranu, što istini za volju u posljednjih nekoliko godina nije bila. U realizaciji cjelokupnog investicijskog ulaganja u plažu očekujem suradnju s lokalnom samoupravom, lokalnim poduzetnicima i komunalnim društvima, upravo stoga što svi mi moramo imati samo jedan jedini osnovni cilj, a to je da crikvenička Gradska plaža ponovo postane biser na cijelom Jadranu, jer to Crikvenica u potpunosti zaslužuje.


Iskustvo s Lošinja


Vjerujem da bi građani Crikvenice voljeli znati tko ste, koliko godina imate, čime se inače bavite?


– Prvenstveno sam otac dvoje djece, a tek onda 42-godišnji poduzetnik. Svoju sam poduzetničku karijeru započeo osnivanjem obiteljske firme Diver sport centar d.o.o. 1989. godine, koja je obavljala gospodarsku djelatnost korištenja pomorskog dobra u uvali Čikat na otoku Lošinju te je bila pionir ronilačkog turizma s ronilačkim centrima u Rovinju, Malinskoj i Malom Lošinju. Kasnije, 2008. godine, osnovao sam društvo Diver Lošinj d.o.o., koje 2011. godine dobiva 18-godišnju koncesiju za gospodarsko korištenje obale i rekonstrukciju gata u uvali Čikat u kojoj su realizirane sve planirane investicije. U razdoblju od 2011. do 2017. godine, kao vlasnik društva Diver Lošinj d.o.o., ishodio sam i upravljao s više koncesija na pomorskom dobru: sidrište uvala Krivica, sidrište uvala Balvanida, sidrište uvala Zabodaski te sidrište uvala Englez. Osmislio sam i realizirao prvi podvodni arheološki park s replikom Apoksiomena u uvali Čikat u Malom Lošinju, što su podržali i sadašnji ministar turizma, tada gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, a na otvaranju je bio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, dok je podršku dao TZ Mali Lošinj i Ministarstvo turizma koje je i sufinanciralo projekt. Osmislio sam i otvorio poznati restoran Cigale u Malom Lošinju, Fun hostel u Rijeci te sam idejni začetnik i osnivač najvećeg sportskog centra u Primorsko-goranskoj županiji, Start fun u Čavlima. Također, vlasnik sam hrvatske škole skijanja koja posluje već više od 30 godina na Kronplatzu u Dolomitima.