Inicijativa "Selčani za Selčane"

Nezadovoljni stanovnici: Selčani se pobunili protiv nereda vlasnika štandova

Robert Šimonović

Primjer nereda na selačkoj šetnici

Primjer nereda na selačkoj šetnici

Inicijativa »Selčani za Selčane« smatra da prekršitelji ugovora o koncesijskim odobrenjima zaslužuju veće kazne. Grad Crikvenica tvrdi da je prekršiteljima naloženo uklanjanje spornih predmeta 


SELCE – U ime inicijative »Selčani za Selčane« na naš redakcijski mail javio se Aleksandar Antić, nezadovoljan načinom na koji pojedini nositelji koncesijskih odobrenja, odnosno vlasnici ljetnih štandova, izlažu i prezentiraju svoje turističke proizvode, zauzimajući pritom dijelove površina javne namjene. Konkretno je naveo primjer štanda koji se nalazi na selačkoj šetnici, neposredno uz kupalište Polača, smatrajući da je vlasnik navedenog štanda samovoljno i nemarno »raširio svoje proizvode uzduž i poprijeko jedne šetnice, s obje strane iste, do mjere da ljudi jedva mogu tuda proći«. Iz teksta koji je potpisao Antić, a koji je u cijelosti dostupan i na Facebook stranici spomenute inicijative, može se iščitati da su ovakvi slučajevi nereda u prostoru iz sezone u sezonu sve učestaliji, što se posljedično odražava na sam ugled mjesta, kao i da su sankcije za one koji se »pod okriljem ugostiteljstva i turističke ponude ponašaju kako god žele« – minimalne, stoga one ni na koji način ne sprečavaju prijestupnike da ponovo učine istu radnju. Konačno, Antićev prijedlog je povećanje iznosa kazni za prekršitelje ugovora o koncesijskim odobrenjima, eventualni raskid ugovora s onima koji više puta prekrše njegove uvjete, ali i povećanje broja komunalnih redara.


Upozorenja i kazne


Zamolili smo Grad Crikvenicu da nam odgovori jesu li komunalni redari ustanovili kakve nepravilnosti u konkretnom slučaju vlasnika štanda na selačkoj šetnici. Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Mario Zubčić odgovorio je da su komunalni redari utvrdili nepravilnosti, odnosno da je površina iskorištena bez pravnog osnova.
– Po utvrđenju nepravilnosti na licu mjesta izricana su upozorenja, opomene i novčane kazne prekršiteljima. Kako navedena postupanja komunalnih redara isprva nisu rezultirala plodom, pristupilo se donošenju rješenja kojim je naloženo prekršiteljima da u ostavljenom roku uklone svu izloženu robu s predmetne površine jer će se u protivnom ista ukloniti po trećoj osobi, a na trošak prekršitelja. Obavljen je nadzor, između ostalog, i na predmetnoj lokaciji, te će se u slučaju nepostupanja poduzeti mjere izvršenja kako je ranije navedeno. Navedene mjere će se poduzimati i prema strankama koji imaju u zakupu terase i iste koriste izvan zakupljene površine – rekao je Zubčić.


Zubčića smo pitali i kakvo je stanje u gradu po pitanju broja komunalnih redara, kao i planira li Grad dodatna zapošljavanja.


Natječaj za redare


– Na određeno vrijeme primljeno je dvoje pomoćnih komunalnih redara, a u tijeku je raspisivanje natječaja za dva radna mjesta komunalnih redara, i to na neodređeno vrijeme – odgovorio je pročelnik.


Pitanje vezano uz nered na selačkoj šetnici na prošloj je sjednici Gradskog vijeća postavila i nezavisna vijećnica Sonja Polonijo. Pročelnik Zubčić odgovorio je da je komunalno redarstvo obavilo nadzor uz podršku policije te je ustanovljeno da su prodavači bili u dopuštenim okvirima, kao i da se nada da će situacija takva i ostati. Sonja Polonijo ukazala je i na to da nositelji koncesijskih odobrenja na plažama i drugim površinama imaju obavezu njihovog čišćenja i održavanja, stoga je vijećnicu zanimalo što Grad poduzima kako bi se nositelji odobrenja te obveze pridržavali. Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović rekla je da je Grad nositeljima koncesijskih odobrenja zaprijetio raskidom ugovora o koncesijskim odobrenjima, u slučaju da nered budu ponavljali.


– Nositeljima koncesijskih odobrenja je uručeno nekoliko računa za smeće koje je u konačnici komunalno poduzeće Eko-Murvica moralo sakupiti. Računi se kreću od 10 do 15 tisuća kuna te se stanje popravilo u posljednjih 15-ak dana – zaključila je Ivona Matošić Gašparović.