Manifestacija

Mjesec hrvatske knjige u Crikvenici donosi mnoštvo događanja pod motom “Razlistaj se!”

Robert Šimonović

Svi sudionici pozvani su da svoje programe posvete planetu Zemlji u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a Gradska knjižnica Crikvenica uključila se bogatim programomCRIKVENICA – Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje, a održava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnji moto manifestacije bio je »Razlistaj se!«, a svi sudionici pozvani su da svoje programe posvete planetu Zemlji, u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.


Gradska knjižnica Crikvenica uključila se kao i svake godine bogatim programom pa je Mjesec hrvatske knjige u Crikvenici otvoren izložbom fotografija »Ekoobjektiv« članova Fotokluba Crikvenica, što im je treća zajednička izložba. Zbog strogih epidemioloških mjera otvorenje je upriličeno ispred knjižnice, a izložba se mogla razgledati u prostoru knjižnice sve do kraja manifestacije.


Knjižara na kotačima


Nastavak programa uslijedio je na parkiralištu knjižnice, gdje je bio parkiran »Bookmobil« putopjesnikinje Maje Klarić. Riječ je o restauriranom Volkswagenovom kombiju koji putuje Hrvatskom i promiče ljubav prema pisanoj riječi, ali i predstavlja svojevrsnu knjižaru na kotačima koja omogućava besplatnu razmjenu knjiga. Maja Klarić pripremila je za sve posjetitelje i vrlo zanimljivu kreativnu radionicu alternativnog načina stvaranja poezije iz već gotovih tekstova pod nazivom »Blackout poetry«.
Ogranak Selce otvorio je manifestaciju izložbom radova i fotografija »Petkovih 10«, čime je obilježena deseta obljetnica projekta pričaonica u suradnji s Dječjim vrtićem Radost »Petak u knjižnici«, kasnije preimenovan u »Petko u knjižnici«. Zbog propisanih epidemioloških mjera i privremenog neodržavanja aktivnosti Bebeteke, za najmlađe Crikveničane svakog četvrtka održavani su online programi pod nazivom »Zelena pričaonica«. Sve priče bile su ekološke tematike i vezane za moto »Razlistaj se!« te su ih pratile kreativne radionice poput izrade čestitki s otiscima lišća, drva od sjemenki, krune od lišća…


U suradnji s komunalnim poduzećem Eko Murvica predstavljena je online brošura »Crikveničke urbane zelene površine i turizam« autorice Darije Perković, ovlaštene krajobrazne arhitektice. Ista je autorica u organizaciji knjižnice gostovala na Radiju Kaštel gdje je u emisiji »Moj vrt – primorski vrt« svima zainteresiranima davala savjete i pomogla u planiranju njihova vrta.


Grad heroj


No, završetak Mjeseca hrvatske knjige nije označio kraj aktivnostima u Gradskoj knjižnici Crikvenica. Tjedan u kojem smo se svi prisjećali herojske žrtve grada Vukovara crikvenička knjižnica otvorila je izložbom knjiga ratne vukovarske tematike »Da se ne zaboravi!«, a izložba će se moći pogledati do početka adventa.


Ravnateljica knjižnice Irena Krmpotić na Radiju Kaštel ugostila je i autoricu knjige »Svjetlosna godina« Maru Majstorović, vukovarsku prognanicu koja je svoj privremeni dom u ratnim godinama pronašla u Crikvenici. Mara Majstorović je certificirani trener neurolingvističkog programiranja i praktičar »Points of You« metode u procesima osobnog i poslovnog razvoja. Kroz knjigu »Svjetlosna godina« pokušava objasniti da rat nije sudbina, već ljudska odluka, kao što i ukazuje na važnost okretanja vjeri u sutra i izgradnji budućnosti kojom bi Vukovar – grad heroj, postao i grad svjetla.


Dobar odaziv na akcije besplatnih članarina


I ove godine kao pun pogodak pokazali su se »Zlatni klub«, »Knjižnica moja nova prijateljica« i »Dobrodošli prvašići« – akcije besplatnog učlanjivanja umirovljenika, predškolaca Dječjeg vrtića Radost i prvoškolaca s područja Grada Crikvenice jer je akcije iskoristilo preko 170 korisnika, dok su brojni članovi iskoristili uvijek omiljenu akciju »Knjigu vrati, zakasninu ne plati!«.