Hrvatski zavod za zapošljavanje

Na senjskom području na kraju siječnja evidentirana 231 nezaposlena osoba

Dorotea Prpić

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhivaSENJ Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Gospić na području Grada Senja je na kraju siječnja 2024. evidentirana 231 nezaposlena osoba od kojih je 141 žena, a nezaposlenost na senjskom području  je u siječnju činila  15,1 posto ukupnog broja nezaposlenih  u Ličko-senjskoj županiji. 


Prema obrazovnoj strukturi u ukupnom broju  nezaposlenih njih troje je bez škole ili sa  nezavršenom osnovnom školom, a s  osnovnom školom ih  je 37. Srednju školu za zanimanja do 3 godine i školu za KV i VKV radnike imale su 74 nezaposlene  osobe, dok je srednju školu  u trajanju od 4 i više godina imalo 75  nezaposlenih osoba. Njih 11 ima završenu gimnaziju, 20 nezaposlenih osoba ima višu školu, I stupanj fakulteta ili stručni studij, a  11 osoba ima završen fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat.


U siječnju su 24 osobe s područja Grada Senja prijavljene na Zavod  za zapošljavanje, istovremeno ih je u   11 zaposleno pa je nezaposlenost u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine u porastu za 4,5 posto, a u odnosu na siječanj prošle godine rasla je 6 posto, s tim da su tri osobe u siječnju ove godine brisane iz evidencije iz zakonom određenih razloga.  
 U ukupnom broju nezaposlenih u siječnju   17 osoba je imalo  status hrvatskog  branitelja, dok  su 62  osobe koristile  novčanu naknadu koja je  prosječno iznosila 478, 79  eura.