Svatko na svoj način

Mural i bakljada: Crikvenički navijači i selački učenici danas odaju počast Vukovaru

Robert ŠimonovićCRIKVENICA – Nakon što je u subotu u Crikvenici otkriven spomenik u čast žrtvi grada heroja Vukovara, Crikveničanke i Crikveničani ne misle stati te ponovo priređuju događaje kojima namjeravaju potvrditi svoju duboku naklonost i poštovanje prema gradu heroju, odnosno vječno prijateljstvo na koje poziva i novootkriveni spomenik – »Vječni plamen«.


Naime, ovoga puta radi se o akciji crikveničke udruge navijača HNK Rijeke Vavik vjerna Kirija, koja će danas s početkom u 17.30 svečano otvoriti mural »Ne zaboravimo Vukovar«. Za tu priliku crikvenički navijači najavljuju veliku bakljadu koja će s vijadukta Dubračina obasjati nebo iznad Crikvenice u čast i spomen na sve borce pale za slobodu domovine u Vukovaru. Osim najavljene bakljade, članovi udruge i njihovi uzvanici u 18 sati položit će vijence i svijeće pokraj novog murala, kao i na Domovinskom mostu neposredno uz sam mural. Podsjetimo, visina murala iznosi 14 metara, dok je širina 7 metara, a mural prezentira vukovarski vodotoranj i kolonu prognanika. Autor murala je Eduardo Filipović, a mural je izrađen uz pomoć donacija, kao i uz financijsku podršku Grada Crikvenice. Na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga u 17 sati članovi udruge Vavik vjerna Kirija položit će vijenac i svijeće kod novog spomenika Vukovaru u Vukovarskoj ulici naselja Duga.


Počast Vukovaru odat će i osnovnoškolci Područne škole Selce, koji će danas u 16 sati zapaliti svijeće ispred škole. Dio je to nacionalne akcije »I u mom gradu Vukovar svijetli«, kojom se obilježava 29 godina pada Vukovara u znak sjećanja na sve koji su stradali tijekom agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. Tradicionalno, učenici PŠ Selce i OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice svijeće pale 18. studenoga na selačkom Trgu palih boraca, no zbog pogoršane epidemiološke situacije ovogodišnji program održat će se danas u ponešto izmijenjenom obliku.


Gradski vijećnik Stilin darovao 86 svijeća
Žarko Stilin, član Gradskog vijeća Crikvenice iz Selca, donirao je i ove godine vijeće za učenike i sudionike obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.


– Već sedam godina doniram svijeće za ovu prigodu, a ove sam godine selačkim osnovcima darovao 86 svijeća koje simboliziraju 86 izgubljenih dječjih života u vrijeme opsade Vukovara. Prema dostupnim informacijama, tijekom vukovarske ratne kalvarije ubijeno je 86 djece, od čega je 54 mlađih od 10 godina. Kao Selčanin čiji je otac rođeni Vukovarac, ponosan sam na ovu tradiciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te nastavljam tradiciju darivanja svijeća poput pokojne Marijane Alduk, želeći na taj način upozoriti da se takav zločin ne smije zaboraviti, niti više ikad i igdje ponoviti, rekao je Stilin prilikom doniranja svijeća selačkim školarcima.