Crikvenica

Napeta sjednica Gradskog vijeća: Prirez u Crikvenici smanjen s 10 na sedam posto

Robert Šimonović

Što se rebalansa proračuna tiče, on je izglasan uz prihvaćanje dvaju amandmana koalicije SDP-a i PGS-



CRIKVENICA – Uistinu je teško opisati i sažeti sva četiri sata koliko je trajala ovotjedna sjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice. Na sjednici održanoj u konferencijskoj sali hotela Omorika na dnevnome redu pronašlo se deset točaka, a vijećnici su poprilično žustro i burno raspravljali oko gotovo svake od njih, dok tenzije i napetosti stvorene između vladajuće i oporbene garniture nisu zaobišle niti poprilično sadržajan aktualan sat.


Crikvenički vijećnici u konačnici su usvojili osam od deset točaka dnevnoga reda. Nije prihvaćen prijedlog odluke o ukidanju statusa javnog dobra za put površine tri četvorna hvata i put u Kuku površine šest četvornih hvata, dok je glasanje o prijedlogu poslovnika o prvoj izmjeni poslovnika Gradskog vijeća povučeno s dnevnog reda te će se o njemu glasati na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Među najvažnijim usvojenim odlukama ističe se ona o smanjenju obveze plaćanja prireza poreza na dohodak s deset na sedam posto, kao i usvajanje prijedloga odluke o drugoj izmjeni i dopuni proračuna za 2021. godinu, nakon što rebalans proračuna prvotno nije bio prihvaćen na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća.


Upitna zakonitost


Polusatnu raspravu izazvala je točka koja se tiče prijedloga poslovnika o prvoj izmjeni poslovnika Gradskog vijeća. Naime, na sjednici Vijeća održanoj 19. srpnja usvojen je novi poslovnik koji u sebi sadrži amandman na članak 37 prijedloga poslovnika, a kojim je izmijenjen njegov 3. stavak. Upravni odjel za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice zatražio je mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave u svezi zakonitosti usvojenog amandmana, odnosno poslovnika Gradskog vijeća, zbog toga što smatra da je upitna zakonitost dijela odluke prema kojoj se određuje »da se svaki prijedlog o izboru, imenovanju i razrješenju mora prije uputiti na razmatranje i davanje mišljenja od strane Odbora za izbor i imenovanje, odnosno davanje prijedloga od strane Gradskog vijeća i u slučaju imenovanja predstavnika Grada koja sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi imenuje gradonačelnik«.




Predstavnici Upravnog odjela ističu da je Ministarstvo pravosuđa i uprave u dopisu dostavljenom 14. listopada donijelo mišljenje da se sporna odredba poslovnika treba ispraviti i uskladiti sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Vijećnik Domovinskog pokreta Ivan Smojver izrazio je stav prema kojemu poslovnik nije nezakonit jer se u razmatranje ocjene zakonitosti treba uzeti u obzir i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u cilju što bolje transparentnosti rada svih gradskih tijela, a koji također definira međuodnos Gradskog vijeća i rada gradonačelnika.


– Predlažem da mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave preispita Visoki upravni sud, koji će utvrditi je li poslovnik Gradskog vijeća zakonit ili nije – rekao je Smojver. Sa Smojverom su se složili ostali vijećnici SDP-ove koalicije i trećeg bloka te je odlučeno da će se o ovoj točki odlučivati na idućoj sjednici.


Toaletni papir


Gradonačelnik Rukavina istaknuo je da odluka o smanjenju prireza također nije u potpunosti zakonita, zato što ranije nije provedeno javno savjetovanje koje je propisano poslovnikom, a nije učinjena niti procjena financijskog učinka koju nalaže Zakon o porezima.


– Iz tih prireza izdvajaju se sredstva za potpore poduzetnicima, socijalna davanja, stipendije… Budite pošteni i recite da ćete smanjiti prirez, ali navedite i tko će sve ostati zakinut tom odlukom – rekao je Rukavina.


Vijećnik Mario Kružić odgovorio je da se prijedlog akta o smanjenu prireza donosi temeljem Zakona o lokalnim porezima, a isti je sukladan statutu i poslovniku.


– Prijedlog je potrebno uvrstiti u budući proračun, a mi ćemo vrlo rado aktivno sudjelovati u raspravi i pojasniti što sve treba skinuti iz proračuna da bismo pomogli građanima i da bi bilo dovoljno sredstva za svih – odgovorio je Kružić.


Što se rebalansa proračuna tiče, on je izglasan uz prihvaćanje dvaju amandmana koalicije SDP-a i PGS-a. Prvi amandman odnosi se na povećanje božićnica s 300 na 500 kuna, a drugi na povećanja usluga promidžbe za portal Crikva.hr u iznosu od 45.000 kuna. Gradonačelnik je amandmane odbio te ih ocijenio nekvalitetnim, a osvrnuo se i na prvotno neizglasavanje rebalansa.


– Prošli rebalans proračuna nije izglasan, a nitko ne zna zašto. Odluka je donesena bez rasprave, bitno je bilo samo biti protiv. Ovaj drugi prijedlog ne donosi ništa novo, osim rashodovne stavke povećanja toaletnog papira – rekao je gradonačelnik vidno revoltiran odlukama i radom Gradskog vijeća.


– Svojim načinom komunikacije po tko zna koji put ste diskreditirali ovo Gradsko vijeće i funkciju koju obnašate. Rasprava o toaletnom papiru je ispod svake razine. Docirate i vrijeđate gradske vijećnike kao da su vaši djelatnici, a zaboravljate da će oni, kao i vi, za svoj rad odgovarati isključivo građanima na izborima – zaključio je Kružić.


Prihvaćeni prijedlozi


Vijećnici su prihvatili i prijedlog zaključka o produljenom radu Dječjeg vrtića Radost nakon redovnog rada, kao i prijedloge zaključaka o uređenju školskog dvorišta Osnovne škole Zvonka Cara u Crikvenici, o cjelogodišnjem zapošljavanju učitelja u produženom boravku u školama kojima je osnivač Grad Crikvenica, kao i o sanaciji, uređenju i zaštiti plaže Havišće u Jadranovu od obalne erozije.