Obožavana manifestacija

More u srcu, ali i more na pijatu. Crikvenica je “pucala po šavovima” zbog Ribarskog tjedna

Robert Šimonović

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Ovim programom čuvamo ono što su nam ostavili preci, ljubav prema moru, ribarstvu i druženju, te s ponosom to prenosimo novim generacijama, rekla je Marijana Biondić, direktorica TZG-a Crikvenica



Iako će iduće godine proslaviti veliki 60. rođendan, ovogodišnji 59. Ribarski tjedan u Crikvenici pokazao se itekako »vitalnim« i živahnim, potvrdivši da još uvijek ima štošta za ponuditi Crikveničanima i njihovim brojnim posjetiteljima. Centar Crikvenice u prvom je rujanskom vikendu »pucao po šavovima«, za što je dobrim dijelom zaslužna upravo manifestacija koja spaja gastronomiju, sport, glazbu, zabavu, druženje, tradiciju i običaje koji podsjećaju na stoljetnu povezanost ovog kraja s morem i ribarstvom. Ribarski tjedan dio je projekta »Kvarner Maritime Heritage«, kojim se čuva i promovira bogata pomorska baština kvarnerskog kraja.


Rapsodija okusa


Posljednji dan manifestacije u jutarnjim je satima otvoren dječjom radionicom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Nastavljen je jedriličarskom regatom krstaša, a vrhunac fešte i zabave donijela je večer ispunjena odličnom eno i gastroponudom, koncertom Mladena Grdovića i glazbenog sastava B Band, sve popraćeno spektakularnim vatrometom u ponoć. Sportski duh programa posebno je obilježila Noć vaterpola, atrakcija na otvorenom gradskom plivalištu. Noć vaterpola organizira se od 2012. godine pod okriljem Vaterpolo kluba Crikvenica, a primarni cilj nije natjecateljske prirode, već zabavno-rekreativne. Održana je i karavana turističkih brodova. Na gastrokantunima mirisalo je na riblje specijalitete, stoga ne treba naglašavati da je upravo ondje bio koncentriran najveći broj posjetitelja.


Foto Nikola Blagojević


Za pravu rapsodiju okusa, od klasične ponude ribljih delicija do modernih street kreacija, pobrinuli su se kuhari i konobari okupljeni oko primorske riblje kuhinje hotelskog poduzeća Jadran, oko gastrokantuna restorana Burin, a bila je tu i Fish Street Food zona i »More na pijatu« poduzeća Jarun ideja. Za birane vinske kapljice pobrinuli su se članovi Udruge Vina Kvarnera i Udruge vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija. A što o manifestaciji i ribljim specijalitetima kažu sami posjetitelji? Dolazimo do stola za kojim oradu i blitvu s krumpirom jedu, kako su nam se predstavili, »glumci iz Monaca«, ali po naglasku zaključujemo da je ipak riječ o našoj braći iz Bosne i Hercegovine.


Foto Nikola Blagojević




– Točno. Došli smo iz Travnika da na ribarskoj fešti pojedemo desert poslije ćevapa, u šali će Adela.


Kako pojašnjava njezin suprug Jovo, žive u Švedskoj, a u Crikvenicu dolaze još od 80-ih godina. Na pitanje o oradi Adela kaže kako »bolja nije pojedena«.


– Odlično je ispečena i jako ukusna. Svaka čast ovoj ženi koja peče, nemam riječi, sigurno je i sebe ispekla, kaže Adela.


Jovu pitamo je li bolja orada ili su bolji ćevapi.


– Ne znam što je bolje, ali sigurno znam da su travnički ćevapi bolji od sarajevskih, odgovara Jovo u nastojanju da naš fotoreporter, rodom iz Sarajeva, »zagrize udicu«.


Foto Nikola Blagojević


Hit orada


Za susjednim stolom upoznajemo Anku i stariji njemački par Maxine i Gabor. Anka živi u Švicarskoj, ali u Crikvenici ima vlastitu nekretninu, stoga nije čudno da je ondje svako ljeto.


– Došla sam u utorak, nisam niti znala da je u tijeku upravo Ribarski tjedan. Probala sam puno jela u ovih nekoliko dana, oradu, tunu, brudet, a danas sam opet došla na oradu. Mislim da to dovoljno govori koliko je ukusna. Naravno, veliki sam obožavatelj Mladena Grdovića pa sam i njega došla poslušati, govori Anka, koja je Maxine i Gabora upoznala te iste večeri za stolom. Eto, riba i fešta povezuju ljude!


Ne zaboravimo na kraju spomenuti i sveprisutnog Lorena Jovanovića i njegovog sina Lucasa koji su u »divovskoj padeli« pripremali 100 »kila« dagnji na buzaru. Bili su tu i škampi, dok se na grillu vrtjela orada, lokarda, a nije nedostajalo niti papalina i inćuna. Direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić poručuje kako je Ribarski tjedan najljepša poveznica s prošlošću i bogatom ribarskom baštinom Crikvenice.


Foto Nikola Blagojević


– Ovim programom čuvamo i slavimo ono što su nam ostavili naši preci, ljubav prema moru, ribarstvu i druženju, te s ponosom sve to prenosimo novim generacijama. Posjetitelji su u ovome tjednu mogli uživati u brojnim sadržajima, od radionica, zanimljivih izložbi, zabavnog programa, do vrhunskih ribljih specijaliteta i vina kojima smo još jednom dokazali da Crikvenica zna spojiti tradiciju i moderni duh, kazala je Biondić.


Foto Nikola Blagojević