Bolje nego lani

Marina u Novom Vinodolskom imala je sezonu iznad očekivanja. A može je zahvaliti domaćim nautičarima

Franjo Deranja

Među gostima u novljanskoj je marini ove godine najviše zabilježeno Hrvata (31 posto), a slijedili su Nijemci (23 posto), Slovenci (18 posto), Austrijanci (14 posto) te značajan broj gostiju iz Poljske, Slovačke i ČeškeNOVI VINODOLSKI – Ako u obzir uzmemo činjenicu da smo nakon otvaranja preklani imali prvu punu sezonu i poslovnu godinu u prošloj 2019. godini, a i očekivali smo – prije epidemije – da ćemo ove godine znatno nadmašiti prošlu poslovnu godinu, onda nam ponavljanje lanjskog rezultata, pa i premašivanje tih postignuća u ovoj specifičnoj godini, mora značiti pun uspjeh, rekao je odmah na početku našeg razgovora direktor tvrtke investitora i vlasnika dipl. ing. Nikola Turčić za ovogodišnju sezonu Marine Novi.


Marina Novi smještena je u neposrednoj blizini gradske luke Novog Vinodolskog, svojim vrhunskim dizajnom i najnovijim tehnološkim rješenjima postavlja nove standarde nautičkog života na hrvatskom Jadranu, ali i u znatno širim relacijama.


U srcu Europe


Idealna nautička polazišna točka smještena na spoju sjevernog hrvatskog priobalja i Kvarnera obiluje atraktivnostima prirodnih i kulturnih značajki, uključujući oko 100 kilometara razvedene gornjojadranske obalne linije. Četiri velika i brojni manji otoci te iznimno privlačna mjesta pružaju bogatu ponudu raznih događanja od brojnih regata do kulturnih i prigodnih tematskih manifestacija tijekom cijele godine.
Prednosti ove nautičke destinacije su i u tome što se nalazi doslovce u srcu Europe, udaljena na svega šest sati vožnje od Münchena, Beča, Milana, Budimpešte, a u krugu je od 170 kilometara u kojem je pet međunarodnih zračnih luka, i to Rijeka, Pula, Zagreb, Ljubljana i Trst.
Marina je i magistralnim cestama dobro povezana s europskim gradovima i metropolama.


Izgrađena je prema najvišim standardima te svojim korisnicima pruža uslugu visoke kvalitete. Raspolaže s 204 veza u moru za plovila dužine do 18 metara, s tranzitnim vezom za plovila dužine do 40 metara, s 10 suhih vezova u marini, a tu je i travel lift od 40 tona nosivosti, licencirani servis svih vrsta brodskih motora, servis za elektriku i elektroniku, cjelodnevna usluga čuvarsko-mornarske službe, 24-satni videonadzor i proactiv boat care sustav nadzora plovila, tjedno izvještavanje vlasnika plovila o stanju broda, parkirna mjesta pod videonadzorom za vlasnike brodova, a cjelokupno područje marine pokriveno je i Wi-Fi mrežom.


Visoka kategorizacija


Marina Novi u Novom Vinodolskom ispunjava uvjete sukladno odredbama Zakona i odredbama nadležnog pravilnika te sukladno uvjetima za kategorije marine, i to za vrstu marina iz skupine luka nautičkog turizma za kategoriju koja se označava s pet sidara.


S tom kategorizacijom »5 sidara« Marina Novi je jedna od rijetkih na Jadranu, a godinama je jedina na hrvatskoj obali.


Restoranski kapaciteti u marini imaju 70 mjesta u zatvorenom i još toliko mjesta u otvorenom prostoru. Marina posluje u svim svojim oblicima ponude – u maritimnom, ali i u ugostiteljskom dijelu – tijekom čitave godine.


– Popunjenost kapaciteta tijekom sezone bila je nešto veća od lanjske, i to s oko 150 do 160 plovila dnevno od čega 120 do 125 plovila s godišnjim ugovorom, a ostalo je dnevni i mjesečni tranzit. To ocjenjujemo dobrom popunjenošću s obzirom na to da smo nova nautička destinacija na sjevernom Jadranu te s obzirom na ovu već dosad predugu, općenito lošu epidemiološku situaciju, ističe direktor Nikola Turčić, direktor Mikić grupe, investitora i vlasnika marine.


Najviše domaćih nautičara


– Struktura gostiju s obzirom na nacionalnost je sljedeća: Hrvatska 31 posto, Njemačka 23, Slovenija 18, Austrija 14 te ostale zemlje Europe, a bilježimo i značajan interes gostiju iz Poljske, Slovačke i Češke.


U sklopu Marine djeluje i charter tvrtka Smart Sail d.o.o., koja je prisutna s 8 brodova te bilježe zadovoljavajuće rezultate s obzirom na situaciju i općepoznate poteškoće s epidemijom COVID-19, a posebice su zadovoljni u odnosu na poslovanje charter flote na srednjem i južnom Jadranu gdje je inače pad prometa značajan.


– Složena situacija u odnosu na COVID-19 istaknula je u prvi plan osnovne prednosti Marine Novi, a to je prvenstveno blizina u odnosu na srednju Europu te atraktivna destinacija za autoturiste te turiste koji dolaze na Jadran višekratno tijekom godine. Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da je i ugostiteljski sadržaj unutar Marine Novi prepoznat, kako od gostiju Marine Novi, tako i od ostalih turista koji borave na ovom području, pa i domaćih ljudi, i to kao vrlo ugodno mjesto za uživanje u kulinarskim delicijama restorana Admiral, ugodno provedenim trenucima u caffe-restoranu Gat ili uz otvoreni bazen na sunčanoj terasi Marine.


Osoblje Marine Novi u njezinu ugostiteljskom dijelu ponude posebno se iskazalo u aktualnoj situaciji u provođenju svih preporuka zaštite epidemiologa te je – unatoč različitim ograničenjima zbog epidemije – organiziralo vrlo posjećene ribarske večeri sa živom glazbom, i to svakoga petka, uz kvalitetnu gastronomsku ponudu, a osobito smo ponosni na visoke ocjene koje smo dobili za organizaciju posebnih prigoda vjenčanja i drugih obiteljskih svečanosti, rekao je Nikola Turčić.