Zvijer u selu

Nakon divljih svinja, u središtu Grižana pojavio se i – medvjed. Poharao je voćnjak i porazbijao košnice

Slavica Mrkić Modrić

Foto Martina Papić / Robert Anić PIXSELL

Foto Martina Papić / Robert Anić PIXSELL

Najprije se zasladio dunjama u voćnjaku Zlatice Balas, a onda je provalio u pčelinjak Ivana Marušića i u potrazi za medom porazbijao košniceGRIŽANE – Nakon divljih svinja koje se prešetavaju griškim krajem, stiže i vijest da se u središtu Grižana pojavio medvjed. Najprije se zasladio dunjama u voćnjaku Zlatice Balas, a onda je zaželio »nešto konkretno« i provalio u pčelinjak 95-godišnjeg Ivana Marušića, najstarijeg pčelara Vinodola.


Pčelama nije mogao nauditi jer su tijekom posljednjih godinu dana koliko Ivan, koji pola godine živi u Zagrebu, a pola u Grižanima, zbog pandemije prouzročene COVID-19 nije bio u pčelinjaku – uginule, ali je zato u potrazi za medom, kojeg nitko nije pobrao, porazbijao košnice i devastirao cijeli pčelinjak.


– Dan prije je bio u mom voćnjaku, zgrebal mi je dunju. Nećete vjerovati, dunja je visoka skoro četiri metra, a on se j’ sprtil na nju pa ubral i onu koja je bila na samom vrhu voćke. Ni mu bilo dosti ča mi je šundral voćku, još mi se je za kraj i pred vratimi poblatil. Drugo jutro me je zvala suseda da je uništil od Marušića pčelinjak, a čula san da j’ bil i va Miroši, a bome i da su ga va Belgradu videli med kućami. Sad je to jedan medvid ki pohaja ili ih je više, ne znan, ma koliko god da ih je – preveć je. I jedan, a kamo više, kaže Zlatica Balas, dopisnica Novog lista s najdužim stažom.
Upravo zbog tog dugogodišnjeg dopisničkog staža, Zlatica je među svojom arhivom pronašla i podatak da su 30. lipnja 1978. godine u Mirošima viđeni medvjedica, medvjed i tri medvjedića, što je tada izazvalo pravi šok među stanovništvom jer su ondašnji najstariji mještani tvrdili da nikad nisu vidjeli medvjeda u selu, a niti da su od svojih predaka čuli za takvo što.


– To sam napisala u članku 1978. godine, a u članku što sam ga pisala 1987. već stoji kako su se medvjedi u vinodolska sela počeli masovno spuštati, kaže Zlatica Balas.